• 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ludiagsm - специалист
edemy2001 написа:
ludiagsm написа:
днес продължих работата по генератора и добавих някоя друга снимка http://ludiagsm.snimka.bg/experiment/ve ... 656662.all
Перфектно, само не разбрах как ще закрепиш тези лагери към дисковете? :?
Надявам се довечера да имам още снимки :)
dj_marti79 - специалист
alien, подкрепям, идеята ми харесва. Така ще се вдигне и КПД-то. 4 секции с намотки се комбинират най-лесно. Само си блъскам главата, има ли начин да се използват феритни магнити (заради по-ниската им цена естествено)?
Мисля че в домашни условия ще е трудно. Трябва да се направи доста прецизно.
edemy2001 - специалист
alien написа:
аз скоро няма да имам време за тестове в тази област, но като гледам колко добре напредват други реших поне да начертая идеята която ми се върти в главата, пък дано е полезна за някой друг (може и да преоткривам топлата вода и да ми се смеете :-D но идеята ми харесва)

цялата ми идея е да се избегне недостатъка на магнитното поле - силно отслабва с разстоянието, и ако трябва да съм точен с квадрата на разстоянието, което ще рече, че ако няма магнитопровод да провежда магнитното поле във вътрешността на бобината, то индукция ще има само в първия слой навивки, до втория или третия слой вече магнитното поле е слабо, та идеята ми е на всяка намотка да има магнит и от двете и страни, и всяка намотка да не е по дебела от 5мм, т.е. повече радиална от колкото аксиална, примерно аксиално да са 3-4-5 слоя максимум, а радиално много повече, разстоянието до магнитите минимално, полюсите на магнитите трябва да са съобразени с намотките, начала и краища се оправят най накрая, и разбира се - трифазен
ако магнитите са много големи и силни може да се увеличи дебелината на намотките

надявам се от чертежа да ме разберете
из интернет съм гледал много варианти но само с 1 диск, хубавото обаче е, че единствените загуби остават в съпротивлението на намотките, само че с много дискове мощността ще се увеличи многократно, компактно е, и се правят много идентични елементи - лесно за изработка дори в домашни условия, а многото на брой еднакви намотки във всяка фаза позволяват да се комбинират по различен начин за постигане на нужното напрежение, а с едни и същи елементи могат да се правят генератори с различна мощност, просто се нареждат още дискове
Аз специално няма да ти се смея!! :) След като си стигнал до това, значи, че мислиш, а мисленето не е за присмех. Включително и на mladomo в другия форум не му се присмивам за мисленето, а за други работи. Ще ти опонирам не с мои думи, защото идеята наистина не е нова.
Вярно е, че магнитното поле намалява с квадрата от разстоянието, но и намалява и с обема на магнитите. По-малките магнити създават по-малко магнитно поле. Съответно в междината на многостаторния (така го наричат тези които са го обсъждали и експериментирали вече) алтернатор, създаденото магнитно поле ще е по-малко. Резултата на практика е същия както и ако магнитното вещество като количество е събрано в по-масивни магнити, действуващи върху по-обемисти бобини. Т.е. резултата от цялата работа ще е значително по-усложнена конструкция без съществена разлика в добива. Малко по-друг е въпроса ако се увеличи диаметъра на алтернатора. Тогава периферната скорост с която се движат магнитите ще е по-голяма и съответно индуктираното ЕДН ще е по-голямо, съответно и тока. С две думи със същото количество магнитно вещество ще имаш по-голям добив. Това е доказано вече с разсъждения и експерименти, както споменах не от мен, а преди около 15 години.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
alien, подкрепям, идеята ми харесва. Така ще се вдигне и КПД-то. 4 секции с намотки се комбинират най-лесно. Само си блъскам главата, има ли начин да се използват феритни магнити (заради по-ниската им цена естествено)?
Мисля че в домашни условия ще е трудно. Трябва да се направи доста прецизно.
Марти, това за феритните магнити е възможно, само, че до момента не съм успял да намеря достатъчно големи феритни магнити. Трябват ми с размери не по-малки от 50 х 25 х 25 - ако имаш идея от къде да купя - казвай. И по възможност да са анизотропни. Пък аз след това ще ви кажа какъв е резултата...
dj_marti79 - специалист
Трябва да питаме от къде вземат тези за високоговорителите. Те са големи и са с формата на бобините.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Трябва да питаме от къде вземат тези за високоговорителите. Те са големи и са с формата на бобините.
Май намерих! Ще приготвя нещо през следващия месец ... http://www.magsy.cz/bg/page/1935.feritnite-magniti/
alien - специалист
диаметъра, естествено по-голям по-добре - въпрос на избор
дебелина на магнитите - пак въпрос на избор
обаче колкото и дебел и масивен магнит да сложиш в идеалния случай интензитета ще се увеличава линейно, а с разстоянието отслабва на квадрат, т.е. на 2мм от магнита полето е 4 пъти по слабо от колкото на 1мм, на 3мм - 9 пъти по слабо, на 4мм е 16 пъти по слабо, 5мм вече е безмислено, това е недостатъка без магнитопровод заради който ми се въртеше тази идея
винаги губиш полето с най голям интензитет, за това си мислех ако бобините са тънки, няма да има намотки без индукция, няма да добавят излишно съпротивление, и ще се използва полето с най голям интензитет, все едно намотката се движи във вътрешността на много голям магнит (както се задвижват главите на хард дисковете)
така се ползват и магнитите двустранно, така че не са съвсем прахосани, дори е по-пълноценно
а изработката смятам ще е лесна и точна защото е от листов материал и за точността се разчита на дебелината на материала
знаех си че няма да е новина :-D , но както и да е, мислех си че така най лесно ще се постигнат по големи мощности със самоделен генератор без магнитопровод
ако греша майната му, но ако има логика може да е в полза на някой
edemy2001 - специалист
Ето последния направен на този принцип преди няколко месеца: http://files.activeboard.com/960952?AWS ... UmVsB9Q%3D
alien - специалист
е, сега на мен ми стана смешно :-D имало топла вода вече...
точно това е идеята, предполагам ти си го правил? но не звучиш очарован в предния си пост, защо така?
последния от този вид, имаш предвид че си се отказал и правиш нов модел или?
ако можеш да споделиш де....
при достигане на критичен диаметър, аз не се сещам за други варианти за увеличаване на мощността
edemy2001 - специалист
alien написа:
е, сега на мен ми стана смешно :-D имало топла вода вече...
точно това е идеята, предполагам ти си го правил? но не звучиш очарован в предния си пост, защо така?
последния от този вид, имаш предвид че си се отказал и правиш нов модел или?
ако можеш да споделиш де....
при достигане на критичен диаметър, аз не се сещам за други варианти за увеличаване на мощността
Не, не съм го правил аз. Участвувам в няколко форума включително и в един от щатите. Снимката е от там. Правил го е колега, който има бизнес с вятърни генератори. Коментара, който направих малко по-горе беше в съвсем съкратено резюме на коментари правени, както казах вече преди около 15 години за същата идея и които съм ги чел в оригинал. Естествено същите коментари бяха направени за показания на снимката генератор. Резултатите от него на практика доказаха тези коментари. Колегата, който го е направил, в последствие прави разни експерименти с планетарна предавка, след това с ремъчна със зъбни ремъци, след това със зъбни колела. Генератора е мощен - дава около 500 вата, но ги дава при високи обороти (по спомен около 800 - 900 оборота). Това се дължи основно в случая точно на малкия диаметър на роторите. Те са около 200 мм в диаметър и периферната скорост е много ниска. Колегата изостави този проект. Нямам основания да не му вярвам на резултатите и изводите.
В крайна сметка със същите магнити, разположени само на два диска, но с диаметър около 300 мм. се получава приблизително същата мощност, но с по-ниски обороти и значително опростена конструкция.
А, това че се използва магнитното поле от двете страни на магнита, не е чистата истина. Железните дискове, върху които се слагат магнитите имат две цели. Едната е като носеща конструкция, другата е да затварят магнитното поле. Основно поради тази причина дебелината им не е произволно избрана. Т.е. има минимална дебелина на плочите при определена сила на магнитите и тя се изчислява. Това лесно може да го разберете експериментално. Почти всеки от вас има неодимови магнити под ръка. Залепете един от по-силните (не по-малък от 25 х 20 х 10 мм. например) върху желязна ламарина с дебелина до 1 мм. и вижте от към страната на ламарината, че ще привлича гвоздейче. Ако същия магнит го сложите върху ламарина с дебелина 5 - 6 мм. ще видите, че същото гвоздейче най-вероятно вече няма да се привлича от към страната на ламарината или ще е със значително по-малка сила.
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: