Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikivd - специалист
Днес на един комшия му смених нагревателя на бойлера. Малко се шашнах. Изкарах поне 10 кг. котлен камък. Едвам изчистих фланеца за да монтирам новия нагревател. Замислих се какво ли има в моя. Четох из нета и видях доста интересни устройства за омекотяване на водата. Някъде прочетох, че отлагане от 4мм. котлен камък на нагревателя повишава сметките ни за ток с 10 %. :shock: Има ли нещо вярно в това? Котления камък служи като изолация на топлина, но тя не се губи. Пак в бойлера си остава. :?
tripioo - специалист
по точно казано остава в нагревателя .... котления камък изолира нагревателя от водата и..... нагревателя изгаря ...
ESPACE - майстор
Глупости. Единственото вярно е че нагревателя прегрява и гори. Като прегрее си увеличава съпротивлението и тока и мощността му намалява. Няма как да остане някаква енергия в него-това да не е акумулатор?
nikivd - специалист
Току що смених и моя нагревател на единия от бойлерите. Купих 3 киловата меден варненски. Преди да почна демонтажа взех един фазомер да премеря тук там защото когато се къпя или мия и имам някъде раничка "пецка" ток. Кво да видя :shock: На нулата на нагревателя фазомера свети също както и на фазата :? На корпуса всичко е ок. Не свети. Свалям аз фланеца и нагревателя целия в котлен камък, въобще няма допир до водата. Явно заради това е връщал фаза към нулата. Сложих новия и всичко е ок. Та може би има нещо вярно, че гори повече ток когато има котлен камък. Част от фазата отива в нулата. Не мога да си го обясня точно. :sad: кабела е около 1,2м дълъг 3 жилен. Нула, фаза, и зануляване. Като, съм го маркирал да не се обръща обратно за да не стане така нулата да минава през терморегулатора.
miroton - майстор
Кво да видя :shock: На нулата на нагревателя фазомера свети също както и на фазата :? На корпуса всичко е ок. Не свети. Свалям аз фланеца и нагревателя целия в котлен камък, въобще няма допир до водата. Явно заради това е връщал фаза към нулата. Сложих новия и всичко е ок. Та може би има нещо вярно, че гори повече ток когато има котлен камък. Част от фазата отива в нулата. Не мога да си го обясня точно.

С тия размисли скоро можеш да напишеш книга как се ремонтира бойлер
Виж си нулата.
nikivd - специалист
:-D Ми с новия нагревател нулата си е ок. Само на стария нагревател, светеше фазомера на нулата :?
darken_nz - специалист
Защо да не е възможно ?
Не Ви ли е удрял ток от занулена печка ?
Като ме цапна през тенджерата, когато бях решил да видя какво е сготвила майка ми и проблема беше точно утечка. Защитата естествено не мърда, защото тока не е достатъчен.
vvventsi - специалист
darken_nz написа:
Защо да не е възможно ?
Не Ви ли е удрял ток от занулена печка ?
Като ме цапна през тенджерата, когато бях решил да видя какво е сготвила майка ми и проблема беше точно утечка. Защитата естествено не мърда, защото тока не е достатъчен.
ако беше занулена печката щеше да иключи предпазителя!
nikivd - специалист
Не четеш ли, че печката е занулена? Как ще изключи ако утечката е малка?
vvventsi - специалист
nikivd написа:
Не четеш ли, че печката е занулена? Как ще изключи ако утечката е малка?
ти май не разбираш че потенциала на нулата е НУЛА спрямо земя!!!
ако удря ток от занулена печка това означава само едно: че потенциала на нулата е по висок от нула,а не че има утечка!!!

Тема "котлен камък на нагревател." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: