Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
darakchiev - специалист
Здравейте, аз съм поредният ''талибан'' според някои на който панелката не му е
много по вкуса, но за сметка на това по възможностите. Първоначалните ми идеи за
ремонта който ще правя включваха усвояване на тераса и премахване на една две
стени но лека полека започнах да се съмнявам във реализацията. Най проблемният вариант поне засега мисля
че ще се окаже премахването на стената която бях запланувал поради следната причина на снимката която съм
качил по долу се вижда че на мястото указано със стрелката според мен е сглобката на отделните панели
или както се казва. Мисля че там са заварките или нещо подобно, такива допълнително измазани петна има по всички стени на еднакво разстояние. Та въпроса ми е може ли изобщо да се пипа тази стена, забравих да спомена че стената е дебела 16см. това е между хола и кухнята. Предстои ми консултация и с инженер но първо трябва да намеря проектите в
общината.
Относно усвояването на терасата искам да попитам евентуално компромисни материали за изграждането, които да
не утежняват много конструкцията. Какви са алтернативите на газоб. блокчета. Бях чел за аквапанели но не знам стават ли
за такава цел и някой правил ли го е. Благодаря ви предварително за мненията.

Прикачен файл

IMG_0527.JPG
IMG_0527.JPG (33.31 KиБ) Видяна 6163 пъти

Прикачен файл

IMG_0524 -1.JPG
IMG_0524 -1.JPG (38.66 KиБ) Видяна 6163 пъти
Стефко - специалист
Според мен, за да си спокоен, не премахвай никакви стени. Вече започват малко по малко проверки за такива неща.
Johny - майстор
Не може да пипаш тези стени. Всички стени по-дебели от 6-7 см. са носещи, с някои изключения, които вече коментирахме, но там има трегер.
Колкото до терасата, доколкото виждам в твоят случай нямаш трегер и не бива да рушиш нищо. Ще срутиш саградата!
ribnikolaevi - майстор
Мда, тези стени не бива да се пипат. На кой етаж си? Колко има над теб?
darakchiev - специалист
На 5-и етаж от 8 съм, устройва ме и 40-50см. да преместя отвора за вратата вдясно ама май и това не става. А за терасата само подпрозоречния панел ако махна проблем ли е. По принцип настрани не държа да разширявам за терасата имам впредвид, между другото тя е в дъното и не се вижда добре ама не се сетих да я снимам.
Стефко - специалист
Подпрозоречния панел не носи вертикален товар, но е във връзка със страничните натоварвания, най вече при земетресения.
ribnikolaevi - майстор
Не пипай нищо. И двете ти идеи опират до пипане на конструктивни елементи и без проект не можеш да къртиш.
не пипаи нищо по панелките,ако искаш да си изряден отиваш при конструктор да ти направи скица за освояване на терасата,в кметцвото за разрешително ичакаш да те одобрят.без разрешително има глоби .плъзнали са в софия,пловдив и варна.
darakchiev - специалист
Проверих тук там но дори и при проект от инженер в общината няма да издадат разрешение за строеж. Това важи май за почти всички пан. блокове. Може евентуално остъкление да се направи но усвояване на тераса по законен начин не става.
svetliopi44 - Чирак...
Питаш ли ,навсякаде ще ти казват НЕ .

Тема "Ремонт в панелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: