Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
veneta_123 - напреднал
Прикачен файл:
10022012199.jpg
Така изглеждаше стената на къщата преди месец през големите студове. Във вътрешната страна на стената минават тръбите с чистата вода, които явно са се спукали, следствие ниските температури. Къщата и тръбите са на 25 години. Едва днес пристигна ВИК майстора, който пусна водомера и...ами вече 8 часа от никъде не изтича вода. Майсторът се опита да открие къде по стените е повредата с помощта на специален апарат (не зная какъв, но явно е на топлинни сензори), но уви.

Въпросите, за които търся съвет са много.

Какво може да се е случило? Единственото ми обяснение, е че след разширението на тръбите, предизвикано от замръзването, после те са се свили и ако в процепа е попаднала мазилка, тя е запушила тръбата.

Какво да правя? Дали процепа се е запушил трайно или е въпрос на време пак да протече? Как да се открие къде е повредата с минимално разбиване на стената? Според вас повредена ли е много стената от това избиване на водата? Как да предпазя къщата от подобно нещо през следващата зима ако нямам възможност да подменя тръбите.

Благодаря на всички!
batkotony - специалист
Най напред майстора да провери до къде има вода.Това може да стане,като се отхлаби връзка най-напред при водомера,после при входа на къщата и така докато се види къде спира да тече.Моят съвет е да се изгради отново поне тази част,която е на външната стена и по възможност да се премести на стена,която няма да замръзва толкова лесно.От написаното допускам,че къщата не се ползва постоянно и поради тази причина водата е замръзнала.За да се избегне това трябва да има кран (да речем при водомера) с изпускател-зимния сезон водата да се спира и системата да се източва.Ако пък се ползва-изолация на самата тръба и по възможност и на стената...
preslav - майстор
Където е текло пак ще тече - не съм чувал за такова чудо тръба да се закисне. Като гледам снимката и най-високото място на леда си мисля, че там минава тръба за тоалетно казанче - търсете в тази посока (ако се окажа прав де)!
tysonlkr - специалист
Аз имам и друго предположение, най добрият вариант :arrow:
да не би случайно на въпросното място да е спукан улука и той да е причината за образуване на леда по стената. На снимката не се вижда как е изграден покрива точно в този участък, може причината да е в него :wink:

Нека не мислим за най лошото възможно. Възможно е източника влагата да не е в къщата, а да е извън нея
Фло - специалист
tysonlkr написа:
да не би случайно на въпросното място да е спукан улука и той да е причината за образуване на леда по стената. На снимката не се вижда как е изграден покрива точно в този участък, може причината да е в него :wink:

Нека не мислим за най лошото възможно. Възможно е източника влагата да не е в къщата, а да е извън нея
Така е,водата е от улука,ако въобще има .Ако беше просмукване през тухлите петното,щеше да е цяло и непрекъснато,а на снимката се вижда,че ледът е на сектори.
STO-YAN - специалист
Фло написа:
tysonlkr написа:

Така е,водата е от улука,ако въобще има .Ако беше просмукване през тухлите петното,щеше да е цяло и непрекъснато,а на снимката се вижда,че ледът е на сектори.
+1
batkotony - специалист
veneta_123 написа:
...днес пристигна ВИК майстора, който пусна водомера и...ами вече 8 часа от никъде не изтича вода...
Нещо не се връзва липсата на вода с тази теория за улуците според мен... :)
VLADO66 - майстор
Тръбите под земята замръзват бавно и се отмръзват бавно и когато се спукат понякога не се вижда. :wink:
ohdan - специалист
Точно със същият проблем се боря в момента само дето при мен се случи още лятото :? и понеже бе сухо и топло и не се забелязваха признаци за течове ,само водомера си въртеше при спрян кран след него, общ за всички чешми. Установих къде ще теча , като сложих кранове към всяко едно отклонение и по логиката на изключване разбрах коя е проблемната тръба. След което последва копаене по нарочената тръба но така и не стигнах до края тъй-като установих че проблемът изчезна от само себе си :? Последва изчакване от цели два месеца през които всичко си бе нормално и реших да затрупвам изкопа. Така до като почнаха студовете и поредната висока сметка от В и К . Добре че вече бях сложил отделен кран та спрях водата само по тази тръба и сега повтарям същото упражнение като този път ще стигна до край.

Тема "Необясним ВИК проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: