• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 29
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
8180 - майстор
root666 написа:
По-напред в темата колегата 8180 беше писал за слагане на кондензатор за елиминиране на брума, къде се връзва тоя кондензатор и с какви параметри е?
При мен беше НЕ против брум, а против шумно (неколкократно) превключване на контактора, вързан към нормалния термостат на бойлера.
Кондензаторът се връзва паралелно на бубината на контактора.
Ползвах неполярен - 1микроФ/400V - МПТ-96. Подобен български:
http://www.ljclub.net/materqli/kondenza ... T-96_B.jpg
Mapek - специалист
root666 написа:
По-напред в темата колегата 8180 беше писал за слагане на кондензатор за елиминиране на брума, къде се връзва тоя кондензатор и с какви параметри е?

Брума обикновено е резултат от резонанс на корпуса. Решавал съм проблема с подлагане на гумена подложка под целия контактор или като шайби - един вид тампониране.
kam34 - специалист
Mapek написа:
root666 написа:

Брума обикновено е резултат от резонанс на корпуса. Решавал съм проблема с подлагане на гумена подложка под целия контактор или като шайби - един вид тампониране.
Бръмченето при контакторите е от не добро прилепване на подвижната част на магнитопровода. Най често замърсен магнитопровод и не затваря плътно, резултата е брум 50Hz. Българските си бръмчат по правило :-D при вносните положението е по добро.
Mapek - специалист
Прав си. Има го и това. Даже си мислех да го обяснявам. Отказах се първо щото е обсъждано и второ - с впечатление съм, че става дума за нови. А с резонанса имам много сериозни "изпълнения".
Веднъж монтирахме един трифазен дросел за компенсиране на капацитивна енергия на една банка на партера на голям блок. Обстоятелствата налагаха да го монтираме на метален шкаф. С включването се разбръмча страшно. На другата сутрин беше станало "пожар" - целия блок не беше спал. Проблема го реших с 4 гумени подложки с по 5мм дебелина - вътре в ЕП-то не се чуваше изобщо.
Друга подобно ситуация у дома: контактор, облекчаващ режима на терморегулатора на ел. бойлера ми, по целесъобразност е в метална кутийка захваната на дървена греда на тавана ми. Цялата къща вибрираше преди да сложа гумена подложка. След това - мухата бръмчи, той - не!
root666 - специалист
На контактора има светодиод, който не светва когато е включил. Знаете ли за какво е?
vlax - майстор
Mapek написа:
Прав си. Има го и това. Даже си мислех да го обяснявам. Отказах се първо щото е обсъждано и второ - с впечатление съм, че става дума за нови. А с резонанса имам много сериозни "изпълнения".
Веднъж монтирахме един трифазен дросел за компенсиране на капацитивна енергия на една банка на партера на голям блок. Обстоятелствата налагаха да го монтираме на метален шкаф. С включването се разбръмча страшно. На другата сутрин беше станало "пожар" - целия блок не беше спал. Проблема го реших с 4 гумени подложки с по 5мм дебелина - вътре в ЕП-то не се чуваше изобщо.
Друга подобно ситуация у дома: контактор, облекчаващ режима на терморегулатора на ел. бойлера ми, по целесъобразност е в метална кутийка захваната на дървена греда на тавана ми. Цялата къща вибрираше преди да сложа гумена подложка. След това - мухата бръмчи, той - не!

Аз не съм слагал подложки от гума до сега.Почиствам двете части на магнитопровода с шкурка и нямам проблем.Като знам как бръмчат когато са ръждясали двете части на магнитопровода незнам дали гумената подложка ще и помогне.При първи случай ще пробвам с гумена подложка.
fikata - майстор
Силното бръмчене на по амортизираните контактори понякога се дължи и на скъсване на медния пръстен в магнитопровода.Този пръстен осигурява дефазиране на част от магнитния поток.
kam34 - специалист
root666 написа:
На контактора има светодиод, който не светва когато е включил. Знаете ли за какво е?
Не е диод а е механичен показалец при сработило положение си променя цвета.
fikata написа:
Силното бръмчене на по амортизираните контактори понякога се дължи и на скъсване на медния пръстен в магнитопровода.Този пръстен осигурява дефазиране на част от магнитния поток.
Такова бръмчене от липсваща накъсосъединена навивка не може да го изтърпи и най големия непокист. Тогава контактора се отваря и затваря с честота 50Hz и си е направо яко бръмчене от бързото тракане на котвата.
root666 - специалист
Контактора е за дин шина и няма как да се разглоби. Не бих казал че е силно, трябва да се приближиш на по малко от метър за да го чуеш, но все пак е неприятно.
Mapek - специалист
vlax написа:
Аз не съм слагал подложки от гума до сега.Почиствам двете части на магнитопровода с шкурка и нямам проблем.Като знам как бръмчат когато са ръждясали двете части на магнитопровода незнам дали гумената подложка ще и помогне.При първи случай ще пробвам с гумена подложка.
Да уточним. Аз не отричам, че може бръмченето да е от напластяване на някакви боклуци - има магнитно поле, колкото и тънък да е хистерезиса има остатъчен магнетизъм - всичко що е с железен произход се лепи, плюс всичко друго ... НО, може и чисто нов контактор да бръмчи /като нашия чисто нов германски дросел/, заради резонанс :!:
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 29

Тема "Реле за време (таймер) за управление на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: