Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Колеги здравейте.
Имам нужда от съвет и насока в избора на климатици за собственото си жилище.
Помещенията които ще се отопляват/охлаждат се намират в Еднофамилна жилищна сграда гр.Поморие ,Област Бургас.
Последен етаж,топлен отдоло.Поради скосения таван средната височина не е 2.5/2.6м а h=2м и това редуцира значително кубатурата на стаите.Етажа ще е разделен на две зони:
Хол/Всекидневна с кухненски бокс и коридор- 52м2/93м3,преминаването от помещенията е посредством сводове (няма врати) ,Юго-изток изложение и
Спалня 18м2/33м3 ,Юго-запад изложение.Северна външна стена нямам,вътрешна-обърната към стълбищната клетка.
Дограмата е PVC стъклопакет (около 6м2 за Хола/Всекидневната и 3м2 за Спалнята).
На този етап само Южната стена е изолирана с 5см EPS,Източната и Западната са със височиан от 1м и до този момент не са топлоизолирани.Тавана освен въздушната възглавница между ОСБ-то и ламперията има 2см EPS.
Бюджета които съм заделил е около 1800-2000лв за "Климатик 1" (червената зона) и 800-1000лв за "Климатик 2" (зелената зона).
На схемата се вижда разоложението както на помещенията така и на климатиците.
Надявам се не съм прекалил с ненужните факти,но по-добре зададен въпрос ,води до по-правилни отговори.

Прикачен файл

ScreenHunter_02 Feb. 23 23.58.jpg
ScreenHunter_02 Feb. 23 23.58.jpg (39.67 KиБ) Видяна 3716 пъти
mely - напреднал
Всичко добре си обяснил НО с този бюджет - ще стоиш на студено.За охлаждането ще се спраниш.За това голямо помещение оптималния вариант мисля че е 1 външно тяло и 2 вътрешни - мултисплит.Отделно заради малката височина на помешението край стените ще е добре да са подово стенен тип телата.
И накрая говоря за това....
Изображение
Изображение - външно тяло

Но пак ти казвам - бюджета ти е недостатъчен.Давам примера за Дайкин -там можеш да разчиташ на сериозно отопление без проблеми дори и при градуси които бяха тази зима - изпитано с такива съм.
Дайкин иман и мултисплит с по няколко вътрешни тела виж - http://mmc.bg/bg/catalogue_details.php?id=41&type=1
Колега,благодаря за мнението.
Но само да ви кажа,мулти-сплита,в зависимост от марката,ускъпява климатичната с-ма с 30 до 70%,което е крайно не оправдан разход.
Аз заложих на това:
MSZ-GE50VA - за голямото помещение 6KW са ми предостатъчни за стопляне и мисля че няма да стоя на студено,но другата зима ще разберем.
MSZ-GE25VA - за това няма нужда да говоря,перфектния климатик за спално помещени 19 децибела ниво на шума!
mely - напреднал
Машините са добри но внимавай къде ще сложиш климатика в голямата стая.Топлия въздух се пренася трудно и всякъкви препятствия ще са пречка за това.Там където си го показал не е добър вариант.В кухнята винаги ще е студено
Успех
Вътрешните тела са фиксирани (както е показано на скицат) защото изводите са изкарани и няма как да бъдат разположени по друг начин,до края на седмицата ще бъдат монтирани климатиците.
Темата не се оказа много поучителна,за това,нека бъде затворена.
stiv1961 - майстор
off_line написа:
Вътрешните тела са фиксирани (както е показано на скицат) защото изводите са изкарани и няма как да бъдат разположени по друг начин,до края на седмицата ще бъдат монтирани климатиците.
Темата не се оказа много поучителна,за това,нека бъде затворена.
Тя тая скица като че ли е объркана малко :) Тия посоки / изток, запад, север, юг/ ми се вижда, че компаса ги е объркал нещо :-D
Да,видях си грешката,но това не е от съществено значение дали Изток-а ще е горе или Запад-а доло?
А нещо по темата да добавиш?Или ще си говорим за 4-рите географски посоки на Земята?
vasikata - специалист
За малко повече пари може да сложиш една Нокрия в голямото помещение и една 9-ка ЛЕ в спалнята. С енергиината ефективност спестяваш около 600лв. за двата.
Примерно тези:
http://www.bulclima.com/product/klimati ... l/ashg09le
http://www.bulclima.com/product/klimati ... b---nocria

Принципно няма разлика между Fuji, fujitsu i general. Общо офертата е около 3700лв. Машините са добри особено Нокрията, ЛЕ -то е от тази есен на пазара, и за сега се справят при тези температури с топленето. Ако те интересува драсни едно ЛС да ти обясня по-подробно за енергиината.
Вече направих моя избор,спрях се на следното:
Daikin FTX50GV
и
Daikin FTXN25K

Fujitsu General,особенно Nocria-та в по-горния клас климатични системи няма конкуренция,спрямо ефективност - цена,но офертата която получих от дистрибутора осезаемо надвишаваше бюджета ми.За това и предпочетах по-горния вариант

Тема "Климатици за цялосезонно ползване-охлаждане и отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: