• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 17
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dj_marti79 - специалист
Аха, разбрах. Това са медни тръби а не панелен радятор.
Браво екстра е.
zmiori - специалист
Защо трябва да оксидирате като можете да си купите метален окис и снего да си боядисате всичко. Цената му е 0.7лв за опаковка, нарича се "Боя за печки "ЩЪРКЕЛ". А сега очречете че бабитеви неса биле по умни от вас. :finga: :snakeman: като са си боядисвали печките. Боята е перфектна нанасясе лесно матова е и е метален окис което ще рече топло проводима. 2-3 кутиики/ за 2.1 лв./ ще ви артисат за 2 м2.
Сега всички тичаите до хладилника и ударете по една бира за мое здраве.
П.П. с панелен радиатор с размери 1400 на 600 мм. боядисан с горната боя, терморегулатор от бойлер и помпа от пералня се къпах, за сметка на дяда ви господ 3 години, в момента съм със селективен на "сънсистем" и няма голяма разлика/само дето и в хубав слънчев зимен ден ми добавя малко "жега" в боилера.
Mapek - специалист
Добра идея ... за "Щъркела" :thumbs:
Три лета са и много и не чак толкова ... Би ли споделил все пак защо смени "направи сам" със "сънсистем"? Е, ако внезапно са те споходили от някъде толкова пари, че си се чудел какво да ги правиш, не е нужно да ни даваш обяснение :cool:
zmiori - специалист
Първата причин: причина е че приятелями е снабдител в една голяма фирма и хойка като изоглавен по панайри и изложения и ми уреди един колектор селективен на "сънсистем" 2.15 м2 за 500 лв. /мостра/
Втората: че сандъка /от ОСБ/ започна да се разпада. /трябваше да го сменям/ / направете си ги добре и ги обработете против дъжд, вода, сняг и други гадости не "прегаряите" като мен /
Третата: минах на климатици и разкарах парното от там ми артиса помпа./истинска грундфус/
има и други ама тия са основните.
Радиатора го измих от "Щъркела" и го подарих на колегата си и той сега се топли с него.
Предимството на "направиси сам" е че събира повече вода, хистерезиса на терморегулатора от бойлера е много голям и системата бе инертна /в случая ефекта бе положителен/.
На новата система малко вода пъргав и точен терморегулатор /всичкотова е в минус и то голям/ имам дълги трасета и температурата пада , помпата тръгва след достигане на Т. завърта бързо водата. В колектора навлиза по-студена, треморегулатора я хваща и спира помпата, а горещата вода нее стигнала още до бойлера. и така докато започне обратния процес, отнемане на температура от бойлера. И така докато настане голяма жега и колектора за почва да насмогва ама вече е късно и губех.
След това поумувах и намерих сравнително евтино решение. Нещо като деферинциален термо регулатор.
Два броя термо регулатори и едно реле. Системата работи по следни я начин при достигане на температура от 75 гр. включва помпата при достигане на 60 гр. изключва. /градусите могат да са всякакви/
По този начин сега се снабдявам с по вече "жега" в боилера.
Дано съм помогнал, дори и само на един да е пак ще съм щастлив.
Вероятно още изплащам колектора. :cry:
Mapek - специалист
Лично благодя за откровеноста ти! Изплащането според мен трябва да е водещо при вземането на решения как да пестим ... Обикновено се казва, че всяка инвестиция се изплаща, но когато това е разтегнато в годините ... :?
zmiori - специалист
Да повдигна малко темата.
След тунинговане на сиситемата резултата е убийствен.
Малко след 9 часа започва да вкарва "жега" в бойлера. в хубав слънчев ден в 11 ч. можеш да се къпеш след като разреждаш./това след като водата в бойлера е била с Т-ра на ВиК инсталацията./
в 14 ч. ако решиш може да се щавиш. Най на края съм доволен и то много.
За това лято до сега бойлера е включван не повече от 7-8 пъти за по 20-30 мин.
Деня Х според мен наближава./изплащането/
sande34 - специалист
Едно немного скъпо решение е нипон вакуумнотръбен 500 лв 120 литра бойлер отворена система
Работи от април до ноември лятото стига до 80 градуса. Перфектен за едно домакинство.
Нямам снимки но ще кача скоро
Здравейте на всички съфорумници.
Понеже и аз живо се интересувам от почина направи си сам плосък слънчев колектор.
Доста изчетох тук и по другите форуми но и така и не ми стана ясно селективните колектори с какво са по добри от обикновенните.

А имаше и една тема на един колега който си беше направил от Ал .профил за дограма ,но се утрепах да я търся, но не мога да я намеря.
Mapek - специалист
nikolay_v написа:
... така и не ми стана ясно селективните колектори с какво са по добри от обикновенните ...
Ми с КПД, с какво друго да са по-добри? От към цена, изплащане, надеждност ... нещата са по-различни ... за мен.
В профил всеки неособено ангажиран фирмаджия от бранша /днес като всички други - рядко ще нацелиш такива/ ще ти пакетира всичко /на съответната цена разбира се/.
rosso666 - специалист
Искам да попитам колегата който си беше направил слънчев колектор от радиатор... кои месеци си топли водата от тази система .Аз сега мисля варианти как да си направя слънчев колектор.Много ме заинтригува идеята за радиатора от към ниската цена но ме притеснява КПД-то.Искам да попитам също кое е по-лесно за изпълнение -Sобразен топлообменник от медни тръби или класическия тип "арфа".
поздрави.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 17

Тема "Слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: