• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ArturDent - Почти Безобиден
Чаро написа:
Какъв е случая, когато няма ток с тия щори ?
Това и аз щях да питам?
Мисля че решения, които включват:
- Качване на покрива
- Източване на вода (освен аварийно)
- Пряко зависят от електричество
Са неприемливи.

За мен една система трябва да е първо сигурна, второ лесна за обслужване и трето да не трябва да и "бая" постоянно...
2v6 - майстор
x1pokrat написа:
Външни ролетни щори само, че монтирани върху колекторите. Имат си дистанционно управление или свързани да се управляват от датчик за слънце,температура или просто , когато им се подаде захранване . Въпрос на личен избор. Повечето фирми за ролетни щори предлагат и такива с управление да се затварят при определени сойности на вятър и слънце.
Явно не знаеш как се движат външните ролетни щори, а за цената... Дори когато са вертикално монтирани на прозорци е възможно да заядат и да не могат да се спуснат :!: В такъв случай изгаря двигателя (100-200-300 лв).

Един от методите за охлаждане е с външен радиатор. Необходимо е удобно пространство над колекторите. Циркулацията през него е естествена (работи без ток). Цялата автоматика се състои в термичен вентил за 40-50 лв (използват се за защита на котли с твърдо гориво от прегряване).
x1pokrat - специалист
Дори когато са вертикално монтирани на прозорци е възможно да заядат и да не могат да се спуснат :!: В такъв случай изгаря двигателя (100-200-300 лв).
Адски си прав за това.Как да се избере големината на радиатора?
2v6 - майстор
x1pokrat написа:
Дори когато са вертикално монтирани на прозорци е възможно да заядат и да не могат да се спуснат :!: В такъв случай изгаря двигателя (100-200-300 лв).
Адски си прав за това.Как да се избере големината на радиатора?
Зависи от типа на колектора. Примерно селективен с площ 2 м2 може да произведе при ясно обедно слънце около 1 кВ, ако температурата му е 100 градуса.
Значи радиатор със съответната мощност ще осигури задържането на тази температура. Примерно алуминиев радиатор с 6 ребра 60 см.
preslav - майстор
drain back системата ми изглежда напълно надеждна заради простотата си - разбира се далеч съм от мисълта, че всеки един във форума би могъл да си я изработи сам, но все пак е полезно да се има идея какво точно искаме когато дойде някой да ни залъгва, или както някой друг във форума беше писал "информиран избор". Предполагам, че инвестицията е не повече от 300 лв. (материали и труд), на фона на останалата инвестиция и на спокойствието това е нищо - аз бих се застраховал точно по този начин!
filmatoplo - майстор
Тази периферна помпа -червената ли ползваш за циркулационна на слънчевата инсталация .
LazarGanev - "Велик майстор"
Не Филма, тази помпа служи за пълнене на инсталацията доколкото разбрах. Само че си стои монтирана стационарно - като видиш зора - източваш системата в съда над помпата, а после като решиш - отваряш крана, пускаш помпата и системата се пълни. Не знам колко бързо става обезвъздушаването :?
filmatoplo - майстор
:) Ако е така , значи на клиент не мога да го направя -той нали не разбира , да точи и налива обратно , единствено аз ,ти и някой колега може да си играем -тоест аз не бих се цапал с течността постоянно :wink: .Питах дали това е циркулационната , защото аз пълня инсталациите също с периферна помпа на Грундфос с дебит 80 литра в минута , и знам че като надуеш от единия край течност -иска не иска преминава през панела и слиза до бойлера .Логично е да се направи инсталация по този начин -както и има , но дебита трябва да е много по малък , защото като пусна мойта помпа да циркулира през инсталацията -примерно 15 Висмана и 3000 литра вода -дебита е голям и панелите не топлят дори и при слънце -това с периферната помпа , превключа ли на рециркулационната помпа Грундфос 32/80 -за няколко минути вече панелите свалят 80 градуса :wink: .
x1pokrat - специалист
Ама нали идеята е да не се занимаваш с пълнене - празнене на системата :shock: Пълниш я веднъж и чао...
filmatoplo - майстор
Ако мен питаш -като я заредя тази инсталация с 250-300 литра течност , няма връщане назад да се точи :wink: ако му се дават на някой по лев на литър за пълнене -с удоволствие :) .
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 31

Тема "Защита на слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: