Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Mega - специалист
Колеги на вилата имам страшно много ябълки. Нямат вид, но на вкус са уникални. Искам да си направя хидравлична или пневматична преса да ги изстисквам на сок. Има ли някой опит да каже какви хидравлични цилиндри са подходящи, каква помпа, дали хидравлична помпа от кола може да се ползва или не ...

Все въпроси от човек, който никога не се е занимавал с това.
STO-YAN - специалист
Здрасти Mega,
ако имаш преса за грозде-това е.
Нарязваш ябълките на две на четири, после през месомелачката и накрая в пресата.
Имам професионален "робот" за меляне, ако те интересува, ще ти покажа.
velsi - Почетен майстор
Защо не помислиш за винтова преса? Много по-лесно ще стане. Или ако все пак държиш на хидравлика аз бих го направил с един хидравличен крик. Не вярвам да имаш тонове ябълки за пресоване, та чак помпа, цилиндър и прочее усложнения.
Mega - специалист
Всичко зависи от цените на частите. Нямам идея какви са. Какви налягания се позлват? Имам един цилиндър в мазето. Мислех си каква помпа е нужна, дали става от кола? Чета, че на мерцедес помпите качвали до 120 бара? Има много неизвестни за мен. За сега е само идея. Може и винтова разбира се, ако тази е икономически необоснована. ;)

... Искам хидравлична, защото съм виждал работеща такава и правеше супер много сок и то бързо. Пък с лесна преработка може да цепи и дърва.
velsi - Почетен майстор
Освен помпа и цилиндър ще ти трябва също разпределител, байпасен клапан, резервоар за маслото, маркучи за високо налягане за цилиндъра, електродвигател... Не знам какво точно е било устройството на това, което си виждал, но според мене важен е изпълнителния елемент - това, което мачка плодовете и отделя сока от твърдата маса. От него зависи производителността. Хидравлика или друго само прилагат натиска.
STO-YAN - специалист
Може и нещо от сорта на ръчна хидравлична преса по автосервизите.
Електрическите хидравлични станции са скъпи, освен ако се намери втора ръка на добра цена под 400-500 лева.
lov - майстор
Макар и против идеята на форум
ако си с малко количество не си заслужава да се прави. Пресметнах че за 50-100 литра сок ми е по добре да отида до Троян и да ми го изцедят. Иска си яка преса както и добро смилане на ябълките. При стабилна техника вадят над 60-65 %. Като може и повече но зависи от сорта ябълки.
Mega - специалист
.. Гледам си от Ловеч и е нормално да ти е по-евтино да идеш до Троян. Аз там съм гледал такава машина. Проблема е, че моите ябълки са доста далече от там. ;)

Все пак никой не каза нищо за наляганията? Гледам по хидравличните цилиндри пише само максималното налягане на работа, работното не го дават? Един модел дават с макс. налягане 200 бара. Хидравлична помпа от Мерцедес я дават към 120 бара. Няма ли някой, дето е по-навътре да каже как седят нещата?
MrMurdjo - майстор
Хидравлична помпа от Ситроен поддържа нормално 170 бара в системата, следователно може и повече. Желателно да е еднокръгова от по-старите модели, защото ще има по-голям дебит. При двукръговите има високопроизводителна секция за волана, но там налягането е ограничено от вътрешен редуциращ клапан. Някъде към 120 бара, ако не се лъжа. Помпите са плунжерен тип и затова могат да достигат по-високи налягания.
pipilica - майстор
Най-лесно ще си направиш тая хидравлична преса дето искаш ако си намериш на старо
или на отпадъци готова система от самосвал или навесна система на трактор.
Има си всичко помпа, разпределител с предпазен клапан, хидроцилиндър, маркучи и тръби
за високо налягане.

Тема "Има ли колега в час с хидравликите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: