Всички въпроси за вилата.
mldm - специалист
Дайте ми съвет как да ичистя фугите на тротоарните плочки така че да не ги разместя че са започнали да се ронят и никне трева му тях.Искам отнво да ги залея но какво да е съотношението пясък цимент ?А имам и чувал с мозайка -можели да го пребавя за по голяма здравина.

Прикачен файл

316B0019.JPG
Transporterr - специалист
не знам как би могло да стане без да ги извадиш е наредиш отново, верятно с малко длето и много играчка. за заливането съотношението е 1:1 или 2:1 в полза на цимента. мозайката е безмисленно да я хабиш. а пък и е доста едра.
за да не просмуква вода, може да добавиш водно стъкло или добавка за водоплътност. :)
ebahti - майстор
Вади и пререждаи на земновлажна замазка
VLADO66 - майстор
ebahti написа:
Вади и пререждаи на земновлажна замазка
И аз съм на мнение че няма здрава основа и с каквото и да се префугират пак ще цъфнат.
Johny - майстор
Налепих едни плочки 98 година върху бетонова основа и не са мръднали. Качвам се с колата върху тях / комшията също/ и нямам проблеми. Мога да снимам.
Ако са само за пешеходци става и върху пясък, но за по-голямо натоварване си трябва здрава основа, както каза колегата. Тези полочки са се изкривили - т.е. основата е поддала. Фугата също е голяма. Без пререждане няма да минеш. Отстрани на крайните редове трябва да има ж/бетонов пояс вкопан в земята, за да устойчивост и да не се отмива пясъка. Специалистите от общината възстановиха тротоара на едно място, но не направиха пояс, пясъка се отми, плочките се счупиха и..... парите ни отидоха на вятъра.
crez - майстор
Извади ги всичките,почисти страните от залепнал стар разтвор. Отстрани почвата на дълбочина 10см. насипи филц, или дребен трошен камък, забъркай земновлажен разтвор както ebahti препоръчва в съотношение 4 части пясък 1 част цимент, насипвай върху филца и полагай почистените плочки с нивелир като причукваш с гумен чук. Оставяй фуга 1см която на другия ден заливаш внимателно с циментово мляко. По желание можеш да излееш предварително бордюри от двете страни. Това е! Желая успех.
mldm - специалист
Благодаря на всички за съветите.Ще ги наредя наново.
Градинар - специалист
А ако не слагаш никакъв цимент?

1. Филц/трошляк - трамбоваш добре
2. Пясък - трамбоваш добре, после пак трамбоваш
3. Трамбоваш
4. Редиш плочи
5. Фуга пълниш с пясък

Така водата има къде да ходи и няма да се задържа. Както зима, така и лете.
Ако нещо се размести лесно се прережда за половин ден, а не се налага цялостно почистване, къртене и ... това където те чака
Не че препоръчвам, но и това е вариант.

Или да е на здрава подложка /бетон или армирана замазка с дренаж отдолу и тогава фуга/ или само пясък. Средни положения не признавам.
Бих се радвал да споделите плюсове и минуси в двете насоки...
svetoslavoff - специалист
Градинар написа:
А ако не слагаш никакъв цимент?

1. Филц/трошляк - трамбоваш добре
2. Пясък - трамбоваш добре, после пак трамбоваш
3. Трамбоваш
4. Редиш плочи
5. Фуга пълниш с пясък

Така водата има къде да ходи и няма да се задържа. Както зима, така и лете.
Ако нещо се размести лесно се прережда за половин ден, а не се налага цялостно почистване, къртене и ... това където те чака
Не че препоръчвам, но и това е вариант.

Или да е на здрава подложка /бетон или армирана замазка с дренаж отдолу и тогава фуга/ или само пясък. Средни положения не признавам.
Бих се радвал да споделите плюсове и минуси в двете насоки...
- Много скоро фугите ще тревясат, въпрос на вкус дали ви харесва това или не.
ArturDent - Почти Безобиден
svetoslavoff написа:
Много скоро фугите ще тревясат, въпрос на вкус дали ви харесва това или не.
Аз пък мисля че пясъка във фугите ще се отмие...

Тема "тротоарни плочки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: