Всичко за дърводелството
Durvoqd - помощник
PIP написа:
Нещо си почнал от зад напред. Задаваш въпроси за сушене, за пукане, за сушилни и т.н. и в същото време не искаш или не ти се дават пари за бичене. Ако ти ги бичиш следващите операции ще са ти последна грижа. Тоя циркуляр ще ти свърши работа само за летвите между талпите, банцига на приятеля ти така ще ги усука и изкриви, че от талпа 10см ще искараш 2см дъска докато ги изправиш след това.
Закарй трупите да ти ги набичат в гатер, нареди ги на сенчесто и проветриво место, както ти казаха с въздух между дъските и под тях, покрий ги и не ги мисли.
Сега се сетих да покажа нещо. На подобен циркуляр много внимателно и бавно нарязах на дъски две изсъхнали трупи (стари и изровени от едно мазе, но учудващо не бяха изгнили и ест. не толкова големи, като на снимките горе). Като си дадеш повече време и не бързаш, а подходиш с търпение няма да изхвърлиш чак толкова много от дървесината и ако имаш някой да ти помага става супер. После абрихта игра и накрая сложих един диск на бормашината с дребна шкурка и с търпение постигнах това. http://prikachi.com/images.php?images/17/4480017O.jpg и http://prikachi.com/images.php?images/116/4480116z.jpg
Има и тънки трупи, които по този начин ще нарежа сам, но има и твърде дебели, като тези на снимката. Мисълта ми беше, че един път да ги разлупя на по- малки после мога и сам да ги ебавам.

Говорих с един човек по тел. и ще видим какво ще стане и колко е сериозен.
tripioo - специалист
ако си играеш да цепиш по големите трупи всичко ще стане на твойте машини ... знаеш какво представлява схема на разкрой и че трябва да се маха сърцето нали /
Durvoqd - помощник
С махането на сърцето не го знам. Малко разяснение?
tripioo - специалист
така , мързи ме да рисувам а в нета не намирам подходяща картинка , така че ще пиша ....
трупите се разкрояват основно по 2 начина
1 със сърцевинна талпа - това е когато през средата на средната талпа минава ядрото на дървото (демек вадиш най- дебелата талпа) , но за да нямаш ядове след това (измятане) от тази талпа режеш 4,5 см широка летва която съдържа ядрото
2 без сърцевинна талпа - тогава ряза минава през средата на трупа (през ядрото) и се разчита сърцевината да отпадне при рендосването ...
като цяло идеята е да отпадне съцевинната дървесина от трупа (тоест летва с напре4но се4ение 4х4 см съдържащо ядрото )
защото ядрото е наи нетрайно, поресто (попива вода) меко е , и когато се съдържа в дъска тя неминуемо ще се изметне
после за мебели от масив максималният размер за добра изработка е 5х10 см напречно сечение защото при поголями размери се напуква и измята по лесно ... където ти трябват широки детайли слепваш няколко летви , като ги въртиш за да се избегне измятането
Durvoqd - помощник
Ясно, ако имам някакви други въпроси ще питам.

През това време, ако някой друг знае нещо друго.. нека го сподели, ако желае. :)
Алексов - напреднал
Durvoqd написа:
Здравейте, колеги! Дали ще искате да бутнете едно рамо?

Изпаднаха ми едни дървени трупи. С най-различна дължина и дебелина - много на брой. Почти същите, като тези - http://dariknews.bg/uploads/news_images ... 490936.jpg. Имам циркуляр с големина на диска г/д, като този http://www.petolevka.com/adpics/491b2b0 ... 128490.jpg. От дядо ми имам и абрихт. Един другар има стабилен банциг, който също ще помогне. Интересува ме, ако някое дърво е твърде голямо за тези две машини.. как да го разбича? Поне на две части и вече би трябвало да мине скойно през машините и да стане на дъски. Клинове и хамалогия яко?

Следващата стъпка е в направата на самите дъски. Всъщност в тяхното запазване. Как да ги изсуша? Как да ги предпазя от гадини? Как да останат прави и да не се усучат? И последно... как да предотвратя пукнатите и сцепванията?

Ще се радвам на всякаква информация и колкото повече е тя - толкова по-добре.
Запозна ли се с книгата "Encyclopedia Of Wood" от библиотеката на сайта? Мисля, че там ги има повечето неща които те интересуват. На английски е, но благодарение на богатата графична част се добива добра представа.
Nejdet - специалист
За разбичване на големи трупи можеш да използваш нещо такова
http://www.logosol.com/
има и самоделки правени от разни ентусиасти и професионалисти
пусни търсене в Гугъл и youtube има доста видео материал

Успех в начинанието
mavryt4o - майстор
Да съживя малко темата събрах 3 доволни орехови трупа и мисля скоро да ги карам за разбичване на гатер.Ща са за направа на мебели след 2 години поне .По този метод кадето съветвате си бичих дъб метровки на 4 см янове намазани в краищата с боя наредени и стегнати яко с колани. Декември ги бичих всичко е в гаража само съм отворил едно прозорче да ветрее запазиха си формата няма осукване ноооо спукванееее имам попадения от край до край.Няма друг начин и ореха ще е така но незнам ако е на по-дебели талпи дали няма да пука толкова верно че и времето ще е повече и от сега ме сърбят ръцете но ще чакам.А докато чакам с какво да напръскам материала за тези зли дървояди.Ако някой има други чалъми и техники отворен съм.
griffin - майстор
Ако има големи пукнатини в края може да резнеш там с циркуляра и после пак да залепиш дъската :-D. И ореха се пука пазарувах от 2-6 см дебелина 30-50см широки сичките имаха пукнатини накрая просто ще имаш повече фира после.
mavryt4o - майстор
Ииии дойде им времето днес ги разбичих на гатера излезнаха 10 талпи 10 дебели на 25-30 широки.Имам няколко чуденки така ли да ги оставя да съхнат или да ги разбича на ребра 5х10 .Интересно ми стана единия орех беше почти бял като го рязах и след година на труп покафевиня дали това се дължи на кората и ако е така днес бутнах един напълно бял като сняг да не бързам да го бича .

Тема "Дървесина, сушене, запазване и избягване на пукнати." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: