Всичко за дърводелството
siropuch - напреднал
С какво да китвам една маса от орех?На няколко места има малки дупчици и една по-голяма.Смисъл изшлайвал съм я идеално и тези просто ме дразнят така да стоят.Ще я минавам след това само с лазурен лак за подсилване на шарките и ме е страх че кита няма да поеме от лака и ще си остане така бял?Някакви идеи как да се справя с тези грозни дупчици :).Мисля си за оцветяване на кита преди да съм го нанесъл или да го смеся с прах от шлайването или прахта с някакво лепило да я смеся ?
velsi - Почетен майстор
Точно прах от шлайфането се смесва с малко лак. Аз така знам. Запълват се дупчиците и след втвърдяване на лака пак се шлайфа. Но нека и дърводелците да кажат.
arihtev - специалист
да така е само по добре по ситен прашец от по дребна шкурка или по износена става по финно
mladkal - майстор
Не съм дърводелец и определено не разбирам от това, но веднъж като китнах една каса на врата точно по тази система - дребни стърготини от шкурене замесени с лак се получи кофти ефект, който си личеше и след 2-3- ръце лак. Просто лак+стърготини след като изсъхнат имат други попивателни своиства за разлика от самото основно дърво, което е прясно шлайфано и "жадно" попива лака.
Моето предложение да запълниш дупчиците с дърво (като това основното - орехово). Ца по-естетичен вид можеш преди да сложиш запълващите парченаца дърво да калиброваш дупчиците и със сщия размер плнежа.Заклени ги вътре, а не ги лепи - лепилото ще смени цвета на лазур лака.
Желая успех.

Тема "Китване?С какво точно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: