• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
PhD - специалист
Към Mr Murdjo - аз моите таймери съм ги направил на 0,5сек и ми се струва пак много, може и да опитам да намаля времето,но трябва да свалям резистори.
Иначе да се похваля за това че подкарах Л297 в режим на цяла стъпка - проблема беше именно в това ограничение на тока - просто в режим на цяла стъпка си иска по-голям ток, а аз съм го бил ограничил. Оправих тока на 2А за моторите си и всичко стана ОК. А имаше проблеми защото го бях ограничил на 1,0-1,2А.
Попаднах на една хубава схема на Алегро(видях че ги споменавате :) ) която съчетава Л298+Л298 и има същите параметри 40V, 2A и отделно от това има интергирано fixed time off(устройството за намаляване на тока). Може да се поръча от фарнел през сайта на комет. Струва към 10-11лв за SMD монтаж. По D-MOS технология е и няма проблем да изкара 2А според производителя.
MrMurdjo - майстор
Как да ви кажа, възможно е и аз да съм в грешка, но където и каквото съм чел по чуждестранни форуми, всички се борят за режим на микростъпка. Не толкова за точност, колкото за плавност на хода.
Не знам, може би не съм видял мнения със споделен опит тук, колко от вас наистина са пробвали микростъпки. Но съм убеден, че който подкара в такъв режим, няма да поиска да се върне на половин, камо ли на цяла стъпка.
Колкото повече микро стъпки толкова по спокойна работа на мотора и съответно по високи обороти на двиателя, тъй като индуктивността му е в номиналните граници.
PhD - специалист
По принцип е така - много статии съм чел, а пък и фирмени проспекти и повечето правят микростъпки. Там обаче проблема не е ли в това че грешката на отклонението става съизмерима с зададения ъгъл на отклонение и от там да си иска енкодер за обратна връзка. И друго - момента не намалява ли значително при микростъпката.
Това съм разбрал аз като съм чел, но може и да не съм разбрал правилно. Може да ги коментираме тук нещата.
След 1г опити с какви ли не схеми се убедих, че няма смисъл да измислям топлата вода! Стиснах зъби и поръчах 3 драйвера CW4045.
Това беше най-смислената ми постъпка и в крайна сметка излязоха на цена почти 2 пъти по-ниска от парите дадени за елементи, платки, чипове и то без да броя времето и нервите, а и неудобствата от спиране на работа заради технически проблем.
Когато започнах машината ползвах схема с SLA 7062M - един по един спираха да работят чиповете и то без видима причина. След 3-тия сменен се отказах.
Минах на схема с L297 - L298 в режим HALF Step - отново проблеми (изгоряли чипове, прекъсната работа и унищожен материал)

И в двата случая имах и проблеми със забиване на моторите от недостатъчен ток (поради ограничението на схемите).
Махнах с ръка и поръчах контролер и 3бр. драйвери CW4045. Два дни по-късно видях че ги продава и exoror и то на цена под тази за която ги поръчах, но както се казва "Кьорав карти не играе".
Пристигнаха частите и се заех с сглобяването им. 2 часа по-късно ЧУДО - машинката тръгна мазно и без никакви проблеми. Няма жужене от спрелите мотори, няма греене, няма забиване и тръгване с удар. Направо приказка! По стар български обичай реших да пробвам до колко може да стигне деленето на стъпките - без проблеми достигнах 1/64 и скорост на преместването до 25000мм/мин и това с СВД16/5 и мотори от Тинел 0.98Nm
В по-късен етап смених моторите с купени от Exoror по 3,1Nm и отново драйвера се представи отлично (малките мотори отидоха за друг проект иначе си бяха достатъчни като върт. момент) работейки на 4,2А и режим 1/32 и директно куплирана зъбна рейка mod 1 с колело 20Z.

Пиша всичко това за да не повтаряте моите грешки и харчите безмислено пари. За плавна работа на моторите им трябва поне 1/4 , а ако може да си го позволите 1/8 стъпка. Доброто управление на мотора ще ви покаже какво действително може той когато работи с номиналният си ток.

Ако ми остане време ще наснимам и малко клипчета за да покажа нагледно работата на машината.

Успех!
MrMurdjo - майстор
Да чукам на дърво, аз проблеми с изработените от мен контролери не съм имал. Имам комплект L297-298, които ползвах първоначално, после направих със SLA7062M, главно заради микростъпковия режим.
Но ако моторите имат номинален голям ток, като тези 4.2 ампера, направо е загуба, ако контролерът не може да го осигури.
PhD написа:
По принцип е така - много статии съм чел, а пък и фирмени проспекти и повечето правят микростъпки. Там обаче проблема не е ли в това че грешката на отклонението става съизмерима с зададения ъгъл на отклонение и от там да си иска енкодер за обратна връзка. И друго - момента не намалява ли значително при микростъпката.
Това съм разбрал аз като съм чел, но може и да не съм разбрал правилно. Може да ги коментираме тук нещата.
PhD въртящият момент на двигателя при правилно свързване и съответен драйвер за него не се променя. Микро стъпките не намаляват въртящия момент.
Не може да се управлява 4,2 А двигател с драйвер 2,5 А - има недостиг на ток.
Не може да се управлява и двигател 2А с драйвер 4А
Драйверите се произвеждат за съответния двигател. При условие, че са спазени изискванията за управление двигателя има работна температура < 35 С, а съответния драйвер около 25- 36 С ако не е така значи има проблем.
управлението на този род машини е сложно и е свързано съответно с първоначална инвестиция което от своя ръка Ви намалява значително проблемите в бъдеще.
Ако има въпроси ще се радвам да помогна.
MrMurdjo - майстор
Съжалявам да го кажа, темата наистина е мъчителна за четене, но поне бегъл поглед малко по-назад би премахнал недоразумението, че ние останалите за пръв път виждаме стъпков двигател. Вярно е, че повече сме практици, но всеки един със сигурност е чел повече или по-малко теория по въпроса.
Както и не съвсем вярното твърдение, че драйверът се прави за конкретен мотор. Просто защото един приличен драйвер има възможност за регулиране на прага на ограничаване на тока.
alien - специалист
извинявай, но по добре недей помага - при 90% грешна информация за човек който разбира още по малко от теб ще му е трудно да извади верните 10% от контекста
PhD - специалист
myxt написа:
По стар български обичай реших да пробвам до колко може да стигне деленето на стъпките - без проблеми достигнах 1/64 и скорост на преместването до 25000мм/мин и това с СВД16/5 и мотори от Тинел 0.98Nm
Само информативно да попитам - наистина ли са 25000мм/мин и с каква номинална стъпка е този мотор.
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: