• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 103
Всичко за този вид строителство.
svetliopi44 - Чирак...
jekasus написа:
Светльо помисли пак, 1м2 итонг 50мм ще ти дойде 18-20 лв. без лепило или крепежи.
Нещо бъркаш, или цените при вас са станали непоносими.
1
Тухла Итонг 5см
бр

1.25 лв
6,7 бр. влизат в 1 м2 - 8,40лв. като взема и пале цената ще падне дори и с лепило и шпаклвка няма как да мине 10лв. на 1 м2.
Цената на 10см. стиропор я намерих 8лв. ....та демек без мазилка ще ми дойде общ на 18лв. на м2.
Като се има предвид ,че ще я правя сам, цената и с мазилка няма да мине 25 лв. , но ще имам прилична изолация .... друг обаче е въпроса дали е подходящ газобетона за тая цел.
Фло - специалист
estqwerty написа:
има вариянт и за стена изцяло изградена от изолационен матерял - дали ще е садвич от оцб или мго, и изолация и сайдинг или някаква дървена/метална конструкция , но основно материал с висок температурно съпротивление.
ще загубим ли инертноста или при по-голяма дебелина на стената ще успеем да запазим топлината вътре преди да се затвори цикъла затопляне/изтиване или ден/нощ?
Разбира се,че има вариант на стена ,изградена изцяло от материал с високо температурно съпротивление в съчетание с голям специфичен топлинен капацитет,и то не са един или два вариантите.
Хубавото е предварително да е проектирана стената с такъв материал, за да не е за сметка на вътрешния обем на къщата.Моят вариянт е такъв по технически проект: 15 см. зидарско блокче от дървобетон,10 см.въздух ,и 15 см зидарско блокче от дървобетон.Крайния резултат е сандвич 15-10 -15 или общо 40см.дебелина на стената.Дървобетона има специфичен топлинен капацитет 1450 J /kg.*K и U=0,18 W/ m.K .В наредба 7 има други данни,които визират плътност 700 кг./м3,и това са конструктивни,моите са конструктивно-изолационни с маса 500-550кг/м3.
Зидарията ,външния и слой опасва бетоновата конструкция и тя няма контакт с външния въздух.
Тези блокове за зидария ги няма никъде в страната,затова си ги правя сам.Разработил съм си технология и техника,купил съм си и хармонизиран европейски стандарт за тях.
Мисълта ми е,да не ни идва отпосле идеята как да пазим топлото,а да се мисли ,какво и как да се прави предварително.
stivemaster - майстор
Правилно си се досетил накрая колега ,ФЛО абсолютно друго имаше предвид и като отговорен човек смятам по късно ще го обясни щото така все едно "дава оръжие в ръцете на деца" :mrgreen: надявам се имаш чувство за хумор.
Ще обърна внимание че ФЛО винаги споменавайки трислойна зидария има предвид система за СТРОИТЕЛСТВО на външни и оградни стени.
Относно това за какво става Итонга (който е газобетон но е по лошия газобетон) и друг път съм изразявал мнението че очевидно в България сертификат може да се поръча както го искате , затова не знам как да коментираме изобщо данните на призводителя http://www.ytong.bg/bg/content/characteristics.php .След такива данни може би се измества темата но за какви материали говорим изобщо ?
svetliopi44 - Чирак...
А това измамен рекламен трик ли е ... :? :?:

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (40.22 KиБ) Видяна 5192 пъти
stivemaster - майстор
Ей това им е рекламен трик колега download/file.php?id=56416&mode=view и много съжалявам че коментираш нещо което не ти е ясно , ако имаш нужда от помощ попитай някого колко влагозадържа в действителност Итонга и какво става когато тази влага замръзне и тогава ни пействай рекламните им материали.
Всъщност за колеги които са ориентирани към такива материали само ще кажа че едвали можете да намерите по калпав в това отношение строителен материал и в съчетание с неправилната му употреба се получават ето такива ексцесии http://www.photostreet.info/index.php?p=169&l=1&id=21 дано не зачестяват .
Фло - специалист
Изображение

Ще посоча 2 недостатъка на итонга за външни стени.Първият е видим от горната таблица,която показва ниското,даже най-ниското възможно съпротивление на преминаване на водна пара /мю/.Това показва,че възможността за образуване на конденз в клетъчната структура на материала е най-голяма от всички посочени материали в таблицата.Когато се образува конденз в зидарията и дума не може да става за топлоизолация.Развъждат се гъби,микроорганизми и всякакви алергени,застрашаващи обитателите.
Другия съществен недостатък е наличието на една от съставките на итонга-калциевия оксид,който буквално изяжда всички метални крепежни елементи забити в итонга за няколко години,по сведения на професионалисти.
svetliopi44 - Чирак...
Тъй де, за това казах че е измамен рекламен трик.
ArturDent - Почти Безобиден
Аз да питам:
Защо темата за пасивната къща е в раздел Отопление, а не например в Саниране или най-добре Къщи?

Моите сметки, като сума, показват 2.5/1 в полза на охлаждането, а не отоплението.
Това в саниран апартамент и със североизточно изложение.
BobyB - специалист
radius написа:
Понеже лятото не обичам климатици и спокойно си стоя на 28-29 вътрешна температура, си мислех къщата ми да няма охлаждане. От друга страна, ми се иска да я изолирам добре за зимата. Мнението на Антон обаче ме озадачава - че голямата изолация увеличава нуждата от охлаждане. Каква е идеята, вътрешните консуматори ли повишават температурата и оттам изолираната къща не се охлажда? Защото аз си мислех, че изолацията лятото ни пази от дневните жеги и е добре да е повече. Сигурно ще отговорите , че ни пази и от нощния хлад.
Не можах да видя къде Антон се обосновава че голямата изолация увеличавала нуждата от охлаждане, но аз категорично не съм съгласен с това. Аз нямам климатици никъде в къщата и нямам никакви проблеми през лятото при 10 см външна изолация и 30 см вата на тавана. При 40+ градуса навън, вътре е около 28 градуса, дори на последния етаж е най-много 30 в най-горещите дни. Обикновено през лятото е около 25-26 градуса вътре. Дебелината на стените се получава около 40 см с изолацията и мазилките и има ефект донякъде на стреха, при високото слънце през лятото. Големи прозорци имам само на юг и то не особено големи а на запад са по-малки.
estqwerty - специалист
сметките показват че леко ще се повиши вътрешната температура, съответно нуждата от охлаждане.
но това е за къща с нулева инфилтрация. в реални условия лятото все държим отворено нанякъде - поне при мен е така, за да поддържам нормална т. и не пускам климатика е достатъчно просто да оставя прозореца на северната стая паднал, и вечер да си направя леко течение като смънка прозорците и на юг. аз съм на последен етаж с плосък бетонен покрив с 10см изолация и 6см на стените.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: