Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Изключително съм ви благодарен за многото и полезни съвети, които получих от всички! Снимковия материал и препратките ще ме улеснят много. В момента почиствам само сухи клони и многото храсти около дърветата. Когато успея да почистя, ще направя и добавя снимки на реалното състояние на дърветата, които не са изсъхнали т.е. не съм отрязъл изцяло, защото са на голяма възраст - над 40 години и не знам какво да правя с корона, неоформяна 20-30 години! Само се страхувам да не отрежа каквото не трябва. Стискайте палци! Още въпроси: как се постъпва с израстналото в основата на старото дърво ново такова? Реже ли се новото или се премахва старото? Саморасляк ли е или възможност за подновяване на самото дърво? Някой казват, че ако се остави младото, то ще е "дивачка" и няма да плододава както трябва, други казват, че си е нормално дърво, за което могат да се полагат съответните грижи! Имам желание, но нямам никакъв опит с овощарството а и нямам познати, които да попитам. Да не говорим, че открих и немалък брой декоративни дръвчета и храсти - лаврово дърво, дървовиден чимшир, люляк, бръшлян по стената на къщата и бог знае още какво има в другата част на двора, до която не мога да се добера все още!

Надявам се темата ще остане дълго време отворена, за да можем да си споделяме информация и помагаме със съвети.

Още веднъж много благодаря на всички !
tripioo - специалист
" Още въпроси: как се постъпва с израстналото в основата на старото дърво ново такова? "
общият отговор е кирката и.... ти си знаеш , а не толкова общият е зависи какво е дърворвото ... ако дървото е на подложка значи е за сечене ... ако дървото има много болни(сухи) клони и от долу са избили по млади (здрави) режеш болните и оставяш здравото за да продължи ... има вариант новото дърво да е съвсем друг вид който просто там се е хванал ... тогава пак се вади с кирката ...а може и просто да са си избили от дървото и ако "майката"е болна или суха я махаш и оставяш филиза да расте... но покажи сникми защото иначе все едно се гледа на боб ...
пс като чистиш дървета и храсти нали ги вадиш с корена ?? защото ако не догодина ще избият дори повече ...и една лична молба ... ако имаш дебели клони от чимшир които смяташ да режеш (и не ти трябват)... сподели с колегите от форума (търся си за резба )

храстите ако не изглеждат добре ... (много дърво малко листа)можеш да ги окастряш по сериозно ... за да се подмладят .. люляците зад блока ни бяха стигнали до средата на 2 етаж и в основата имаше по 1 метър пръчка без нищо , преди 1-2 години ги подкасиха с 1-1,5 метра (по спомен) и им се отрази доста добре ...
за бръшляна съм чувал мнения че е отровен и обратното ... ама ако ще се прави нещо по стената ще трябжа и той да замине ....
Ох, мъка, мъка... tripioo. А какво е това "на подложка"? За сега нищо не съм вадил с корените. Казаха ми, че мога да полея корените с нафта или нещо подобно, но аз се съмявам дали няма да навредя на почвата. Мерси за съвета с кирката! Явно ще започна да работя занапред с нея и трион, а не със сатър и ножица!
tripioo - специалист
садиш устойчиво дърво като стане дебело колкото 2 палеца го режеш наперечно и "слагаш" пъпки от желаният сорт .... ние имаме кайсия с подложка джанка (маи така беше)... може да се присади и пъпка .... за пример 1 ябълка да дава ябълки от няколко сорта ...
http://gradinar.net/668-Podlozhki-i-pri ... te-darveta та понякога подложката отхвърля присадката и тогава трябеа пак да се реже и да се присажда отгоре ....
почвата можеш и със сол да я третираш -образно казано (посипваш сол в корените) но не знам как ще се отразят такива техники ако искаш да садиш нещо друго освен трева ... пък някои дтрвета са издръжливи и може да не постигнеш желания резултат веднага ...
колкото до сатъра .... оставям без коментар .... моля използвай го за да прочистваш клони които после ще режеш като хората и за да зававниш следите от триона преди да се боядисат чеповете (аз си купих мачете..) и до там ....
инструментите които ти трябват са лозарски ножици (обикновена и с телескопична дръжка) трион - малък за да можеш да го навираш кадето трябва , длето (сатъра) идеята за заглаждането е в това чче в резките се сабир вода гние и тн ... затова се и боядисва , трябва ти спирт - технически и парцал (метална вата) за дезинфекция евентуално стълба за по високи дървета - ти преценяваш двукрака или обикновена
tripioo - специалист
е за ашладисване ти трябват остри ножове и тн ама товае като понапреднеш...
tripioo - специалист
теорията на ваденето с корените е че
1 после като окопаваш ще разбереш защо се вади
2 разните саморасляци като бъдат отрязани до земята правят коренища и когато един не толков добър ден решиш да вадиш (след няколкогодини)разбираш че е чака бая копане защото коренищетал е станало много голямо , а над земята се вижда само някво тънко клонче ...
3 рязането до земята не премахва дървото и на следващата година може да има 2 дървета и тн

а на практика с кирка и права лопата .... най-малките директно с лопатата , където лопатата не достига с кирка прерязваш корените и вадиш...
ако трябва да се вадят по дебели дървета се прави дупка около стъблото с радиос около половин метър докато се стигне до корените и тогава с кирката (ако имаш брадва даваш и с нея че по лесно се сече)
като цяло ако имаш да вадиш нещо дебело махаш предварително короната за да не ти пречи и вадиш коренището и стъблото заедно ... е можеш и да не махаш короната но зависи от случая ...
като си извадил коренището ако дървото е било на мястото си садиш ново в готоват дупка , а ако не е гледаш да извадиш по дебели корени ако има ... за дървета като салкъма ваденето на корените е добра идея защото е упорито дъво...
tripioo - специалист
а да и последователността при работа е първо с триона режеш това което отпада - сухи иболни клони отгоре надолу и след това с ножицата с оформя короната
ZMeyGorianin - майстор
Много успешно съм се отървавал от разни издънки и ненужни дървета с "Раундъп"! Първо режа възможно най-ниско. После с дрелката и свредло 10-12 мм. правя възможно най-много отвори в отрязаното с дълбочина колкото е свредлото. В тях наливам със спринцовка от химикала. След няколко месеца е останал само сух пън, който изгнива. Добре е това да става когато времето е сухо и не е валяло скоро, за да може дървото да всмуче отровата по-добре!

Тема "Помощ за стара овощна градина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: