• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
piron45 - майстор
naughty написа:
моя вчера го монтирах и напълних с вода към 12:30 - 13:00; към 17 часа беше 35 градуса само и се разочаровах малко. 220л термосифон без налягане, 20 тръби. Ще го видя днес на цял ден греене как ще е

Изображение
Според мен нямаш причина да се кахъриш. За половин ден добре е загряло 220л, за цял ден вероятно ще ги докара до 50гр. Сега слънцето не е толкова силно още. Така че тези литри ако са ти на 50гр е идеално. Моя ако не се ползва водата през август започваше да завира, но не му пречи като системата е отворена.
iavor - специалист
Да ви питам какъв съвет бихте дали за соларен бойлер /комплект/ и с монтажа като цена и фирма.
За двама човека.Къщата ми е двуетажна и е в с.Храбърско.
Зимата водата се подгрява от камината.
Не държа да е скъпа но и да не е за един сезон.
x1pokrat - специалист
iavor написа:
Да ви питам какъв съвет бихте дали за соларен бойлер /комплект/ и с монтажа като цена и фирма.
За двама човека.Къщата ми е двуетажна и е в с.Храбърско.
Зимата водата се подгрява от камината.
Направи сметка колко литра топла вода ще ти е нужна...системи има много...
idunno - специалист
Аз евтино и хубаво не съм виждал.
Всеки човек интуитивно си има бюджет.Твоя за соларна система в какви граници е?
Колкото до бойлера-на човек му трябват между 50-80 литра/ден топла вода .Значи в твоя случай един 200 литров бойлер би бил ок.При соларите - по-голям = по-добър.
Не се лъжи със 100 литров ,че може и да не стигне водата и хоп, трябва да пускаш тока.Идеята е да ти стигне водата до другия ден,когато Слънчо почне да грее.
iavor - специалист
Затова питам и всяко мнение е от полза.
До тук разбрах, че бойлера трябва да е 200 литра.
LazarGanev - "Велик майстор"
iavor написа:
До тук разбрах, че бойлера трябва да е 200 литра.
Поне! Защото другото е компромис. Какво имам предвид? Бойлерите до 150л обикновено са висящи и с долен фланец и нагревател. Това означава, че ако включиш нагревателя да доподгрее бойлера, после губиш слънчева енергия (при топъл бойлер ефективността намалява. Трябва нагревателят да е над соларната серпентина.
idunno - специалист
:http://www.builditsolar.com/Projects/Wa ... honDIY.htm

Ето ти един линк ,на вариант,който е ок и е на принципа направи си сам.Има и други варианти.Но за да не се размиват нещата,можеш да си избереш бюдежет между:
1Вариант 1 - 2000 лв.
2.Вариант 2 - 5000 лв.
iavor - специалист
Благодаря за мненията.
Малко по малко почва да ми става ясно какво да търся.
piron45 - майстор
iavor написа:
Благодаря за мненията.
Малко по малко почва да ми става ясно какво да търся.
Колега моят е термосифон с вместимост 110л и миналата година струваше 700лв. Можеш да си вземеш и по голям, но по принцип това е най евтината система и при положение, че си имаш вода през зимата не си струва да се набутваш с нещо скъпо. Това е моя бойлер дори цената му е паднала.Водата вчера при 49гр. стигна за къпане на трима души, а лятото температурата стига 98гр. и започва да завира ако не се ползва цял ден.
Днес стигна 60гр.

http://www.emde-electronics.bg/%D1%81%D ... e2087.html
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Топлят ли вече Соларните бойлери колеги ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: