• 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Идеята ми харесва, много е добра, така вече има смисъл от вертикална ос. Удвояваш скоростта. Да наречем частта с магнитите-ротор и частта с намотките-статор, които по-вероятно да са разположени на долната част. Аз съм пробвал 2 генератора с хоризонтална ос, един пред друг - нестава ! Предния разбива някак си потока и задния се завърта под 45 грасуса и търси някакви по-силни странични течения, т.е. зад първия генератор като че ли се получава вакуум.
Един зад друг не става, защото действа закона на Бетц. Тъй като предната турбина отнема част от мощността на вятъра, непосредствено зад нея (в пространството вероятно става дума за до няколко метра) скоростта на вятъра е по-ниска. Освен това е силно турболентен вятъра зад първата турбина от където втората започва да се завърта на където си иска, същата ще получава и по-малко енергия заради по-ниската скорост на вятъра.
6osi6 написа:
...На теория, възможно ли е този модел, при скорост на вятъра 3 м.с. да даде повече енергия от две самостоятелни турбини със еднакви размери, и при еднакви генератори?
И ако това е така, най-интересното е, че двете турбини ще дадат по малко енергия, а реално имат два пъти повече магнити и намотки и ала-бала!
Енергията на пръв поглед би трябвало да е еднаква. Да, ама не! :-D При ниска скорост повечето алтернатори са с ниско КПД. Следователно двете отделни турбини ще подават една и съща мощност към алтернаторите им, но те няма да я оползотворяват. Докато две турбини, въртящи се в различни посоки ще вдигнат КПД-то на алтернатора с въртящи се ротор и статор в различни посоки - удвояване на скоростта на алтернатора.
6osi6 написа:
...Да се направят обаче тези перки е почти невъзможно. Само макета от най-обикновен стиропор ще е невероятно труден за изпълнение. Едно, че лопатата от едната страна е изпъкнала, от другата вдлъбната. Второ, че по дължина е усукана на 120 гр. И за капак още веднаж е огъната около оста на въртене, като в средата повече, за сметка на по-изправените краища на лопатата. Иначе е много красива и безшумна. Нека Евгени да каже горе-долу и ако е на кефф, калъпът от колко части трябва да е, за да се направи това чудо с дължина един метър?
И все пак, мисля, че някъде в предположенията има грешка, след като няма такива модели из интернет.
Трудно е наистина, но не е невъзможно. При моята технология за изработка на лопатите, не е необходимо да се прави калъп. По-скоро трябва CNC фреза за изработка на моделите на шесте лопати от фибран или стиропор. А, по принцип съм срещал из нета турбини направени с такива усукани лопати. Имат малко по-висока ефективност от обикновените, но не е голяма разликата. Та си мисля, че не си заслужава да си усложняваме живота за сега с такъв профил на лопатите. Нека да направим модел с нормални лопати, да застопорим едната турбина и да измерим резултата. След това да пуснем и двете турбини и пак да измерим резултата. Ако е съществена разликата, както си мисля, че ще е, тогава да мислим за осъществяване на идеята в голям мащаб.
Намислил съм в удобен момент да направя едно миниатюрно генераторче на което да мога да закачам различни турбини. Имам възможност и да си направя малък аеродинамичен тунел в който да се правят такива проби с малки модели. Някой ден и това ще стане! :)
tgv - специалист
Безколекторен РОТОР-СТАТОР, това не е ли Фантастика. :?
Може да се ползва четков постоянно токов двигател. Но тогава за да смениш четките ще се наложи да разглобиш цялата турбина.
Другото което ми идва на акъла е да има два ротора с магнити и статор с намотки, ама конструкцията става по скъпа отколкото да си направиш две турбини. А пък скороста по този начин не се увеличава.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Безколекторен РОТОР-СТАТОР, това не е ли Фантастика. :?
Може да се ползва четков постоянно токов двигател. Но тогава за да смениш четките ще се наложи да разглобиш цялата турбина.
Другото което ми идва на акъла е да има два ротора с магнити и статор с намотки, ама конструкцията става по скъпа отколкото да си направиш две турбини. А пък скороста по този начин не се увеличава.
Няма начин при въртящи се ротор и статор да се мине без колектор. Колектор от типа на тези в автомобилните алтернатори.
tgv - специалист
Май отговорихме защо няма експериментален модел.
Но се чудя защо колегите ги е толкова страх да ползват редукция за увеличаване на оборотите. Пък и изработката на многополюсен генератор за ниски обороти си е доста сложна работа. Друго което изпускате че този тип генератори са със сериозно принудително охлаждане. Т.Е. имат загуби.
Оставам с усещането че мислите повече за ниските скорости на вятъра. Но когато дойде силния вятър, нещата стават интересни.
6osi6 - майстор
tgv написа:
Оставам с усещането че мислите повече за ниските скорости на вятъра. Но когато дойде силния вятър, нещата стават интересни.
Какво представлява този колектор най-общо? Да не е онова нещо с четките, което превежда ел. енергия от въртящо се тяло :? Ако е това, защо смяташ, че е пречка по някакъв начин на изпълнението на такъв проект, примерно да разрежа два бидона и да ги сложа един върху друг да се въртят около една ос и т.н.?
Тук няма силен вятър, затова е нормално да се мисли за ниски скорости на вятъра и модели само с експериментална цел. Ясно е, че с вятър в България не можеш да си светиш и да се грееш, и всичко е само пари и време за онзи дето духа. Обаче, не е ли същото, като да си купиш комплекти за риболов за 2-3 хил лв. с които да ловиш риба три пъти в годината и да очакваш от това да се нахраниш? Същото е. Едни ловят риба и след това я пускат обратно, други - вятър.
Високите скорости на вятъра предполагат много здрави и скъпи съоръжения, за които е чист хазарт, дали ще се изплатят по време на експлоатационния си период. Този спор е безсмислен.
6osi6 - майстор
http://prikachi.com/images/718/4486718G.jpg

Ето как би изглеждала графиката на отдадената енергия при двойна турбина и единичната, при съвсем дърводелска сметка. Оставям на страна недостатъка със загряването за който спомена tgv и проблема с колектора, който не ми е ясен.

Ако се наложат скоростите на две турбини според графиката на производителя, при 6 м/с. двойната турбина теоретично ще дава 650w, докато две единични още ще "спят" на 80w.
tgv - специалист
6osi6 написа:

Ето как би изглеждала графиката на отдадената енергия при двойна турбина и единичната, при съвсем дърводелска сметка. Оставям на страна недостатъка със загряването за който спомена tgv и проблема с колектора, който не ми е ясен.

Ако се наложат скоростите на две турбини според графиката на производителя, при 6 м/с. двойната турбина теоретично ще дава 650w, докато две единични още ще "спят" на 80w.
Започвам да съчувствам на Тани :cry: По всичко личи че се появи нов Революционер в Ветроенергетиката.
Ако примера беше за хоризонтално аксиална турбина с два ротора, до някъде бих се съгласил. Нещо повече че има хеликоптери с такава система.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Но се чудя защо колегите ги е толкова страх да ползват редукция за увеличаване на оборотите. Пък и изработката на многополюсен генератор за ниски обороти си е доста сложна работа. Друго което изпускате че този тип генератори са със сериозно принудително охлаждане. Т.Е. имат загуби.
Редукция, ако сме по-точни мултипликиране, не се използва защото - усложнява конструкцията, води до загуби, увеличава шума, оскъпява конструкцията.
Въпроса за охлаждането не е съществен. Ако е сметнат алтернатора както трябва, загряването му трябва да е относително малко, а и освен това той е изложен на същия вятър, който върти и целия генератор, т.е. е изложен на принудително охлаждане с увеличаващ се поток в зависимост от скоростта на вятъра.
6osi6 написа:
Какво представлява този колектор най-общо? Да не е онова нещо с четките, което превежда ел. енергия от въртящо се тяло :?
Точно това!
6osi6 написа:
tgv написа:
Високите скорости на вятъра предполагат много здрави и скъпи съоръжения, за които е чист хазарт, дали ще се изплатят по време на експлоатационния си период. Този спор е безсмислен.
Няколко пъти в постовете си споменавам - правете всичко, все едно ще го гази слон. Виж това http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 20#p340866 Проектирайте да усвоявате при ниска скорост на вятъра, но здравината я правете за ураганни ветрове.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
6osi6 написа:

Започвам да съчувствам на Тани :cry: По всичко личи че се появи нов Революционер в Ветроенергетиката.
Ако примера беше за хоризонтално аксиална турбина с два ротора, до някъде бих се съгласил. Нещо повече че има хеликоптери с такава система.
Личното ми мнение е, че в това има повече логика отколкото в другото за което споменаваш! :wink:

Колкото за хеликоптерите с такава система - целта там според мен е друга. Не е толкова заради подемната сила, колкото за избягване на пропелера на опашката, ама да не влизаме в спорове за това, че не е тема на този форум...
tgv - специалист
Едеми, примера за двуроторен х-тер с коаксиални крила е абстрактен. Но създава по-голяма подемна сила. Отнесено към към вятърна двуроторна турбина, се очаква да се повиши ефективноста при ниски скорости на вятъра.
Питай Гуглето.
Относно Многополюсните генератори, мисля че трудно ще достигнете КПД-50%,
В един редуктор загубите са около 10%.
Виждал съм 1,2Мвт мн. полюсен генератор за боклука, от влязла замръзнала вода. Така че охлаждането си е сериозен проблем. Знаеш неодимовите при какви температури свършват. На Асинхрония ми защитата сработва при 153градуса.
Последна промяна от tgv на вт мар 06, 2012 2:40 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: