От мобилни телефони до цифрови камери
Mapek - специалист
Може ли към един тунер на VIVACOM да се свържат два телевизора? Има ли проблем технически - като товар и съгласуване? А юридически? Като ги питам за два приемника, веднага почват да ми говорят да се абонирам за още един тунер. Аз съм с два приемника, но ми трябва точно вариант една и съща програма да се гледа на два телевизора.
Още един въпрос: има ли проблем ако единия е RCA кабел и е 5метра?

Прикачен файл

тунер.JPG
тунер.JPG (49.44 KиБ) Видяна 8735 пъти
fox_vt - майстор
Не виждам да има проблем камо ли юридически ти си имаш самостоятелна система която по никакъв начин на пречи на другите абонати,демек може.
marian1 - майстор
аз ползвам такава система - само дето не съм със сателитка, а с ИП Телевизия ... проблема е че с удължаването на кабела, картината се влошава и гледаш това каквото има на основният приемник, или ако той не работи тичаш, сменяш гледаш :lol: ....
fbr - майстор
Става, моите са разделени в хола и кухнята, като кабела е 10 метра. Видимо с просто око влошаване на изображението и звука няма. Даже съм монтирал и IR удължител и има дистанционни в двете помещения. Където и да си, гледаш и сменяш без проблеми.
Mapek - специалист
Принципно, поне в мражата, отзивите са отрицателни. Тайничко се надявах да се обади някой точно като fbr.Със сигурност ще има потрпебители, на които номера с дистанционното ще им е от полза. В моя случай идеята е точно обратната - да не може щерката да избира ... освен при определени обстоятелства, да има възможност да гледа предпочитани от нея предавания. :wink:
И все пак точно за такъв тунер ли става дума?
fbr - майстор
За всеки тунер става.
velas - специалист
Няма никакъв проблем (нито технически, нито юридически) да се използват всички видео изходи на приемника. Ако видео-нивото му е с достатъчно качество и ниво, може да се използва към много телевизори.

Най-лесно нещата стават с AV/IR сендер, така не се прекарват никакви кабели. Условието е сигнала да не минава през много стени или носещи колони. Разбира се цената е височка - 150-200лв.
Друг начин е с AV-RF модулатор (някои приемници имат вградени). Така до другия тв се прекарва само един коаксиален кабел и се включва в неговия тунер. Сигнала лесно може да се разклони за трети, четвърти и т.н. телевизор. При влошаването на картината се слага усилвател.
Ако ще се използват другите видео-изходи на приемника, при по-големи дължини е удачно да се използват по-качествени кабели. Успешно съм използвал купешки 3RCA кабел 15м. За по-евтино при по-големи дължини(30-40м) може да се използват два коаксиални кабела.

По-удачен вариант за прехвърляне на IR сигнал (на дистанционното) е с IR сендер. Цената му е 20-25лв и не си заслужава труда за прекарването на кабел до другия телевизор.
Mapek - специалист
Много благодаря! Стана перфектно, при това съвсем без пари. Отрязах чинчовете от стар, неизползваем кабел на една камера и ги запоих на коаксиален кабел със съответната дължина. Това за видеосигнала /на жълтите гнезда/. Аудиосигнала го закарах с мостов многожичен. Нямам никакви забележими нарушения в качеството. Принципно нямаше да се занимавам, но на всички сайтове предлагащи въпросните кабели с дължина 10м се оказваше, че ги нямат в наличност / с единствено изключение leosat, но хем щеше да се оскъпи с още малко, хем трябваше да чакам .../ Малко странна ми е причината защо ги няма точно с тази дължина - дали са най-търсени или най-нетърсени?
velas - специалист
Браво, че си се справил!

Не си спомням да сме предлагали 10 метрови 3RCA кабели... :) Ако това имаш в предвид, разбире се.

Ако ти се наложи да направиш нещата по-здраво, може да си купиш RCA накрайници и да ги запоиш директно за коаксиалния кабел. И за аудиото и за видеото - няма проблем. На 4-5 фитнес зали/заведения съм ги направил нещата по този начин и 4-5-6-10 телевизора си работят без проблеми с една страшна сила... :)
mitcd - специалист
За аудио сигнала - мостов многожилен ??
Е не си ли чуваш GSM ?
За такива разстояния няма нужда да има стандартни кабели.Ако ми трябва 7м за какво да купувам 10м.(Колкото по къс, толкова по добре за сигнала)
Варианта е купуваш си хубав кабел коаксиал тройка(Video,L,R) за аудио/видео с подходящата дължина от специализиран магазин не от железария ! Запояваш чинчовете или там с какъвто си изход/вход.
А с кабел от кабелната ужас има такива боклуци с помеднено жило....
И прочети за потенциалите между нулите из форума.

Тема "Втори телевизор към сателитен приемник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: