Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Да допълня fikata, който спомена и за физиологичните промени.

След сериозен токов удар, дори човекът да е отцелял и видимо здрав трябва задължително да се направи изследване на кръвта!

Имало е случаи на оживели хора след токов удар, починали след няколко дни. При токовия удар може да настъпи електролиза на кръвта, тя губи свойствата си и се отделят вещества, които са отровни за организма.
Subsa - специалист
Значи сте съгласни, че тока удря босия :lol:
1115 - специалист
Да,
но само ако по жиците "тече" ток, макар да съм чувал, че инсталацията не е чешма, че тока да "тече".
DMN - майстор
:lol: Ама, че тема. Ето една случка с мен по този повод. По стечение на обстоятелствата съм и музикант, и с това си вадя хляба. Отиваме веднъж да свирим на сбор в едно село. Наместваме уредбата и пускаме тока. В момента, в който хванах микрофона на стойката да го наместя на височина, ме изтърси якичък ток. Викам на колегата - "нещо не ти е наред уредбата, бие ток". Хваща той микрофона, но не усеща нищо. Колежката певица и тя пробва и на нея нищо. Почнаха да ме бъзикат - "а бе тебе май нещо те бие тока". Хванах колежката за ръка(т.е. тя се явява последна) и с другата ръка улових микрофона, мен отново ме тресна, а нея не, тя се смее. Викам си тия луд ще ме изкарат. Упях да намеря един фазомер и го опрях в микрофона, той така светна, че се видя чак в съседното село :lol: . Колегите онемяха и се разтревожиха сериозно. В крайна сметка - контакта нещо не беше наред или не е бил занулен, или офазен, нямаше време да търся причината, включихме уредбата в друг контакт и нещата се оправиха. Аз обаче повече с тия обувки не отивам да свиря :lol:. Така че в моя случай - тока не удря последния, а този с по-малкото съпротивление на обувките. Друг е въпроса, ако всички са боси :lol:
darken_nz - специалист
Леле, че картинка.
Случват се такива неща.
Аз съм бил свидетел на зафазени консуматори. По ирония на съдбата ме изпляска и мен веднъж. :-D
Погледнах какво става и какво да видя - от кутията разменени и всичко ''по жицата'' с корпус на фаза. :-D
Явно нещо е правено и са сбъркали жиците.
Subsa - специалист
Най голямото ми приключение беше като бях малък и ме прасна от бойлера.
Усещането беше, все едно някой ти държи ръката и няма мърдане, продължи секунда-2 и ме пусна. После стрес, рев.
Удари ме много за малко след месец пак и никой не повярва втория път, понеже не ревнах.
След това се случи на татко да не спре бойлера и да влезе да се къпе, тресна и него и всички повярваха.

Другата случка е бос на цимент, влажен в едно мазе с един котлон. Пускам го и го проверявам с ръката отгоре колко е загрял, стори ми се студен и си опрях цялата длан на котлона. Съответно яко изтръпнах и треперех като лист след това. Жицата при местене на кабела се вади от клемата и опряла на корпуса на котлона.
ArturDent - Почти Безобиден
Pablo написа:
Идиотите последователно или паралелно са свързани ?
Ако са паралелно , ще го отнесе най-потния ;)
Те са само идиоти, т.е. последователно.
При паралелно са си направо самоубийци.

pavelari, за твоята схема трябва да знаем съпротивлението на всеки идиот от ръка до ръка и от едната ръка до крака. Абе, що твоите идиоти имат само по един крак. Да не са участвали и в друг експеримент.

Задачата може да се усложни и още тук там някой идиот е със събути два крака, на друг единия крак е събут, а другия обут. Някои са застанали на един крак.
Трябва да се вземе предвид и как са се хванали с по цяла шепа или само си допират пръстите...
pavelari - майстор
Ами моята цел е са се даде по-проста схема. Иначе трябва да се добавят и капацитети и става излишно сложно...
Съпротивлението варира според това с какви идиоти си имаш работа :) ако го приведем към активно такова е между 2 и 200 килоома. Това е горния резистор от схемата.
Давам го /за обувките/ като един резистор, защото опростяваме схемата - дали по двата крака ще минат по 10 милиампера или общо 20 - по-важно е какво минава около или през сърцето! Значение ще има ако някой се хване за коляното на другия - тогава трябва да се даде с отделни резистори и за краката.. така е.

И понеже всеки следващ получава по-ниско напрежение схемата може да се определи като верижно свързване, защото всеки се захранва от предходния, като взема част от напрежението а не пълната големина /когато се хване жицата например/.
За да решавам конкретна задача - трябва да и пиша условието ... което е излишно май
VLADO66 - майстор
Не забравяй че ако има във веригата от Перник ще светят-и това е неизвестно :-D
pavelari - майстор
тия от Перник за железни - те изгарят предпазителите

Тема ""Тока удря последния"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: