Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
a_stoev - майстор
Още не съм си реализирал проекта, поради липса на време и т.н. и се чудя какъв топлобменник да ползвам.
Сравнявам цена на купешки пластинчат с площ 0,5м2 която е около 250 лв. и ако тръгна да си навивам от тръба същата площ ми излиза между 90 и 110 лв само за тръбата в зависимост от различните варианти на диаметър и дебелина на стената. Корпуса на топлообменника мисля да е от тръба с голям диаметър със заварени фланци. Ако се навива със стъпка 2 пъти диаметъра на тръбата, т.е. да се получи между 2 витки разтояние 1 диаметър на тръба при диаметър на витката 200мм габарит на серпентината 500 мм. Размера е горе долу удовлетворителен, но цената не се връзва съвсем. тръба фланци, губи време и накрая че съм спестил под 100лв. и имам топлообменник с неясни качества.
Има ли смисъл да си губя времето или да отивам на магазина?
ginev - напреднал
здравейте , какво мислите за оригиналните серпентини на бойлерите ?
ф 20-22
3-5 кв.
не са медни но са тествани на 16 бара
с компресор на фреон134 няма ли да вдига по големи градуси ?
a_stoev - майстор
R134 го ползват в машините за тропиците. за нашите ширини си бухат на R22/R407/R410. 134 има висока температура на кипене и затова при отрицателни температури ще е по неефективен от другите.
stelaartoa - специалист
ginev написа:
здравейте , какво мислите за оригиналните серпентини на бойлерите ?
ф 20-22
3-5 кв.
не са медни но са тествани на 16 бара
с компресор на фреон134 няма ли да вдига по големи градуси ?
Това просто го прескочи като техническа възможност. Всички фреони в работа на отопление вдигат от 20 до 40 бара. Това,че някаква серпентина са я тествали ( в което силно се съмнявам ) на 16 бара,не означава,че ще работи продължително на 16 ...
zdraveite i ot men, izviniavamse 4e pi6a taka no kirilicata ne6to mi izbega. zna4i vsi4ko koeto ste pisali go iz4etoh i dosta me zaintriguva tova zatopliane na vodata. 6te 4eta o6te i 6te se zahvana i az da go napravia. nevijdam ni6to slojno. moga sas sigurnost da vi kaja 4e tezi serpentini gi ima po4ti vav vsi4ki magazini za el 4asti i rezervni 4asti za boileri. ima pone 5-6 vida. drugo koeto sas sigurnost znam e 4e niakoga6nite starite boileri izdarjat do 17 bara, za6toto sa praveni ot po debela lamarina, sled 17 bara se pukat po 6evat, a sega novite vatre6ni tela(vodosadarjateli) koito gi prodavat i do 10 bara po4ti izdarjat, mnogo sa tanki. i vav gradat i na selo izpolzvame samo takiva stari vodosadarjateli, 80 litra struva 70 leva. sami si gi izolirame sas vata, i mojete da si gi prepraviate kakto si iskate, serpentini i nie sas ba6tami takiva sa6tite izpolzvame samo 4e gi polzvame samo prez zimata kogato pe4kite ni sas vidni rizi goriat. =D> ta zatova sega sam se raz4el kak da se polzva ne6to po evtino za prez liatoto. polzvame po 2 80 litrovi boileri slojeni edin do drug i vodata niama svar6vane prez zimata, kogato pe4kata gori.
stelaartoa - специалист
Майстор ли си ,не знам...Ама те съветвам да не пробваш с няколкото вида продавани серпентини по магазините,ако ще да са доставени от НАСА. Новите видове фреон вдигат 40 бара при отопление на водата ,и дори медните,правени за водна система,са ЗАПОЕНИ С ТИНОЛ !!! или имат връзки правени с гарнитурки ,което автоматично ги прави негодни за работа с високите налягания на фреона. Ако искаш да си напукаш бойлерите - ОК,на мен ще ми е интересно :)
piron45 - майстор
Майстор Тричко написа:
zdraveite i ot men, izviniavamse 4e pi6a taka no kirilicata ne6to mi izbega. zna4i vsi4ko koeto ste pisali go iz4etoh i dosta me zaintriguva tova zatopliane na vodata. 6te 4eta o6te i 6te se zahvana i az da go napravia. nevijdam ni6to slojno. moga sas sigurnost da vi kaja 4e tezi serpentini gi ima po4ti vav vsi4ki magazini za el 4asti i rezervni 4asti za boileri. ima pone 5-6 vida. drugo koeto sas sigurnost znam e 4e niakoga6nite starite boileri izdarjat do 17 bara, za6toto sa praveni ot po debela lamarina, sled 17 bara se pukat po 6evat, a sega novite vatre6ni tela(vodosadarjateli) koito gi prodavat i do 10 bara po4ti izdarjat, mnogo sa tanki. i vav gradat i na selo izpolzvame samo takiva stari vodosadarjateli, 80 litra struva 70 leva. sami si gi izolirame sas vata, i mojete da si gi prepraviate kakto si iskate, serpentini i nie sas ba6tami takiva sa6tite izpolzvame samo 4e gi polzvame samo prez zimata kogato pe4kite ni sas vidni rizi goriat. =D> ta zatova sega sam se raz4el kak da se polzva ne6to po evtino za prez liatoto. polzvame po 2 80 litrovi boileri slojeni edin do drug i vodata niama svar6vane prez zimata, kogato pe4kata gori.
Като искаш нещо за лятото си сложи соларен бойлер на покрива или поне панели и ги вържи с твойте бойлери. Не ти трябва термопомпен за през лятото.

Тема "Топла вода от стар климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: