• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
UNIOR - модератор
Spokoiniq написа:
От ПВЦ и стъкло, както и хубава(с гланц) блажна боя се сваля с памук (парцал или само памуче) и КРЕМ или ОЛИО!Крем евтин за ръце става, идеята е да не се стича по повърхността, с памука механично буташ, а мазното не му позвоява повече да се размазва и да залепва на чистото.Махал съм всякакво тиксо, седяло с месеци на слънце по дограмите, стикери по стъклата на коли от 4-5-6 години препечени на италианско слънце.
Би ли обяснил по подробно самата техника на почистване че не ми стана много ясно :?
HD - специалист
Днес "тестовете" започнаха :lol:
Имах под ръка разредител АМВ - първо изстъргвам с шпаклата останалото тиксо, после с една обикновена гъбичка за съдове започва едно лудо търкане, и то с по-грапавата страна, предварително напоена с разредител.
Като цяло става работата, ама като си помисля, че имам още няколко стъкла, облепени с тиксо, и то е широчко сигурно към 5 см :cry:
А пък иначе, на тиксото никъде не пише, че трябва да се отлепи до 48 часа, но аз не съм купувал цели пакети, а ролка по ролка - вероятно продавача е трябвало да ми каже, или е сметнал, че знам, обаче ... :|

Утре тестовете продължават :?
Spokoiniq - майстор
UNIOR написа:
Spokoiniq написа:
От ПВЦ и стъкло, както и хубава(с гланц) блажна боя се сваля с памук (парцал или само памуче) и КРЕМ или ОЛИО!Крем евтин за ръце става, идеята е да не се стича по повърхността, с памука механично буташ, а мазното не му позвоява повече да се размазва и да залепва на чистото.Махал съм всякакво тиксо, седяло с месеци на слънце по дограмите, стикери по стъклата на коли от 4-5-6 години препечени на италианско слънце.
Би ли обяснил по подробно самата техника на почистване че не ми стана много ясно :?
Взимаш памучна тениска-малко парче, намазваш леко с крем и действаш на принципа на механично отбутване откъм единия край по избор.С разредител обикновено от едно място махаш, на следващото го залепваш(говоря за остатъчното лепило, хартията на тиксото се маха, в повечето случаи на преседяло тиксо,а лепилото остава).Идеята на крема(не че не става и с олио, просто да е мазно)е че бутайки останалото лепило ти го събираш на нещо като топче/купчинка, но тя вече(заради крема)не може да се залепи натам по стъклото/дограмата.Крема играе ролята на брашното при месенето на тесто на плот-да не залепва.На тоя номер ме отвори гаджето ми преди доста време с махането на престояла винетка от стъклото на колата.После махнах от облепена алуминиева дограма, на която тиксото беше махнато отдавна, а остатъци от лепилото седяха(с години), на пвц дограма седяло 1 месец на слънце тиксо падна само на хартия, лепилото си остана там-крем за ръце с лимон и памуче-всичко махнахме.Крема сам по себе си не разтваря лепилото, механично го махаш на практика, но помага адски много.Който не вярва да тества на стара винетка например. :)
EDI - майстор
Контактните лепила, от сорта на тиксо и другите лепенки падат с медицински спирт.От него не се повреждат покритияна, а той разтваря лепилото.
klaris - напреднал
Spokoiniq е прав, всякакви остатъци от тиксо, етикети и др.подобни се махат най-лесно с мазнина :thumbs:
kocetoo - специалист
С кореселин и веднага след това с меглио с памучен парцал за минута един прозорец 1,50/1 е готов :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Как да почистим остатъците от хартиеното бояджийско тиксо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: