stivemaster написа: Това което имам против разсъжденията ти е следното - разсъждаваш за това откъде се получават превъзхождащи газобетона стойности ,Въобще не си ме разбрал

Tsilkov написа: проектантите като ти сметнат сградата с ламбда 0,07 и пресметнат бъдещите ти разходи за отопление + оразмеряване на скъпата отоплителна система и си построиш обекта ще получиш една огромна изненада в двоини и троини разлики.
gechev написа:Има пряка зависимост от обемното тегло на термоизолационния материал и основния коефициент на топлопроводност.Това е само теоретична постановка!Напрактика затвореността на въздуха е доста разтегливо понятие.Двам ти пример с минерална вата (само нея не я бяхме споменавали

Освен това не забравяи ,че ако направиш материала с много въздух (приемрно гониш 0,07W/mK) той пък губи водоплътност и механична якост !Които е виждал газобетонни блокчета и тухли с ламбда под 0,1 знае за какво става въпрос

gechev написа: Евентуална разлика се отчита в третия, четвъртия или петия знак.Ако беше за третия и четвъртия знак изобщо нямаше да го повдигам на въпрос (това са разлики от 5-10% при които проекта за отоплителна инсталация няма да загуби предвижданията си).Аз твърдя ,че разликата е двоина (поради това че такъв материал не се изчислява таблично) - демек още в първия знак след нулата - вместо 0,07 е поне 0,14 за блокче което има нормален търговски вид,а не е пред саморазпад!
gechev написа:За това ако един производител не държи на четвъртия или петия знак, ти определят коефициент на топлопроводност по таблични стойности, които са международно признати и законни.

gechev написа: На места във вашите постове пишете за коефициент на топлопреминаване.Коефицент на топлопредаване - моя грешка

gechev написа:Този коефициент сте длъжни, Вие, проектантите да го изчислявате в зависимост от слоевете на зида, стойностите за отделна климатична зона, дебелината на зида и коефициента на топлопроводност на материалите присъстващи в този зид.Абсолютно вярно.И като го направя това изчисление на база вашия "теоретичен коефицент на топлопредаване" подхлъзвам едно приятно моя клиент и след няколко години той не иска и да чуе за мен
Гечев

gechev написа: бе описана от Вас като слабост на материалаОт мен беше описана като характеристика.Аз не деля материалите на слаби и силни.Нямам и любим материал защото не произвеждам такъв ,а като проектант работя с всички в зависимост от това кои е най-подходящ за конкретния проект."Полистиролни тухлички" обаче никога не предписвам като топлизолационен слои понеже нямам данни за реалния коефицент на топлопроводност и от там няма как да се ангажирам с енергоефективноста на проекта ми (а на мен точно това ми е нишата).
gechev написа: Влизайки във форума обърнах внимание на всички за огромното натрупване на статично електричество в сградите, изолирани с EPS или XPS, като това можете да видите още сега, а не след 20, 30 или 50 години, но никой не коментира проблема,Имам два апартамента в които пребивавам единия е с EPS изолация (на 4 години) и един стар с варова мазилка(на 30 години).Очевидна разлика в натрупването на прах по фасадата няма.Отдавам го на това ,че фасадата ми завършва с мазилка ,а не гол стиропор и ,че в нашите климатични раьони вали дъжд.Какви гледки витаят във вашата глава не знам

gechev написа:Напротив аз мисля, че точно тя е силната страна на материала. Сградата е като едно човешко тяло. Немислимо е човек да се чувства комфортно, работейки или бягайки, облечен в найлонова дреха.Абсолютен факт

gechev написа: Ако си български производител и нямаш от 6000 до 10000 евро за измерване в световна стандартизирана лаборатория, то си принуден да метнеш материала си на плочата в някой български институт да ти наместят термодвойките без отчитане температура и влажност на околната среда и материал и да ти вземат 1000 лева за половин часАз и на "небългарски" производител не съм виждал данни от измерване с термоплоча ,което ме навежда на мисълта че не е случайност

Ето виж в този документ на дълго и нашироко има за материала ,но на последна страница можем да видим как въпросната крива обемно тегло/топлопроводност под 0,15 започва да става хоризонтална
http://www.branz.co.nz/cms_show_downloa ... c07b14eda7