Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е, защо, от термостата има по-голям ефект, отколкото от часовника. Особено вградения термостат е перфектен - завърта помпичката, като обиколи водата трасето и се върне при нея - изключва - почти никакъв ток не харчи и топлозагубите са малко
VLADO66 - майстор
То едно помпище-харчи колкото стендбая на телевизора 25W :wink:
nikisv - специалист
LazarGanev написа:
Е, защо, от термостата има по-голям ефект, отколкото от часовника. Особено вградения термостат е перфектен - завърта помпичката, като обиколи водата трасето и се върне при нея - изключва - почти никакъв ток не харчи и топлозагубите са малко
Помпата ми има вграден термостат но аз съм нагласил външен часовник да включва на половин час за по 2-3 минути и ефекта ме устройва винаги има топла вода.
nikisv - специалист
VLADO66 написа:
То едно помпище-харчи колкото стендбая на телевизора 25W :wink:
То 25 вата са нищо но загубите по тръбите при постоянно включена помпа въпреки изолацията са доста големи.
perdeee - специалист
На мен сега ми предстои да пускам тръбите така че няма да имам проблем с пълненето на тоалетното казанче с топла вода.Правилно ли е помпата да се сложи точно след последният източник мисля си че по този начин няма да е нужно пълен цикъл на завъртане на водата но все пак вие кажете дали това е правилно? Колегата Лазар Ганев сподели че ще са нужни два крана и възвратен клапан а къде се поставят те?
Помпата се поставя точно преди връщащата вода да влезе отново в бойлера, последователността е кран-филтър-помпа-възвратен клапан-кран-бойлер (вход рециркулация)
perdeee - специалист
OK това вече ми се изясни , другият проблем е че боилера е вече купен и няма извод за рециркулация значи връщащата се вода трябва да се свърже към студената с тетка а това какви неудобства ще създава? Това че водата в боилера ще се смесва фатално ли е?
Фатално, фатално, колко да е фатално - виждал съм и промишлени бойлери по 1000л вързани по тоя начин, макар че си имат извод за рециркулация, дори имам снимки
idunno - специалист
одата в боилера ще се смесва фатално ли е?
Ами зависи колко е дълъг тръбния път и колко е обема на бойлера.Ако ,примерно имаш 80 литров бойлер и рециркулация, която примерно 25 м(с елементарна 6мм изолация) и минава през неотопляеми помещения е проблем.Нагревателят на бойлера ще си работи, работи...
Всичко зависи от отношението - обем/дължина на рецикулацията(респективно топлинни загуби от нея)
Има и други по интелигентни начини за връзване на рецирулацията, а не директно към студената вода с тройник и два възвратни клапана (откъм студената вода и рециркулацията).
perdeee - специалист
А би ли споделил какви са тези по интелигентни начини на свързване?

Тема "бойлер на елдом инвест" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: