Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
buh написа:
...
Вчера направих измервания, и се оказа, че даже при стандартните колектори (условно 2х1 м.) имам денивелация до бойлера от 1.7м., което мисля че е доста добре.

На този етап започвам да се замислям за управлението на ел.нагревателя :? .

с поздрави
Бойлера си има електрически термостат и друго управление няма нужда да се измисля :idea:
Това е доста добра денивелация. Горния край на колекторите на какво разстояние под еркера ще са?
Mapek - специалист
buh написа:
... ако панела е от листове ламарина ...
Не те съветвам да правиш панел от листове ламарина, поне по моя начин. От два листа неръждаема ламарина d=0,5мм направих паралелепипед с размери 2000/1000/10мм. трябваше да е вертикален и от най-горния му край - още 1м воден стълб. Така и не дочаках да прелее от най-високата точка, защото преди това стана като гумен дюшек:

Прикачен файл

Опит за панел.JPG
Знам, че става със старите панелни радиатори за парно, при които ламарината е значително по-дебела и черна. Исках хем да е дълговечно, хем да се загрява по-лесно.
Опит за панел.JPG (61.01 KиБ) Видяна 1599 пъти

Прикачен файл

странично.JPG
странично.JPG (26.17 KиБ) Видяна 1598 пъти
buh - напреднал
2v6 написа:
Горния край на колекторите на какво разстояние под еркера ще са?
Около 20 см.

Да, с 0.5 мм ламарина ясно е какво става :shock:

Мисля да опитам с 0.8, като се замислям дали да на оребря леко на абканта.

Но въпроса седи - серпентина или листове :?
Кое е по ефективно.
Mapek - специалист
Откажи се от листове. Имам доста опит.При 0,8мм огъването става доста трудно. Обезателно трябва да предвидиш няколко болта да помагат в удържането на разпъването. "Моите народни бойлери" могат да са само в почти хоризонтално положение /да не ти показвам издънки и с тях .../

Тема "Въпрос за самоделна слънчева инсталация за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: