От мобилни телефони до цифрови камери
mladkal - майстор
Здравейте!
Позволявам си да пусна тази тема с надеждата, че ще събуди интерес, както у всички ЗНАЕЩИ (като вас) така и у незнаещите (като мен).
Подариха ми МУЛТИЦЕТ, но НЕ ЗНАЯ как да го ползвам и какви възможности има. Никога не съм работил с подобна апаратура. Естествено мери съпротивление, ПНП и НПН транзистори, напрежения.
Ще бъда много благодарен (а и доста други начинаещи направисисамчовци) и крайно задължен на всички вас, които ползвате подобна апаратура и дадете наставления как точно се употребява в различните ситуации.
Горещо се надявам, че ще проявите разбиране и на драго сърце ще помогнете да си обогатим познанията и уменията.
На всички които откликват на моята молба -предварително БЛАГОДАРЯ!
Желая ви успехи във всяко едно начинание.

ПП.За жалост въпросният уред не е окомплектован с упътване, инструкция за експлоатация.

Прикачен файл

1.jpg
общ вид на цифров дигитален мултицет. (за незнаещите има и аналогови - дисплей разграфен и със стрелка)
1.jpg (29.83 KиБ) Видяна 21030 пъти

Прикачен файл

2.jpg
Горната част на МУЛТИЦЕТА с дигитален дисплей
2.jpg (53.79 KиБ) Видяна 21030 пъти

Прикачен файл

3.jpg
Средната част на МУЛТИЦЕТ със копчето за управление на различните режими.
3.jpg (48.02 KиБ) Видяна 21030 пъти

Прикачен файл

4.jpg
Долната част на МУЛТИЦЕТА, където се свързват т.нар. сонди - червена и черна жици с накрайници. Третата букса СОМ е винаги постоянна величина и там се свръзва черната (нулева) сонда.
4.jpg (50.04 KиБ) Видяна 21031 пъти
mladkal - майстор
ELEMENTAL, благодаря много за уеб сайта, който си ми пратил. Все пак е много полезна информация.
Искренни благодарности!
georgiarg - специалист
Извинявай за въпроса но пишеш че никога не си работил с мултицет, разбра ли коя сонда къде се вкарва в завимос каква величина искаш да измериш?
mladkal - майстор
georgiarg написа:
Извинявай за въпроса но пишеш че никога не си работил с мултицет, разбра ли коя сонда къде се вкарва в завимос каква величина искаш да измериш?
Здравей и благодаря за вниманието!
Принципно не съм сто процента сигурен, но имам хипотезата, че черната сонда си е винаги в третата букса СОМ. Когато искам да меря V~\- или съпротивление червената отива в най-дясната дупка и ползвам сините позиции в лявата част на въртящото копче на уреда. Когато искам да меря милиампери червената сонда отива във втората букса -бялата и ползвам зелените сектори в дясната половина от кръглия превключвател.
За жълтата букса -първата 10А си нямам на идея какво и как се мери!
Niky - специалист
Ми то си пише - 10А. Мери си ток до 10 А.
Иначе не знам как си избрал тоя мултицет, ама е добър. Че и AUTORANGE, което ще ти попречи да го изгориш :)
mladkal - майстор
Niky написа:
Ми то си пише - 10А. Мери си ток до 10 А.
Иначе не знам как си избрал тоя мултицет, ама е добър. Че и AUTORANGE, което ще ти попречи да го изгориш :)
Здравей, Niky! Най-напред на втората част от поста ти, че мултицета е добър. Жена ми го подари, но системата беше сложна - гледахме от 6-8 лв за брой до 300-400лв на Вол(т)крафт. И да не й изпразвам фонда "И аз съм човек" се спряхме на този вариант. Не мери кондензатори, но кво пък... А за 10теАмпера вече се просветлих...Човек когато иска да научи нещо и пита правилните хора по подходящия начин всичко е ОК.
Желая успехи!
romanpm - майстор
Кой не знае закона но Ома да си оди дома... :-D
mladkal - майстор
romanpm написа:
Кой не знае закона но Ома да си оди дома... :-D
е, чак толкова... много на бързо ме изпрати... а за тези които не го знаят и не са се сетили да потърсят, за да се ограмотят в тази насока:

Законът на Ом определя зависимостта между основните физични величини, определящи протичането на електрически ток – ток, напрежение и проводимост. В оригиналния си вид той се представя със следното уравнение:

I = U.G

Проблемът при използване на оригиналния закон на ОМ, е че проводимостта (G) се измерва трудно, тъй като зависи от проводимостта на консуматора, токоизточника и на проводниците.

Това е довело до масова употреба на реципрочната величина на проводимостта - съпротивлението и на производни формули получени от Закона на Ом, които са известни като „Закон на ом за част от веригата“ и „Закон на Ом за цялата верига“

Законът на Ом за част от веригата гласи: Токът I през един резистор е пропорционален на приложеното напрежение U и обратно пропорционален на съпротивлението R на резистора. Като уравнение законът изглежда така:

Закон на Ом

1. Опити на Ом

а) зависимост м/у U и I - колкото по-голямо е напрежението в крайщата на един проводник, толкова по-силен ток протича през него
б) зав. на I от вида на консуматора - при едно и също напрежение, тока е различен през различните консуматори
2. Ел. съпротивление

а) означение - R
б) определение - това е физ. величина, която характеризира консуматорите и може да се определи от U и I
R=U/I
в) мерна ед. - Ом
1 Ом=1V/A ; 1k Oм = 1000 Ом ; 1М Ом = 1 000 000 Ом
Трябва обаче да се има предвид, че някои метали ( проводници ) чувствително променят електрическото си съпротивлвние при повишаване на температурата им. Съпротивлението им се повишава. Има и сплави при които съпротивлението намалява при покачване на температурата им. Когато се правят разчети на базата на Закона на Ом това обстоятелство трябва да се взема под внимание. Пример - кантал.
mladkal написа:
georgiarg написа:
Здравей и благодаря за вниманието!
Принципно не съм сто процента сигурен, но имам хипотезата, че черната сонда си е винаги в третата букса СОМ. Когато искам да меря V~\- или съпротивление червената отива в най-дясната дупка и ползвам сините позиции в лявата част на въртящото копче на уреда. Когато искам да меря милиампери червената сонда отива във втората букса -бялата и ползвам зелените сектори в дясната половина от кръглия превключвател.
За жълтата букса -първата 10А си нямам на идея какво и как се мери!
Абсолютно правилно си се ориентирал. :) Точно така се включват.

Тема "МУЛТИЦЕТ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: