• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Привет!
Взехме си апартамент, който до скоро е бил собственост на общината и банята е в окаяно състояние. Понеже искаме да спестим някой лев ще се опитаме да ползваме майстори само там, където ние няма да се справим. В случая ще правя предстенна обшивка на големите водосточни тръби. Ако успея да махна тръбите за топлата вода, които съм маркирал в жълто на снимките ще спечелим малко повече място. Блока е подготвен за парно, но няма подстанция и всички планове са останали в миналото. Много хора дори са изрязали тръбите по стаите си. Мисля, че ако махна тези тук няма да е проблем. Въпроса е, че не знам от къде да почна и как изобщо да го направя. За сега единствените инструменти, които имам са френски ключ и мощен перфоратор :toimonster:
Ако някой има идея ще се радвам да я сподели с мен :?:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
jekasus - майстор
Изобщо махай поцинк......ръждясали тръби. И добави към инструментите си ъглошлайф.
Това последен етаж ли ?
Krelion - специалист
Последен е.
По-добре си викай майстор.Ако си купил апарта.
Трябва да се отреже и затапи топлата и рециркулацията.Смяна напоцинк..ръжд с ППР.Вързването на пералнята към канала е отвратително.
Сигурно ще лепиш плочки-да ти проверят канализацията.

В и К и Ел.инсталациите/и отоплителните/ в един дом са най важното нещо,другото е ЛУСТРО!
Да, етажът наистина е последен. Рециркулацията ще бъде затапена ако запуша отрязаното след меката връзка на смесителя, нали? А в другия край има спирателен кран и няма да има нужда да слагам тапа? [-o<
Колегата профи по-горе искам да го попитам след като ще ми трябва ъглошлайф това значи, че няма да ми се наложи да развинтвам колена и тръби, но пък как тогава ще сложа тапата, след като няма да има здрава резба?
Учудвам се, че се отзовахте по това време и толкова на място - благодаря ви. :partyman: :prayer:
Krelion - специалист
В София за труд и материали,ще ти излезе 150лв.Това включва-затапване на мястото на червените стрелки,смяна на тръбопровода с ППР топла и студена вода от синята стрелка натам +кухнята,кран/нов водомер+35лв/.
В Пловдив може и да е по-евтино,провинция е все пак :-D
Пиша това,за да си направиш сметка, когато завършиш ,кое е било по-добре.

Прикачен файл

026606540-big.jpg
То хубаво казваш, но 150 лева са ни много в момента. С тях можем да сменим една интериорна врата примерно - всичко трябва да се сменя и ще харчим пари първо за интериора. Ако остане нещо тогава ще мислим за профилкатика на ел. инсталация и ВиК.
Имам два въпроса: ако направя разрез в тръбите, които съм маркирал на снимката ще почне ли да тече вода? Другия въпрос ми е как се прави тапа, когато е рязано с ъглошлайф и няма здрава резба?
Благодаря! :prayer:
trichocephalus - напреднал
very_smart написа:
Имам два въпроса: ако направя разрез в тръбите, които съм маркирал на снимката ще почне ли да тече вода? Другия въпрос ми е как се прави тапа, когато е рязано с ъглошлайф и няма здрава резба?

На въпрос 1.) това се разбира, като отвиеш първия кран и видиш дали тече. Ако под тебе наистина са изрязали тръбите -няма от какво да се притесняваш.Ако ли не - трябва да спреш водата в целия вход, за да работиш по твоята инсталация.
На въпрос 2.) като се среже тръбата се навива нова резба с флашка и се слага тапата -нищо трудно ( стига да имаш флашка, разбира се.Ако нямаш - купуваш си, намираш от приятел или викаш майстор, който притежава такава)
trichocephalus - напреднал
Krelion написа:
В София за труд и материали,ще ти излезе 150лв.Това включва-затапване на мястото на червените стрелки,смяна на тръбопровода с ППР топла и студена вода от синята стрелка натам +кухнята,кран/нов водомер+35лв/.
В Пловдив може и да е по-евтино,провинция е все пак :-D
Пиша това,за да си направиш сметка, когато завършиш ,кое е било по-добре.
според мен няма нужда да реже двете тръби долу, където си посочил, ами спокойно може да отвие всичко до тройника, като отгоре го затапи.

Така хем няма да спира циркулацията ( ако евентуално някога пуснат топла вода във входа им) , хем никой от комшиите няма да го обвинява, че е преправял инсталцията :yawinkle:

Прикачен файл

026606540-big.jpg
За флашката идеално - ще се справя. Фактически нея ще ползвам само веднъж - за тапа на коляното, където е меката връзка за топлата вода на смесителя.
Въпроса с теча не ми много ясен обаче. Ще режа преди крана, така че отдолу вода няма да дойде, но пък няма ли да текне това, което е в бойлера? Ако спра и студената вода ще се създаде ли вакуум, така че бойлера да не се източи, като разрежа тръбите?
Благодаря!
root666 - специалист
Ти май не слушаш какво ти говорят, а повече слушаш жена си.

"В и К и Ел.инсталациите/и отоплителните/ в един дом са най важното нещо,другото е ЛУСТРО!"

"ще харчим пари първо за интериора"

От това ти зависи безопасността и непредвидени разходи при наводнение на комшии, и то за 50 години напред, той една интериорна врата щял да смени с тях. Без коментар.
  • 1
  • 2

Тема "Как да махна тези тръби?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: