• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
little_spiro - напреднал
miroton написа:
На тебе ти трябва терморегулатор а не димер.
Такава беше идеята, да(а и така се прави, знам), но хистерзиса(нека вляза и аз в духа на форума) наистина е голям(~20C) и след като с димер е едва половин градус оставам фен на втория вариант. А и май "колкото по-просто - по-добре"
hidrazin - майстор
Слагай димера щом ти държи толкова добър хистерезис.Винаги можеш да "ъпгрейднеш" димера
в последствие до терморегулатор.Даже имам една идея, дето ми се врътка из главата.
little_spiro - напреднал
little_spiro написа:
Даже имам една идея, дето ми се врътка из главата.
Думай!
hidrazin - майстор
За сега няма да думам докато не погледна дали са ми останали от тия щуротии.
Пък те не се продават по магазините.Едни такива на 68°С. [-X
little_spiro - напреднал
Да не е термопластина? И през тва минах, ама трябваше да ги навържа 4, че да излезе сметката с температурите, а и там хистерзиса е големичък.. Защо е този хистерзис? Какво й е на амлитудата?
a_anastassov - специалист
little_spiro написа:
... Защо е този хистерзис? ...
Когато е достигната необходимата температура, нагревателя се изключва, но той не истива веднага, а продължава да отдава топлина. За да намалиш инертността на нагревателя използвай по-голям брой маломощни нагреватели. Те имат по-малка инертност.
hidrazin - майстор
Ако си обърнал внимание на снимките човека използва нагревател от духалка.
Колко инертност да има такъв нагревател:
Изображение
Само дето при него не е кръгъл.Инертността не идва от мощността а от масата.Ако искаш да ти дам
да подържиш нагревателя на един 100W поялник две минути след като съм го изключил.А такъв нагревател от духалка
е изстинал 10 секунди след като си го изключил. :partyman:
a_anastassov - специалист
little_spiro написа:
miroton написа:
На тебе ти трябва терморегулатор а не димер.
Такава беше идеята, да(а и така се прави, знам), но хистерзиса(нека вляза и аз в духа на форума) наистина е голям(~20C) и след като с димер е едва половин градус оставам фен на втория вариант. А и май "колкото по-просто - по-добре"
Според теб от какво е този хистерезис ?
Идеята ми е температурата да се покачва по-бавно.
Поялника акумулира топлина защото съдържа много мед (в човката), ако извадиш само реотана му ще видиш, че ще той ще истива по-бързо.
Един пример : включи една крушка от 45 Вата и една от 500 Вата, изключи ги едновременно и виж коя ще е истинала по-бързо.
hidrazin - майстор
Най-вероятно хистерезиса му идва от използвания терморегулатор:
регулатор
Тези регулатори са бавни (инертни). Като гледам масата на сондата с съизмерима с масата на нагревателя му.
Определено този тип не е подходящ за неговия случай.
little_spiro - напреднал
hidrazin написа:
Най-вероятно хистерезиса му идва от използвания терморегулатор:
регулатор
Тези регулатори са бавни (инертни). Като гледам масата на сондата с съизмерима с масата на нагревателя му.
Определено този тип не е подходящ за неговия случай.
Именно! Както казах пробвах и без сонда, но и те са малко бавни. Според мен дори електронен би бил малко бавен, но както споменах - не ми се дават 18лв, колкото да пробвам.. Единственото, което евентуално може да се направи(въпреки, че според мен няма да е нужно) е да се сложи електронен терморегулатор, който да прекъсва малкия реотан от поялник(без който малко бавно качвам температурата до 68°С), ако случайно, поради външни фактори(покачване на температурата на стаята през деня) температурата се повиши над желаната с примерно 5°С. Хистерзиса няма да е голям, защото малкия радиатор играе сравнително малка роля и изстиването на сушилнята ще е плавно(ако въобще изстине, при условие, че температурата на стаята се е покачила). Но мисля, че и без това ще мина.

А относно изстиването на радиаторите - малкия грее по-дълго, защото има стъклена или керамична сърцевина, докато при големия е гол реотан

А като цяло - чудех се просто на понятието хистерзис. Свикнал съм да говоря за температурна амплитуда.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "сушилня за плодове и зеленчуци(помощ за потенциометър)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: