• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
LazarGanev написа:
Поне! Защото другото е компромис. Какво имам предвид? Бойлерите до 150л обикновено са висящи и с долен фланец и нагревател. Това означава, че ако включиш нагревателя да доподгрее бойлера, после губиш слънчева енергия (при топъл бойлер ефективността намалява. Трябва нагревателят да е над соларната серпентина.
Ааа... Лазаре забравяш моя вариант с доподгряването. Тъй пък хептен нищо не се губи и е по лесно изпълним особенно ако вече има някакъв бойлер със серпентина.
ArturDent - Почти Безобиден
LazarGanev написа:
http://www.tesy.com/bg/products/cqlostn ... _sp06_asl/
Я си запомни мисълта, че таман съм на този хал. На връщане от Троян може да направиш едно завойче и да пробием покрива на schuldiner.
Плочата вече я дупнах и има бакър през нея. Бойлера е налице - тамън 200 л.
naughty - специалист
Аз съм спретнал една такава системка,

Бойлера ми е термопомпен, захраних го и от солара. Сега имам следните 3 варианта

1) само солар
2) солар захранва студеният вход на бойлера (междинни сезони) и термопомпата дозагрява
3) само термопомпен бойлер

Изображение
LazarGanev - "Велик майстор"
lov написа:
LazarGanev написа:
Ааа... Лазаре забравяш моя вариант с доподгряването. Тъй пък хептен нищо не се губи и е по лесно изпълним особенно ако вече има някакъв бойлер със серпентина.
Да, при съществуващи бойлери има варианти за разиграване според ситуацията, аз говоря при започване от нулата :wink:
ArturDent, няма проблеми, имам шьофьор :drinkers:
lov - майстор
Само термопомпата ми липсва тъй че като ме хване мерака ще даваш акъли. Подпочвена вода няма и на 3 метра бол. На брега на реката съм.
При мен има малка разлика с доподгряването. Бойлер с две серпентини едната към солара другата към котел с твърдо гориво.Бях направили и система за следене от къде да черпи ама много ядове с вентилите и оринах всичко и карам на прогнозите на метереолозите :lol: в ръчен режим. А доподгряването в последствие през газов бойлер в соларен режим.
п.п. Като гледам и ти си оставил електриката на бойлерчето така че и там имаме по още един вариант. :lol:

Лазаре то на всеки му се ще да почне на чисто ама пък и всеки гледа да оползвотвори това което има. Аз кога почнах да се катеря по покривите всеки ме смяташе за откачалка. После кога дирих бойлер с 2 серпентини ме гледаха умно. Сега ако диря с 3 или 4 пак няма да е сигурно дали всеки търговец ще ме вземе на сериозно. :?
Е, все има хора да почват на чисто :wink:
fbr - майстор
Лазар и за мен каза че не съм в ред, като му казах че ще обърна бойлер с една серпентина с краката нагоре, ама както и да е. Сега търся къде продават турски алуминиеви панели, и я почвам.
Е как къде, бре fbr, при мене :)
fbr - майстор
Тъй ли. Я дай да ги видим. Аз днес обърнах нета.
naughty - специалист
piron45 написа:
Според мен нямаш причина да се кахъриш. За половин ден добре е загряло 220л, за цял ден вероятно ще ги докара до 50гр. Сега слънцето не е толкова силно още. Така че тези литри ако са ти на 50гр е идеално. Моя ако не се ползва водата през август започваше да завира, но не му пречи като системата е отворена.
днес до 49 градуса стигна, но се ползваше постоянно и не му давах шанс да вдигне още
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Топлят ли вече Соларните бойлери колеги ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: