От мобилни телефони до цифрови камери
vvventsi - специалист
има схеми с елекроно запалване но те са за 12V но палят и изгорели лампи,запалването е много малко по размер ,ще ти кача схемата ако ти се навива!
ето тук видях че има дросели:
http://www.elkab-bg.com/page.php?n=69737&SiteID=674
liusien - специалист
Ако е нещо по-елементарно - качи я схемата, и ако трябва някакво обяснение за нещо специфично... Ще помисля кое ще е най-добрия вариант... :cool:
vvventsi - специалист
ето я

Прикачен файл

scan0001.jpg
vvventsi - специалист
диаметъра на проводника е много малък 0,3-0,5mm със резистора със звездичката си регулираш тока и силата на светене! намираш някой мъничък ферит и си го навиваш
vvventsi - специалист
Сега се сетих нещо защо не купиш една енергоспестяваща лампа най слабата която има,разглобяваш я махаш спираловидната пура и вържиш твоята ултравиолетова пуричка!
liusien - специалист
Извинявай, но имам въпроси - всичките бобинки се навиват на едно място ли? Първо се навива L1, върху нея - L2 и накрая L3 ли? А съпротивленията не са ли по-мощни, защото схемата е много елементарна, а това значи, че ще се натоварва много транзистора, и от своя страна - съпротивленията... Би трябвало да има значение какъв ще е диаметъра на ферита върху който ще се навива бобинката... Има един кондензатор - 88nF ли е, че не се вижда хубаво?
liusien - специалист
vvventsi написа:
Сега се сетих нещо защо не купиш една енергоспестяваща лампа най слабата която има,разглобяваш я махаш спираловидната пура и вържиш твоята ултравиолетова пуричка!
Не знам как е изпълнена енергоспестяващата лампа... В краищата и по един електрод ли се използва или са два, като на обикновената луминисцентна лампа?
Май ти досадих, но - свикнал съм да задавам въпроси докато не си изясня всичко... Благодаря ти за всички съвети и идеи! Пак ще пиша като имам резултат... :wink:
Последна промяна от liusien на вт мар 06, 2012 1:04 am, променено общо 1 път.
vvventsi - специалист
мисля че са по два,но пак зависи от захранването
vvventsi - специалист
liusien написа:
Извинявай, но имам въпроси - всичките бобинки се навиват на едно място ли? Първо се навива L1, върху нея - L2 и накрая L3 ли? А съпротивленията не са ли по-мощни, защото схемата е много елементарна, а това значи, че ще се натоварва много транзистора, и от своя страна - съпротивленията... Би трябвало да има значение какъв ще е диаметъра на ферита върху който ще се навива бобинката... Има един кондензатор - 88nF ли е, че не се вижда хубаво?
да тъкъв е 88uF но сега погледнах моето захранване е със 69uF два кондензатора в паралел единия 47 другия 22 ,то и кондензаторите по скоро трябва да ги налучкаш иначе леко се чува пищене транзистора го сложи на радиатор със размери около 5*5см моя радиатор е по голям но моята пура е 15W
иначе схамата като цъкнеш отгореи се увеличава и всичко се вижда!
MrMurdjo - майстор
Тази тема май е за раздел "От нищо нещо", ама на принципа на съветското ТНТМ - защо да направим нещо просто, като може да е сложно :-D

Тема "Електронно запалване на луминисцентни лампи..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: