jekasus написа:Аз пари за тая камина нямам, но клиент има
![]()
Комина е по-тесен, наложи се да се направи преход. Ама какво да се направи, едни строят, други довършват.
Пробвахме и при вдигнати стъкла, не пуши.
Сега ме осени една идея, че трябва да се пробва с пържолки и шишчета![]()
Към всяко мнение вече можете да качите снимка. Преди - След
asenlynch
- специалист
136 мнения в "Как си направих вградена камина"
BARD
- специалист
jekasus
- майстор
Донякъде съм съгласен с теб, повече ме притеснява камъка, залепен отдолу( нищо, че го направих на вафла от страната на залепването). Отвън няма как да спра влиянието на топлината, а от вътре допълнително се елеминира с ламарините, покриващи повдигателния механизъм на стъклата.

BARD
- специалист
jekasus написа:Донякъде съм съгласен с теб, повече ме притеснява камъка, залепен отдолу( нищо, че го направих на вафла от страната на залепването). Отвън няма как да спра влиянието на топлината, а от вътре допълнително се елеминира с ламарините, покриващи повдигателния механизъм на стъклата.Виждам че си разумен човек и си разбрал къде може да се получи гафа .Отвън има как да се спре влиянието на топлината която излъчва камерата през стъклото и не е грешка да се монтира камък на това място ,но е малко късно за преправяне .
Не се заяждам а ти казвам какви поражения можеш да очакваш в бъдеще,първо ще се отлепи камъка над камерата вследствие на температурното разширение или ще се спука ,ще започнат и да се разлепят и първите редове от облицовката на булото/хотата/ .
Последна промяна от BARD на пет мар 09, 2012 10:52 pm, променено общо 1 път.
BARD
- специалист
jekasus написа:Понеже членуваш в руските форуми за камини и печки, ще кажа как ще си "вържа гащите". Знаеш какво е "изразци" и начина на монтажа им .Да знам но още преди да членувам в руските форуми,предназначението на кахлите е не да спират топлината а да я излъчват.
В този участък от камината ти трябва топлоизолационен материал с много ниско линейно разширение различен от фолираната вата.

profy
- специалист
jekasus написа:Специално за profy - май и тук съм помагал на човека viewtopic.php?f=15&t=11960&start=60 Всъщност ще видиш моя работа и едни притеснения на един "изявен" каминджия.Ако помощта се отнася за камината на ArturDent, то тя е решена и изпълнена на професионално ниво.
jekasus написа:Донякъде съм съгласен с теб, повече ме притеснява камъка, залепен отдолу( нищо, че го направих на вафла от страната на залепването). Отвън няма как да спра влиянието на топлината, а от вътре допълнително се елеминира с ламарините, покриващи повдигателния механизъм на стъклата.Тази камина е много елегантно изпълнена.
А щом няма дим при вдигнато стъкло, то газодинамиката е решена перфектно.
Ще си позволя да изкажа становище относно притеснението.
Под "вафла" разбирам полузатворени кутийки към ГК, предназначени да намалят обемното разширение на камъка, и намаляващи силите на срязване, водещи до разлепване.
Правилно, но недостатъчно, предвид малката площ и съответно малките обеми въздух.
Този камък, залепен отдолу, е подложен на радиационен топлообмен, следователно е необходимо да се увеличи коефициента му на отражателна способност (реципрочен на коефициента на чернота), а първо върху него може да се нанесе топлотехническо покритие с ниска топлопроницаемост, напр. термокерамично покритие.
В зависимост от калоричността на горивото температурата на камъка може да достигне 300 оС, сравнително висока.
Поради това може да се разчита на сваляне на температурата с около 80-100 оС (300 оС при термичните плочи на совалките на НАСА) чрез термокерамично покритие с дебелина 1,2-1,5 мм.
Ако отражателната способност се повиши от 13 % за неполиран варовик (калцитна форма) до 95 % чрез металосъдържащо високоотражателно покритие, примерно силиконова основа с пълнител високодисперсен алуминиев прах,
то съгласно закона на Стефан-Болцман температурата ще се понижи още с около 120 оС.
Конвективният топлообмен ще намали температурата с още 20-на градуса.
Практически решението следва да започне от измерване на реалната температура, определяне на дебелината на термокерамичното покритие и дали да го има, и избор на (естетично) металсъдържащо високоотражателно покритие.
Несложни, сравнително евтини и ефективни мерки, решаващи изцяло проблема с възможно
разлепване на залепените камъни.
Предните и страничните камъни са защитени към радиационен топлообмен, при тях може да има нагряване единствено чрез кондуктивен топлообмен, защитата там е стандартна чрез каширана вата.
jekasus
- майстор
"вафла" е запилване на камъка откъм страна на залепване към основата, демек се правят зарязвания с ъглошлайфа за по-добра адхезия.
Но правим камини, които ще омръзнат след 10-20 години, а не совалки.
Но все пак това, което си описал е интересно и ако може един линк към това.
Но правим камини, които ще омръзнат след 10-20 години, а не совалки.
Но все пак това, което си описал е интересно и ако може един линк към това.
Тема "Как си направих вградена камина" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература