• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 23
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dj_marti79 - специалист
Работата продължава...

Прикачен файл

DSC00056.jpg

Прикачен файл

DSC00055.jpg

Прикачен файл

DSC00054.jpg Гумени уплътнения дистанцират стъклото и гърба.
Последна промяна от dj_marti79 на пет мар 02, 2012 11:45 pm, променено общо 1 път.
KnauFer - специалист
dj_marti79 написа:
Тъкмо се чудех дали да не пусна нова тема - "Соларна електрическа централа с парогенератор" ,че от тези клетки нищо няма да излезе и видях това:
http://beinsa.info/index.php?option=com ... oad&cid=76
Принципът е почти същия.
как да отворя файла ? при мен излизат някакви йероглифи :rock:
dj_marti79 - специалист
Някога там имаше снимка но сега не се отваря. Иначе ето я темата:
viewtopic.php?f=18&t=32306&start=100

Прикачен файл

DSC00062.jpg Гърба е от двустранно фурнировани ПДЧ

Прикачен файл

DSC00058.jpg Отпред е стъкло

Прикачен файл

DSC00057.jpg
ludiagsm - специалист
Много добре изглежда :). Имам два въпроса ако не е тайна колко струват клетките , и така събрания панел взел ли си мерки против конденз. Преди време в една тема имаше идеи да се монтират две щуцерчета по едно в двата края по диагонал и да се пусне газ ,например въглероден двуокис и след това да се запушат.
dj_marti79 - специалист
Не съм взел никаакви мерки против конденз, и това ме притеснява, някакви идеи?
Клетките са за около 150W и струват 230лв с доставката.
Стъкло, гръб, рамка и крепежни, и др. още 110лв. Приблизително на половин цена от тези които ги продават, но да добавим и 5-6 дни труд. Това с максималната мощност е малко като рекламен трик, както и при ветрогенераторите. Работата на, и над максимална мощност скъсява експлоатационния им период.
При облачно и мрачно време произвежда 0,3-0,6А/14V
При слънце като днешното Произвежда 2,5-3,5А/16-17V, температура на стъклото - около 40 градуса.
Чух че клетките не трябва да се претоварват, нито да работят на празен ход. Някой да знае нещо по въпроса?
lov - майстор
Е 5-6 дни труд ама кефа голям :lol:
Някъде по руските форуми четох за опасноста от работа на празен ход и проблема го решаваха като ограничаваха максималното напрежение с мощен ценер. А за претварване то това си е за всички полупровдници. регулатор по ток и толкова. И без това нещо по системата може да се издъни и да даде на късо или да се претовари. Дири да прочетеш все пак че карам по спомени от преди много години.
Относно запотяването едва ли ще имаш проблеми. Имам соларни за топла вода те си имат дренажни отвори защото не са идеално херметични и вероятноста да влезе вода вътре е голяма.Панела трябва да диша както се казва. Да има на къде да влиза и излиза въздуха който се разширява и свива. Но дори и да се изпоти стъклото което аз за 20 и повече години не съм виждал да се случи. Това е чиста дестилирана вода и петънце няма да остави. А малката капчица всъщност ще ще разсее светлината но пак ще попадне на клетките. Даже няма да пропусне отразена от тях светлина. На много от соларните панели стъклото е фасетирано от вътрешната страна по същия начин.
tgv - специалист
dj_marti79 написа:
Не съм взел никаакви мерки против конденз, и това ме притеснява, някакви идеи?
Клетките са за около 150W и струват 230лв с доставката.
Според сметките, Соларните клетки излизат около ват-лев без доставката. Доста атрактивна цена. :shock: Ако може, дай инфо за доставка.
Чел съм някъде че стъклата за модулите са антирефлексни. Виждам от снимките че твойто стъкло е с добра отражателна способност. Помисли за двойно аксиална система за насочване. Ще вдигнеш производството с около 30%. Можеш да ползваш и соларни концентратори.
dj_marti79 - специалист
Може би към 1,2 лв/W. Доставка от Англия, Отваряш e-bay GB Там е пълно. Ако купуваш задължително да е КИТ в който да има онази плоска лентичка за спояването.
dj_marti79 - специалист
Днес захраних от панела телевизора за няколко часа, после няколко пъти бърках теракол с бормашината. Е, голям кеф :-D
Обмислям идеята да си направя още един.
Май в нашия район по-може да се разчита на панел отколкото на ветрогенератор.

Прикачен файл

DSC00091.jpg
KnauFer - специалист
каква мощност е панела - колко пара ти излезе ?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 23

Тема "Фотоволтаични панели (собствено производство ако може)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: