• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr - майстор
Най-вероятно остава вода в колектори при отворен долен извод.
Това е за долния пост. Как ли стана така.
Здравейте, някой има ли идея защо плоските колектори на сънсистем с топлообменик тип арфа не стават за в дрейнбек система и защо колекторите с топлообменик тип меандър стават.
stivemaster - майстор
Не знам за какви проектирания става дума но някои хора явно си говорят на друга тема .Само клипове били ,пък те в Гърция и Италия 95% от системите са такива и ако някой може да чете български форуми и попадне на идеи от рода "изхвърляне на горещата вода в канала" или монтиране ХОРИЗОНТАЛНО на защитни външни щори и т.н. ще умре от смях .
Филма стегни се малко и признай че не е нищо особено освен магнитвентила отгоре който пуска нивото и трябва едно изчакване след спиране на помпата преди да отвори както и време реле за източването .
За колегата Ганев изгубих надежда иначе щях да го пратя направо да ги види монтирани космическите кораби дето са само по клиповете (язък че ми е градски).
Голяма помощ получи питащия.
2v6 - майстор
preslav написа:
2v6 написа:
Има един недостатък - помпата трябва да е няколко пъти по-мощна :idea: Трябва да преодолее напора от дренажния резервоар до най-горната точка на колектора.
С мощността на помпата не съм хипер съгласен - поправи ме ако греша, но водния стълб е един и същ и при отворена и при затворена система. Логиката ми е проста (от прост човек толкова) - колко голяма е помпата, която превърта водата в една отоплителна инсталация на дву етажна къща. Дори и да трябва по-мощна помпа аз бих се застраховал с такава система - проста, надеждна, не изисква поддръжка и следене.
Точно такова беше и питането (изискването) на автора на темата.
Да, грешиш.
Няма значение дали системата е отворена или затворена. Система с "обратно-източване" може да бъде от двата типа.
Напора на помпата е сбор от 3 неща:
1. Динамично хидравлично съпротивление - загубите по триене в стените на тръбите.
2. Статичен напор от разликата в теглото между студената и топлата вода между бойлера и колектора.
3. Статичен напор от разлика в нивото между резервоара и горния изход на колектора.

При обезвъздушена система позиция 3 липсва и е необходима много малка мощност на помпата за циркулация.
Когато бойлера е над колектора за циркулацията е достатъчен напора от позиция 2 :idea:
LazarGanev - "Велик майстор"
stivemaster написа:
За колегата Ганев изгубих надежда иначе щях да го пратя направо да ги види монтирани космическите кораби дето са само по клиповете (язък че ми е градски).
Голяма помощ получи питащия.
Не знаех, че има толкова подготвени капацитети по тези системи във форума :? . Лично аз не се смятам подготвен да давам съвети за "drain-back" системите и затова не го правя. От 2006г предлагам ето тези системи:
http://www.gaskomfort.com/Homeowners/Va ... stemi.aspx
но това, което съм научил е, че не знам достатъчно за тях :cool: . Знам, че
- помпата е 15/11 соларна, (защо ли не са сложили 25/4 :? )
- тръбата трябва да е единствено 10х0.8, с друга тръба системата няма да работи коректно и гаранцията не важи (защо ли :? )
- няма никакви магнетвентили
- няма никакви релета за време
- няма никакви резервоари по трасето
- няма нищо друго по трасето между панелите и бойлера
Източници от рода "една съседка казала..." не ги признавам за професионални
preslav - майстор
LazarGanev написа:
http://www.gaskomfort.com/Homeowners/Va ... stemi.aspx
но това, което съм научил е, че не знам достатъчно за тях
И нямаш нито една гръмнала от тези системи до сега?
Шегувам се разбира се - пише, че са защитени от прегряване, как е реализирано това - за защитата от замръзване не ме интересува.
filmatoplo - майстор
:) Съжалявам , на сила не може да ме накарате една система да я заобичам , а и нямам време да екпериментирам -поне за сега не намирам информация с цялото ноу хау и тънкости .Има куп неща които ме смущават , или по скоро биха се направили за макс 2 бр панели .За помпите -разгадах ги -Вило има такава , мини периферна помпа -която работи с малък напор -тоест това го решихме , само чуденето ми е около това че системата не може да бъде май под налягане , понеже течността ще се движи като в затворено бастунче от стрелбището :wink: и съда май трябва да има обезвъздушител в горния край за да може да освобождава место на идващата течност от панелите при стоп на помпата , на панелите също обезвъздушител -който пък да предотвратява вакумиране и задържане на течността .Предвиждам и известно изпарение на течността и постоянно следене на нивото -това значи че трябва да си ангажиран с инсталацията .После пък самите обезвъздушители трябва да са толкова качествени за да реагират и работят с години , повечето на пазара са толкова калпави , че ако не им завиеш капачето текът .Соларни -моларни по 45 лв броя - пак се дънят .С една дума -може да се направи , кой е навит да експериментира :) .
Няма никакви обезвъздушители :) . Системата е под налягане, което се създава от помпата и сечението на тръбите, а де! Наистина само с екперименти може да се разгадае, ама кой плаща :) ?
preslav - майстор
LazarGanev написа:
Няма никакви обезвъздушители :) . Системата е под налягане, което се създава от помпата и сечението на тръбите, а де! Наистина само с екперименти може да се разгадае, ама кой плаща :) ?
Защитата от кипване на чайника как е реализирана - това беше въпроса.
Ти чете ли темата :) ? Нали точно това е предимството на тази система? Щом няма нужда от повече топлина за бойлера (съответно няма кой да охлажда панелите), то помпата спира и панелите се изпразват. Тук е мястото да отбележа, че самият контролер на такава система също има различна логика на управление от обикновената система с която сме свикнали, така че ако някой Ви каже " дай 300лв и ще ти преправя системата в дрейн бек" - една голяма сопа и ... :axe:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 31

Тема "Защита на слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: