• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
batman - специалист
Преди известно време мургавелите изтръгнаха около 70% от ел. инсталацията във вилата ми. Естествено изрязали са почти до дъно и кабелите във вътрешното ел. табло. Въпросът ми е мога ли да удължа тези кабели, там където има смисъл, за да ги вържа към предпазителите и ако да по какъв начин да го направя (лустер клеми, умотаване, или умотаване + запояване или пък нещо друго). И още може ли захранващият кабел от външното до вътрешното табло, след като е прекъснат, да се съединява или трябва да се прокарва нов цял.
Последна промяна от batman на вт ное 20, 2007 5:20 pm, променено общо 1 път.
Palawnik - специалист
Може да се удължат кабелите в табло. Кой от методите ще използва зависи колко са ти оставили братята. Ако са оставили 1-2 см. май само с клеми. Ако има повече място и може да се разкърти тогава и другите методи са добри.
Ако електромера е във външното табло може да се удължи кабела между двете табла. Ако е във вътрешното трябва да се вика енергото. За всеки случай посъветвай се и с някой от енергото, да не те обвинят после, че крадеш ток.
Преди да включиш провери да не подадеш ток където нетрябва или някъде да има късо.
Успех
lyki - специалист
Ако има възможност заголваш колкото е нужно остатъка в стената и удължаващия кабел,леко истъргваш с ношчето гланца по метала ,усукваш добре после клайдисваш с калай усуканата връзка . След което изолираш със самовулканизираща се лента (Бишъп).Може и със самовулканизиращисе топли шлауфки.
Ремонтирал съм такава инсталация и стана добре , но както спомета колегата проверявай кое къде връзваш и преди да започнеш си изясни схемата на инсталацията.
batman - специалист
Инсталацията беше нова и досега не е използвана. От три години съм в процедура по включване, но чак сега има някакъв напредък, това обаче е една друга история.
Поставям чак сега въпроса, защото искам да си подготвя нещата за пред енергото или фирмата изпълнител по проекта, когато дойде време за свързване. Предполагам, а и така е май по стандарт, че електромерът, който ще ми поставят ще бъде отвън на оградата и затова един от въпросите ми беше дали мога да съединя вътрешното разпределително ел. табло с външното табло с електромера, като съединя кабела, който съм бил предвидил за това, но е който е бил отрязан от ромите (не мога да ги нарека братя).
Palawnik - специалист
По принцип няма проблем да има няколко сладки на кабела от външното табло до вътрешното. Не е добре да има много снадки. Задължително използвай самоволканизираща се лента Бишъп (Бишоп, аз така я знам). Измисли нещо да я изолираш добре от влагата. Най-добре външните снадки да ги сложиш в кутии със степен на защита IP 54 (пише го на кутията). След като сложиш кабелите най-добре да уплътниш със силикон.
batman - специалист
Ами след такава реклама на тази самовулканизираща лента ще взема да я потърся. Иначе инсталацията съм я "прозвънял" или по-точно съм тествал това което ми беше останало от нея и това което съм успял да възстановя. Остана ми още малко за възстановяване (един етаж) за бъде всичко наред. Нещо повече наложи се и аз да покъртя малко за да премахна едно късо съединение от стария "майстор".
Иначе за съветите благодаря!
MIRO_073 - майстор
Виж сега ... Да направи6 муфа на захранващия ти кабел от табло мерене до твоето табло в къщата не става само с Бишоп . Ако ще се оправяш сам в къщи , то за захранващия кабел извикаи майстори да ти го муфират както трябва
batman - специалист
И кой ще дойде само за едно муфиране?
lyki - специалист
MIRO_073 написа:
Виж сега ... Да направи6 муфа на захранващия ти кабел от табло мерене до твоето табло в къщата не става само с Бишоп . Ако ще се оправяш сам в къщи , то за захранващия кабел извикаи майстори да ти го муфират както трябва

Миро за какво муфиране говориш бе ? :lol: Тук не захранваме трфопост с 20 Киловолта? Говорим за една вила захранена от фаза и нула. Ако човека не включва големи мощности може и да навърже кабелите без даги калайдисва,но задължително да спре влагата ,това със силикона върху изолацията е добра идея.
MIRO_073 - майстор
lyki написа:

Миро за какво муфиране говориш бе ? :lol: Тук не захранваме трфопост с 20 Киловолта? Говорим за една вила захранена от фаза и нула. Ако човека не включва големи мощности може и да навърже кабелите без даги калайдисва,но задължително да спре влагата ,това със силикона върху изолацията е добра идея.
Най добре ако се интересуваш от муфи и техните видове направи една отделна тема ще ти обясня, защото разбирам колко си запознат с елекртотехниката и монтаж

А на въпроса кой ще ти направи муфа се обърни мъм някоя монтажна фирма или ако имаш познат в енергото...
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт на ел. инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: