• 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
alien написа:
... и правиш нов модел или?
ако можеш да споделиш де....
Не, в момента не правя други разработки на тема алтернатор. Единствено като проект за следващия месец или два е да направя нещо с феритни магнити, както каза Марти цената има е значително по-ниска. Идеята ми не е нова, но не се бях разтърсил за подходящи на размер магнити.
В момента усъвършенствувам технологията за лопатите.
alien написа:
....при достигане на критичен диаметър, аз не се сещам за други варианти за увеличаване на мощността
Начините са:
1. Увеличаване на напрегнатостта на магнитното поле
2. Увеличаване на скоростта на пресичане на намотките с магнитното поле
3. Увеличаване на броя на намотките (но това е свързано и с дебелината на проводника)
Ето го закона на Фарадей за електромагнитната индукция http://upload.wikimedia.org/wikipedia/b ... 541b74.png (линк от уикипедия) и той не ни оставя голям избор...
ludiagsm - специалист
Ето малко развитие от днес Изображение гледам да не занимавам

стругарите до колкото е възможно :)
edemy2001 - специалист
edemy2001 написа:
...Единствено като проект за следващия месец или два е да направя нещо с феритни магнити, ...
Всъщност имам и още един проект върху който работя. Логер, който да ми записва данните за напрежение и ток (съответно мощност) отдадени от генератора. Един вид ватметър или по-точно казано електромер. Тъй като не се надявам, че този малкия генератор мога да го продам, поне ще го ползвам като тестова апаратура. :-D Понеже така или иначе записвам данните за вятъра, какво пречи към тях да добавя и количеството енергия. За тази идея трябва да благодаря най-напред на колегата dj_marti79 и след това и на mladomo. :wink: Отдавна ми се върти в главата това, но трябваше да говоря и със сина ми, защото макар и да поразбирвам малко ама много малко от софтуер, все пак не съм специалист.
ludiagsm написа:
Ето малко развитие от днес ....
Много добре изглежда! Успех!
ludiagsm - специалист
edemy2001 написа:
edemy2001 написа:
...Единствено като проект за следващия месец или два е да направя нещо с феритни магнити, ...
Всъщност имам и още един проект върху който работя. Логер, който да ми записва данните за напрежение и ток (съответно мощност) отдадени от генератора. Един вид ватметър или по-точно казано електромер. Тъй като не се надявам, че този малкия генератор мога да го продам, поне ще го ползвам като тестова апаратура. :-D Понеже така или иначе записвам данните за вятъра, какво пречи към тях да добавя и количеството енергия. За тази идея трябва да благодаря най-напред на колегата dj_marti79 и след това и на mladomo. :wink: Отдавна ми се върти в главата това, но трябваше да говоря и със сина ми, защото макар и да поразбирвам малко ама много малко от софтуер, все пак не съм специалист.
ludiagsm написа:
Ето малко развитие от днес ....
Много добре изглежда! Успех!

Благодаря ще ми е нужен :) ето и новия дорник със сърцевина 40х20мм и една бобинка с 50 навивки за тест: Изображение

другата седмица продължавам :)
6osi6 - майстор
Защо няма примери за подобни двойни турбини:?
http://prikachi.com/images/643/4484643S.jpg
Не можах да намеря нищо направено с експериментална цел. Така конструирана, турбината трябва да даде два пъти по-високи обороти спрямо всички познати варианти. Вярно е, че става много сложна и ще излезе двойно по-скъпа от два единични варианта, сигурно и повече, но си заслужава поне да се експериментира.
tgv - специалист
Дали генератора е по средата или в долния край, няма никакво значение. Отнеманата енергия от вятъра е една и съща. Не само че има експериментален модел, но има работещи модели от няколко години.
http://www.youtube.com/watch?v=zpOQR3-42vQ
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Дали генератора е по средата или в долния край, няма никакво значение. Отнеманата енергия от вятъра е една и съща. Не само че има експериментален модел, но има работещи модели от няколко години.
http://www.youtube.com/watch?v=zpOQR3-42vQ
Не си схванал идеята на колегата. Става дума за две турбини въртящи в противоположни посоки статора и ротора. Трудно е да се каже в такъв случай кое е статора... :?
Идеята е, че по този начин ще се увеличи скоростта на пресичане на магнитното поле и намотките.
dj_marti79 - специалист
Идеята ми харесва, много е добра, така вече има смисъл от вертикална ос. Удвояваш скоростта. Да наречем частта с магнитите-ротор и частта с намотките-статор, които по-вероятно да са разположени на долната част. Аз съм пробвал 2 генератора с хоризонтална ос, един пред друг - нестава ! Предния разбива някак си потока и задния се завърта под 45 грасуса и търси някакви по-силни странични течения, т.е. зад първия генератор като че ли се получава вакуум.
6osi6 - майстор
Идеята я даде един колега няколко страници по назад.

http://prikachi.com/images/624/4485624j.jpg
Ето така ще е малко по-ясно. Какъв ще е всъщност проблемът при тази турбина?
По формулите които бяха коментирани по-рано, добитата енергия най-общо зависи от площта на която покриват лопатите. Предимството на тази турбина според мен е, че две лопати работят, и само една си чака реда, за разлика от другите по-обикновени вертикални модели, където съотношението на лопатите - работещи/чакащи е 50 х 50. При хоризонталните модели двойната турбина е безсмислена, не е подходящо да се слага генератор с голям диаметър зад перката и т.н.
На теория, възможно ли е този модел, при скорост на вятъра 3 м.с. да даде повече енергия от две самостоятелни турбини със еднакви размери, и при еднакви генератори?
И ако това е така, най-интересното е, че двете турбини ще дадат по малко енергия, а реално имат два пъти повече магнити и намотки и ала-бала!
6osi6 - майстор
частта с магнитите-ротор и частта с намотките-статор, по-вероятно да са разположени на долната част.
В долната част наистина стои по-добре. А и както писах, на практика няма ограничения в диаметъра на ротор-статора, с което ще се постигне още по-голяма скорост на разминаване между магнитите и намотката.
Да се направят обаче тези перки е почти невъзможно. Само макета от най-обикновен стиропор ще е невероятно труден за изпълнение. Едно, че лопатата от едната страна е изпъкнала, от другата вдлъбната. Второ, че по дължина е усукана на 120 гр. И за капак още веднаж е огъната около оста на въртене, като в средата повече, за сметка на по-изправените краища на лопатата. Иначе е много красива и безшумна. Нека Евгени да каже горе-долу и ако е на кефф, калъпът от колко части трябва да е, за да се направи това чудо с дължина един метър?
И все пак, мисля, че някъде в предположенията има грешка, след като няма такива модели из интернет.
  • 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: