• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
alien - специалист
това което пък аз разбирам е проблем със скоростта, ротационните енкодери монтирани към двигатела обикновено са с много импулси и много обороти, което дава висока честота, някъде пишеше че мач не може да обработи толкова висока честота, но колко точно не става ясно
докато линийките за които говорят в описанието дават относително ниска честота, но пак е само за визуализация, т.е. по време на работа ефекта е нулев
MrMurdjo - майстор
Не бих казал, че е нулев. Ако отчиташ позицията с линийка, а винта ти има луфт или друга механична неточност, като му дадеш команда да отиде на позиция, би следвало да има разминаване с отчетеното по линийката.
STEPER - специалист
Mach изобщо не обработва импулсите давани от ротационните енкодери.
Прегледал съм доста схеми на контролери за серводвигатели управлявани със стъпка и посока и никъде
не съм срещал енккодера да бъде в служба на Mach-а.Тази висока честота се обработва от контролера и се използва от контролера.Той е единствено и неразделна част от контролера и няма нищо общо с управляващата програма.Това показва на практика и сервоконтролера който съм направил и в момента въртя.
Колкото до оптичните линийки съм съгласен.Те са повечето за визуализация и за настройка на машината
и ефекта по време на работа е никакъв.
Аз английския не мога да кажа,че го знам но си служа с него.Но ето какво ми каза и чичко Google от
цитирания пасаж от MrMurdjo:
Забележка:
(а), не може лесно да използвате линейна скала като обратна връзка за енкодер за серводвижение.
като най-малката реакция или еластичност на механиката ще направи сервото нестабилно.
(б)не е лесно да свържете въртящи се енкодери за серво мотор с енкодера
DROs./разбирай линийка/ Това ще бъде атрактивно за ръчно управление на осите с позицията на
четене на данни.
(в) Основната полза от използването на линейни енкодери на линейните оси е, че техните измервания
не зависят от точността или реакция на диск, винт, ремък, верига и др.
MrMurdjo - майстор
Хората са написали, че не е лесно, а не че е невъзможно. При всички случаи директно няма как да стане и е въпрос на нещо "направи сам". Но това е извън темата.
Както казах, не съм запомнил добре и допуснах грешка, която смятам вече за поправена.
angelfilev - специалист
STEPER написа:
Ето тук е красотата при използване на енкодерите с което се добавя и малко интелигентност при изпълнение на задачите и това си има цена.Този енкодер за който споменава angelfilev - HEDS-9100 на AVAGO TECHNOLOGIES
струва samo 32 евро.
Поздрави
Тук HEDS-9100 (не нови) могат да се купят многократно по-евтино заедно с оптичния диск. Ако някой се интересува нека ми пише. Ще му кажа телефона откъдето ги взех.
dobrev - специалист
Колеги, имам един въпрос [-o< : ползвал ли е някой SLA7062M и какво е мнението за този чип, че след доста мъки :x със sirius реших да пробвам да си направя сам драйверите.
MrMurdjo - майстор
Аз,
и съм много доволен. Ако си в София, можем да се видим и да ти ги покажа.
STEPER - специалист
dobrev написа:
Колеги, имам един въпрос [-o< : ползвал ли е някой SLA7062M и какво е мнението за този чип, че след доста мъки :x със sirius реших да пробвам да си направя сам драйверите.
Това не е проблем,но не е ли това драйвер за униполярни двигатели?
MrMurdjo - майстор
Точно, за униполярни е.
dobrev - специалист
STEPER написа:
dobrev написа:
Това не е проблем,но не е ли това драйвер за униполярни двигатели?
Моторите, които ще ползвам са униполярни - 60BYGH301B, затова питам за тази схема.
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: