• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 32
Всички имаме коли, нали ?
sstefanov - майстор
В една нормална държава номерът просто не се замърсява, дори и след седмица шофиране при дъжд. Просто улиците и магистралите са направени така, че да се самопочистват. Колите при дъжд са мокри, но чисти, почти като че ли излизат от БГ автомивка.
Доста съфорумци живеят извън БГ и могат да потвърдят или опровергаят впечатленията ми.

Там наистина е престъпление да караш с мръсна кола. Тук трябва всеки ден да ходя на автомивка!
рашкета - специалист
Ами като гледам станахте един автобус хора.Я недоволните да се обадите и да ви организирам една екскурзия без право на връщане в пределите на тая гадна страна??????
Пичове, помислете какво да направите за да се промени положението, стига само сте ревали.
velsi - Почетен майстор
Хайде тогава да помислим заедно какво може да се направи. Може би като за начало да изляза и да измия улицата? Ти какво предлагаш?
sstefanov - майстор
Веднага мога да ти кажа какво ми е мнението (въпреки, че не съм строителен инженер):
1. Да се кърпят не само големите дупки по улиците, а всички. Сега чакат малките дупки да станат големи и тогава да ги оправят. Така всяка година си имат работа (и кърпачите, и автомонтьорите)
2. Пътищата да се направят така, че водата да се оттича настрани и да не се събира по средата.

Според мен това ще освободи много средства, но не знам защо никой не го прави.

А иначе, когато всеки започне да си върши съвестно работата. която работи - тогава ще има напредък.
(ужас, къде се отнесохме ... модераторите могат да изтрият почти цялата тема :) )
рашкета - специалист
Ами не се изисква толкова много бе Велси.Просто да престанем да си хвърляме фасовете от колата, да не си изсипваме пепелника на светофара докато чакаме 90сек на червено и какво ли още не.Писах и преди.......само хейтъри на последък и хора които очакват някой нещо да свърши в тяхна изгода.
sstefanov - майстор
Абсолютно те подкрепям!
Chefo77 - майстор
рашкета написа:
Ами не се изисква толкова много бе Велси.Просто да престанем да си хвърляме фасовете от колата, да не си изсипваме пепелника на светофара докато чакаме 90сек на червено и какво ли още не.Писах и преди.......само хейтъри на последък и хора които очакват някой нещо да свърши в тяхна изгода.
:prayer:
Много пъти съм го казвал това - че не правим нищо, за да се променим, 'щото така ни харесва, обаче рипаме да получим каквото другите получават. Говоря в първо лице множествено число, защото всеки един от нас малко или много в себе си таи желанието хем да не му отнемат навиците, хем да не се съобразява с никого; хем на никого нищо да не дава, хем да има откъде другите да получават...
Чаро - Акълия
velsi написа:
Може би като за начало да изляза и да измия улицата?
А го правя с водоструйката. Направил съм си и шахтички за оттичне на дъждовната вода- да не газя локви. Наистина по-рядко я мия с шахтите- дъжда върши повечето. Друга е темата, че се намират съседи, които си мият колите пред нас с дълги маркучи, а пясъка и лугата си оставят така. Дори изпразнени пепелници съм намирал :lol: Падам от смях,но и се ядосвам понякога.
Изравних си и тротоара и му хвърлих райграс с вкопано капково. Всяка пролет варосвам бордюрите. Кича оградата и терасите с огромни количества цветя.
Знаеш ли колко прилично става?
Проблема е, че сме малко такива. За простия, типичен, български селяндур (визирам няколко съседа)- луди.
И всеки чака друг да му оправи свинщината.
За съжаление не мога да асфалтирам, въпреки че съм заливал дупки с бетон. Не става...
Прави впечатление обаче, че повлекох крак- много от съседите си варосаха бордюрите, а един се постара и направи шахтичка и той...
Последна промяна от Чаро на пон мар 05, 2012 11:54 pm, променено общо 1 път.
ivanovrg - специалист
и аз съм съгласен че трябва да се спре хвърлянето на фасове и разни други боклуци
но и съм сигурен че пак ще караме по кални улици
калта няма нищо общо с хвърляните от автомобилите боклуци
по скоро трябва всички улици да бъдат асвалтирани (в наше село има и не асвалтирани)
а тези които са трябва така да бъдат направени,че по тях да не се стича калта от разни височинки и баири
бил съм при наводнение в англия
след като се изтече водата нямаше кал по асвалта

отделно при зимното почистване на снега се хвърля много пасък
незнам колко месеца сега ще го чистят този пясък

а бил съм и на строеж в англия
камиона като излиза минава през автомивка на изхода на строежа

застилаха асвалта с найлони и бетонпомпата и бетоновоза спираха отгоре за да не пада бетон по улицата
Chefo77 - майстор
ivanovrg написа:
а бил съм и на строеж в англия
камиона като излиза минава през автомивка на изхода на строежа

застилаха асвалта с найлони и бетонпомпата и бетоновоза спираха отгоре за да не пада бетон по улицата
Давам ти пример веднага!
В магистърската степен имах за състудентка тогавашната шефка на отдел "Екология" в община Русе. Мацката разправя - "Отивам на строежа и обяснявам на инвеститора че според еди-кой-си член не трябва да допуска камионите да цапат улицата с кал и т.н. Оня ме слуша, слуша и накрая вика: "Колко е глобата?" Аз му казвам - 100 лева (по спомен казвам цифрата). Оня вади 100 лева, хвърля ми ги в лицето и казва: "Ето ти 100 лева, не ме занимавай с глупости!"
И тук го има закона.
Ако вместо 100 е 5 000 лева? И при рецидив стават 10 000?
Надали в Англия е 40 паунда глобата :)
А в Австрия или Германия бащата вика: "Спирам на отбивката и гледам веднага да изкарам шперплатовата плоскост да я сложа под камиона да не капе масло на асфалта, че ако ме хванат ще ми тряснат такава глоба, че свят ще ми се завие."
Тук виждал ли си на магистралата парчета от камионна гума? :lol:

ivanovrg, в стария блок така излекувахме "мераците" на една комшийка, която странно защо сваляше боклука от 8-ия етаж с асансьора и го оставяше до пощите. Да, в чувалче, но до пощите. един път, втори път, пети път ...
Една вечер се събрахме почти целия вход и оставихме чувалчетата с боклуците си до вратата И. Оттогава - никакви грижи :)
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 32

Тема "Късите светлини през деня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: