Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Градинар - специалист
Аз пък за спорта залагам, че НЕ е гъба!
Не вярвам да е и лишей.

Според мен дървото преди да "цъфне" така е било изсъхнало и дори загнило, а в студа водата...отвътре.. в гнилото
И понеже дръвчето ми прилича на череша ще споделя случай:
Виждал съм в череша един малък бръмбар, които правеше дупки в самото стъбло и от дупките излизаше сока на дървото. Наподобяваше рак. А се оказа малко насекомо. Ако го бях оставил.. през зимата сигурно щеше да изглежда по подобен начин.

Все пак те съветвам да по прочетеш малко за овощните дървета.
Най-важното за мен е превенцията!
Мартин Цветков - напреднал
Подкрепям Градинар... аз лично имам една ябълка в двора на която последните 2-3 години масово започнаха да и съхнат разклонения. Мъртвите вече клони са започнали точно по същия начин да се разлагат само че в по-малак степен. СЪс сигурност влияние има и микрофауната, но съм почти убеден че не е гъба !
cecovili - напреднал
Не държа никой да убеждавам в каквато и да е. Само ще кажа че гниенето се причинява от гъби, така че при положение че градинар казва, че дървото е загнило, не може да залага че няма гъба.
Иначе има и бръмбари и ларви на бръмбари, които унищожават клонки, но в никакъв случай толкова дебели.
..................................................................................................
Озеленяване и поливни системи - http://ecodesign.bg/
Мартин Цветков - напреднал
Няма смисъл да спориме... просот това дърво няма да го бъде явно и те това си е :Д

Цецо само искам да отбележа, че гъбите които действат вътретъканно непричиняват такива деформации.... а че след като е получено загниване то това е предпоставка за развитие на някакъв вид гъба в следсвие на субцесионни процеси, то тук съм съгласен. Но според моите скромни знания в тая област мога да кажа, че в рамките на БГ поне такава гъба с такива изяви не се среща. (мое мнение, което ще се опитам дапроверя, но в момента имам някои ангажименти които ми пречат да отделя време)
yancho_lud - специалист
Не знам дали е гъба или нещо друго, но се притеснявам да не обхване и други дръвчета. Няма ли някакъв начин да се предпазват дърветата от такива неща
Градинар - специалист
yancho_lud написа:
Не знам дали е гъба или нещо друго, но се притеснявам да не обхване и други дръвчета. Няма ли някакъв начин да се предпазват дърветата от такива неща
То е явно, че не знаеш дали е гъба или друго :-)
И с право се притесняваш за другите дръвчета.
Има начин да предпазиш цялата
Градина, но като за начало почни с общото. Спазвай стандартните процедури за овощни градини, а като има конкретни въпроси.. задавай.

За сега мисля, че ясно се каза от трима човека: Изрязвай да здраво! Погрижи се и за останалите дръвчета.
gogolisec - напреднал
Хмм, ето ви тема за размисъл (само за интересуващите се, де)
Не съм кой знае какъв деен потребител тук, но тази тема ми изостри вниманието, защото имам същия проблем като колегата с една ябълка. Ако знаех, че ще има нужда, щях да снимам всичко баш как си беше. Та миналата година по средата на лятото по основния водач (така да се нарече) на дървото се образува подозрително петно с размери широчина 1-2 см и дължина 7-8 см. Помислих, че е физическо нараняване и с течение на времето ще зарасне и няма да има проблем. Да, ама не! Видях, че нещата отиват на зле, но не взех мерки(за съжаление). Сега, след като се затопли, дойде време да си разчистя сметките с въпросния вредител на дръвчето. Ето как изглежда сега и пораженията по отрязаните вече клони:

Изображение

Така като гледам, ще трябва да премахна и останалата заразена част от въпросната гъба, но самото дръвче остава почти без клони (за продукция да не говорим). Ама щом се налага...

Изображение

Ето и пораженията по отрязаната част:

Изображение

В досегашната си практика на лозар и овощар за пръв път виждам такова чудо на природата. Все си мисля, че има външен причинител на въпросното заболяване и съвпадението със същото при колегата не е случайно!
Кат се замисля, сорта на ябълката не е кой знае колко ценен, но стават големи, зреят средата на юли и децата ги ядяха кат топъл хляб..! Когато природата е причина за доста от загубите го приемам, но тук ми намирисва на намеса свише!
joro_tsanev - специалист
Вижда ли се някакво мазно петно или ситни жълти капцичи около нараненото отрязано клонче
gogolisec - напреднал
Не, не се виждат. Отрязаното място придобива характерния за наранена прясна дървесина цвят, но само по периферията, около 2/3 от сечението е вече сухо. Ще режа и този, останалия клон, но дръвчето съм го отписал вече. Подложката е киселица (дива ябълка), и лично аз съм го облагородил (ако има значение).
cecovili - напреднал
Точно това е началния етап на гъбата, за която говоря. В началото по стари рани или мразобойни / вертикални спуквания на кората от студа /, се появяват малки петна по кората, които се увеличават. Умира камбия, който е разположен точно под кората. Той именно е живата част на клона, дървесината са умрели клетки, които той е образувал.Самата дървесина изпълнява ролата на капиляри, по които водата се изкачва. Умре ли камбия умира и клона.
Предпазването може да се прави профилактично като се напръсква цялото дърво с контактни фунгициди примерно син или зелен камък. Докато те имат действие спорите попаднали върху тях умират.
Най - важно е всички рани да се затварят. Най добре това става с терванол или градинарска замазка , може и боя.
Където има нападения трябва да се отстранят и раните се замазват.
За второто дърво, колегата може да пробва да запази централния клон, като изстърже добре нараненото място до здрава част на клона и после обилно намаже със споменатите препарати
За първото дърво има вероятност първо да е изсъхнало от нещо друго / примерно изгнили корени / и после да е нападнато от гъба, но при това нещата са ясни.
..................................................................................................
Озеленяване и поливни системи - http://ecodesign.bg/

Тема "Проблем с дръвче" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: