• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Мястото е 4.5 х 4 м. Трябва ми повече за сянка, отколкото за грозде. Имам 3 квадратни "тръби" по 6 метра с размери 50/30/2 и 2 квадратни по 6 метра с размери 40/40/2.
Мисля 40/40/2 да са 4-те вертикални кола, но 50/30/2 дали на 3 метра ще увисне?
ZMeyGorianin - майстор
"Тръбата" ти всъщност е кух профил и на 3 м. трудно ще провисне! На моята асма съм сложил винкел 30/30 /на 3 м. междуколово разтояние/ обърнат с ръба нагоре и не провисва много с гроздето!
Brave - специалист
Ако ги обърнеш правилно, не мисля, че ще провиснат. Моята асма е по-малка - 3,20 м но и профила ми е много по нежен - 20х20х1,5 и не е провиснала. В крайна сметка, няма чак такава тежест да носи. Пък и да провисне леко, не мисля, че е такъв проблем. Разбира се, не може човек да се набере в средата на просвета или да стъпи върху профила, но тежестта на лозата ще издържи. По-скоро се притеснявай за защитата от корозия, защото много пъти квадратните и правоъгълни профили имат леко вдлъбнати стени и водата се задържа в тях. Може да не изглежда много изискано, но може би ще е добре да ги наклониш леко, за да може водата да се оттича безпроблемно. Погрижи се и ако влезе вода в профила, да има от къде да излезе.
Ако под "правилно" се разбира 30 ширина и 50 височина така мисля да направя. За корозията: Имам шина 50/3, с която ще затворя отворите. Днес ги намазах с преобразувател на ръжда. Утре мисля да ги мина с 3 в 1. http://www.megachim.com/?m=38&id=4&id2=35
bycec - специалист
Конструкцията по-скоро би трябвало да издържи на снежната покривка в/у асмите. Колкото до отворите в профилите, има пвц тапи , с които става доста по-лесно(лично мнение).
Стефко - специалист
bycec написа:
Конструкцията по-скоро би трябвало да издържи на снежната покривка в/у асмите. Колкото до отворите в профилите, има пвц тапи , с които става доста по-лесно(лично мнение).
Видях един съсед, че си реже асмите през есента на грубо. Така снега не се задържа. През пролетта само ги дооформя и премахва измръзналите пръчки.
stiv1961 - майстор
bycec написа:
Конструкцията по-скоро би трябвало да издържи на снежната покривка в/у асмите.
Колко ли сняг се задържа в/у асмите през зимния период- 2, 5, 8 кг. на кв. м. :?
Стефко - специалист
Ако е като тая зима, може и много повече. Зависи колко кръстосани пръчки има. Конструкцията се проектира за максимално натоварване от сняг. Аз обичам да се презапасявам. :?
ArturDent - Почти Безобиден
stiv1961 написа:
Колко ли сняг се задържа в/у асмите през зимния период- 2, 5, 8 кг. на кв. м. :?
Има норми за регионите в страната, ама си доста-далечеее ....далече от тях....
За покриви са ... от 250 до 450 кг/кв.м. :shock:
Без планинските райони, там отиват към 650.

Как ще ги изчислите за асма ...
Според мен трябва да се смята най-малко наполовина. 100-300 кг./кв.м.
Johny - майстор
Стив, вчера един съсед се оплака, че асманлъка му се е съборил от снега.
Колкото до грубото изрязване, мога да кажа обратното - в големият сняг върху асмите имаше голяма снежна шапка и предполагам, че може би тя е помогнала, защо като резах асмата, нямаше много измръзнали пръчки.
  • 1
  • 2

Тема "Метална конструкция за асма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: