• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Martins - специалист
В една от стаите на вилата (стара селска къща) тавана е провиснал. Не се е напукал, но е придобил дъговидна форма към центъра на стаята. Дали провисват гредите или рогозки и пълнежи дето са тъпкали?
crez - майстор
Колегите с право се шегуват в предните постове. Ами то е ясно, сваляш мазилката и рогозката на която тя се държи и виждаш гредите, ако те са провиснали, оправяш ги и слагаш нов таван.
Гецата - помощник
Martins написа:
В една от стаите на вилата (стара селска къща) тавана е провиснал. Не се е напукал, но е придобил дъговидна форма към центъра на стаята. Дали провисват гредите или рогозки и пълнежи дето са тъпкали?
Можеш да си сигурен,че е от гредите.На моята къща на село е същата работа,даже вече кърпих мазилката,че падна.Питах защо става така и старите майстори на село ми казаха,че е от влажния въздух който зимата се задържа в стаите,като не се проветрява/никой не живее в къщата/.Спасението е пари за нови греди,покрив и тавани. :shock:
ZMeyGorianin - майстор
Ами и при мене беше така провиснало и ако го бях оставил всичко щеше да падне в стаята! Гредата, която беше до комина беше прогнила от теч покрай него и се беше счупила/свлякла. Къщата беше необитаема с години.
Съборих всичко от тавана-мазилка от пръст и слама, почистих гредите. Купих два винкела 50х50 мм. на 2 м. дължина. Подпрях гредата с крик и я надигнах до нормалното и ниво. Винкелите бяха разпробити предварително с 6.5 мм. свредло на много места. Сложих ги от двете долни страни на гредата, така че да стърчат с около 50 см-колкото е зида. След това ги завих с 6 мм. винтове за дърво с шестограмна глава. След като освободих крика всичко си дойде на мястото!. Повече не съм измазвал тавана, а наковах релефна вагонна шарка.
Martins - специалист
Мерси за отговорите. Вече се реших да го отворя да видя каква е причината. Въпросът е как най-лесно да изкъртя мазилката и пълнежа? С подръчни инструменти ще стане ли или ще трябва къртач? После мисля да направя окачен таван между гредите.
ArturDent - Почти Безобиден
Абе то за ставане ще стане, ама ти каратаван отварял ли си?

Ще ти трябва и камион и 3-4 шерпи.
Бая работа си е и ще влезеш в сериозен ремонт.
Martins - специалист
Не съм отварял каратаван, нямам си представа какво ме чака. Ако някой е правил подобна интервенция моля за съвет, а ако има и снимков материал за да се подготвя психически най-добре.
ZMeyGorianin - майстор
Снимки нямам, но от стая с размер 4х4 м. излиза около 0.8 м3 боклук. И е голяма цапаница и прахоляк :evil:
  • 1
  • 2

Тема "Провиснал таван стара къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: