• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
boki123 - напреднал
Колеги някой знае откъде могат да се вземат оптични влакна дебели като на онези стари съветски лампи от които излизаха на сноп и светеха в различни цветове само връхчетата им и каква е схемата за осветяването им отдолу.
pavelari - майстор
оптичните кабели поевтиняха и от 5-6 метра могат да се направят доста влакънца.. колкото до шарката - просто групираш по 7-8 влакна на плътен сноп и ги отвеждаш върху един цветен диод - за по-добър ефект е SMD-монтаж /но и за това ще има питане как верояно/
така групираните на снопове влакна се разбъркват и се привързват втори път цялостно.
В магазините "ЛЕВЧЕ" има миниатюрни такива лампи.
Кабела трябва да го потърсиш от някой интернетаджия.. примерно.. но да ти покаже с колко и какви влакна е..
като направиш лампата - после има контролери и други схеми за ефекти... да има време човек
Gadnyara - специалист
Това с оптичните кабели пробвано ли е?
Много се съмнявам да работи... противоречи на изискванията към тях - малко разсейване (малък диаметър на лъча) и висока насоченост (много малък визуален ъгъл).

По-малко от 1mm диаметър на светловода няма да достави желания ефект.
На първо време се сещам за подходящо влакно от Toshiba-кордите за аудио-сигнали (TOSLINK cable). Те са с достатъчен диаметър (>1мм) и 'светят'. Но при цените им в техно-магазините ефектът ще излезе доста скъпо.
MamaMy - майстор
Имам една пачкорда 5 метра, но трябва да слагаш лупи. Вътре е по-тънко от половин косъм.
boki123 - напреднал
ivanovrg написа:
за това ли питаш
http://www.dealextreme.com/p/fiber-opti ... -pack-1937

http://www.dealextreme.com/p/multi-colo ... ack-113749
Да точно за такъв вид кабели става въпрос,но на старите руски лампи светеше само върха и диаметъра на тия пластмасови или каквито са там нишки беше доста голям.Като се има в предвид че говорим за лампи от преди повече от 20 години едва ли технологиите ще са били напреднали толкова много че да става въпрос за нещо от типа на съвременните оптични кабели които са и доста скъпи и много по-тънки като диаметър.За аудио кабели въобще няма как да става дума,тогава просто ги нямаше.http://www.google.bg/imgres?q=fiber+opt ... ,r:25,s:91
Искам да си създам малко красота в къщи изглеждаща подобно на това.
ivanovrg - специалист
първият линк е от модела които светят само връхчетата,там където се срежат
200 броя по 2 метра

имаше и такива които светят целите
boki123 - напреднал
Много малък диаметър,0,03 инча= 0,076 мм.Губи се ефекта от осветеността.
Много ровене в нета и малко познания по английски не доведоха до нищо което да върши работа.
Gadnyara - специалист
Ако бях въдичар и имах риболовни корди, бих пробвал да "светна" прозрачно влакно... Може и да се получи желания ефект при достатъчен диаметър. Изображение
pavelari - майстор
Gadnyara написа:
Това с оптичните кабели пробвано ли е?
Много се съмнявам да работи... противоречи на изискванията към тях - малко разсейване (малък диаметър на лъча) и висока насоченост (много малък визуален ъгъл).

По-малко от 1mm диаметър на светловода няма да достави желания ефект.
На първо време се сещам за подходящо влакно от Toshiba-кордите за аудио-сигнали (TOSLINK cable). Те са с достатъчен диаметър (>1мм) и 'светят'. Но при цените им в техно-магазините ефектът ще излезе доста скъпо.
:) Аз за да го казвам е пробвано, но има различни кабели - за това трябва да се видят жилата и да се прецени. Отделно освен самите кабели съм купувал едни накрайници, които влизат в медия конвертора и от другата страна се спояват към влакното на основния кабел - те бяха дебели по около 1мм
  • 1
  • 2

Тема "Оптични влакна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: