Здравейте. На котел ВИАДРОС у22 желая да монтирам вентилатор за въздух за горене управляван от електроника.Къде се монтира на вратата на която се монтира пелетна горелка или къде помогнете благодаря. ...... При условие,че механичния регулатор на въздуха работи.Идеята ми е следната:когато прегарят въглищата и температурата на водата стане 30 градуса да се включи вентилатора който ще предизвика пълно изгаряне на въглищата.Този вентилатор ще се включва и при първоначално пускане докато вдигне 30 градуса..Просто на ВИАДРОС У22 НЕ ЗНАМ КЪДЕ СЕ МОНТИРА ТОЗИ ВЕНТИЛАТОР ..БЛАГОДАРЯ.
Да точно така , маха се капачето на долната вратичка и там се монтира вентилатор , но той трябва да се подбере правилно -мощност,обороти,дебит .Най добре взаимствай от подобен за съответните киловати , и също да има екстрата -регулиране на оборотите , и възвратна клапичка -тоест спре ли вентилатора да спира и достъпа на въздух в котела .С една дума вентилатора ще се ползва с работен и авариен термостат -работния ще ти наглася температурата в котела която ще поддържаш .Нагласяш на 80 гр , и вентилатора ще работи до като стигне 80 градуса и ще спре. Ако може да си поръчаш вентилатор от котел Мактек , заедно с термостата -ще си решиш проблема .
Този котел гори идеално. Имам такъв и изгаря напълно. Майсторлъка е във зареждането. Слагаш 7-10 килограма едри бучки въглища.(С едно гребло ги отделям) След това може да слагаш дребосъка.Като отстрани слагаш едно трупче изправено. Ако имаш много дребосък ги мокри иначе трудно изгаря всичкото. Знам, че мокрите въглища са вредни за всичко, но иначе няма горене. Пали се с горно горене, иначе бързо изгаря. 3 секционния При номинално натоварване при 55 градуса ми държи 9-10 часа. И най-вече трябва да имаш хубава тяга.
Колко не изгорели въглища хвърляш на година? Едва ли има и 100кг. Това е около 30лв. Тези вентилатори и управление ще изразходват много повече електрическа енергия от тези 30лв. Да не говорим за цената на вентилатора и управлението Дори и да сложиш вентилатор има да ти пуши котлето от всякъде