• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
gorogeorgiev - напреднал
Здравейте,

Порових темите за хидрофори във форума, но не успях да намеря нещо за моя случай.
Имам едноетажна вила, но има проблем с налягането и водоснабдяването през лятото. Миналата година си купих една потопяема помпа за кладенеца, който се намира на около 30 метра зад вилата. Идеята ми беше да захранвам с вода един резервор от 200 л., който бях качил на едно дърво и от него да взимам вода за вилата. Но за съжаление налягането се оказа много слабо за да мога да ползвам бойлера.
Сега обмислям вариант 2- хидрофор. С хидрофора имам 2 варианта единия е да купя нов резервоар, който е за хидрофор. Но ме притеснява това, че ще водата в резервоара ще застоява, а това може да доведе до инфекция.
Другия вариант е, да вържа хидрофора директно към водопровода и евентуално той да смуче от него и съответно да ме захранва с вода. В доста случаи, когато във вилата е спряла водата, чешмата на 20 метра над вилата има вода. Но се питам, дали ако хидрофора не успее да засмуче вода той няма да изгори?Какво става с хидрофора, когато не достига вода до него, дали има защита? Също така, ако можете да препоръчате някой бюжетен хидрофор(едва ли ще го ползвам повече от 20-30 дни на година) и евентуално някакъв резервоар.
LazarGanev - "Велик майстор"
От водопровода не е правилно да смуче, трябва буферен съд - може обикновен бидон, който да се пълни от водопровода чрез механизъм за тоалетно казанче. А защо не ползваш кладенеца?
v_tan - специалист
Това с помпата към водопровода съм го правил и работи вече 3 години. Мои клиенти имаха проблем с налягането на водата и вързах помпа, която да смуче от него. Ще ти трябва електронен пресостат със защита срещу работа на сухо. Ще работи ако има вода но е със слабо налягане (1-1,5бара). Ако нямаш обаче и дебита на водопровода помпата може да изгори.
dragozow - майстор
v_tan написа:
Това с помпата към водопровода съм го правил и работи вече 3 години. Мои клиенти имаха проблем с налягането на водата и вързах помпа, която да смуче от него. Ще ти трябва електронен пресостат със защита срещу работа на сухо. Ще работи ако има вода но е със слабо налягане (1-1,5бара). Ако нямаш обаче и дебита на водопровода помпата може да изгори.
Работи ако има вода, ако няма йок. По-добрия вариант при който винаги ще има вода е буферен съд.
v_tan - специалист
Разбира се че е по-добър. Така човека ще има и вода в запас.
preslav - майстор
Има хидрофори с вградена защита срещу "работа на сухо", запасът от 200 литра не е голям и няма как да ти застои водата, няма нужда въпросния варел да е покачен на дърво ако използваш хидрофор и последно ако си много силно притеснен за застоявянето на водата - хвърли в бидона (буферния съд) една сребърна пара, накит или нещо друго от сребро - нито ще ти зеленясва водата, нито ще мирише! Аз лично бих си направи системата така, че винаги да черпя вода от буфрния съд чрез хидрофора, а буферния съд да се пълни от градската мрежа или от кладенеца в зависимост от това, къде има вода и кое е по-изгодно.
pavelari - майстор
единия вариант е класика: кладенец - бибо - резервоар за питейна вода с капак /не обикновен бидонь/ - хидрофор

другия вариант е да кажеш тази чешма 20 м над къщата в твоя двор ли е и тези 20 м под какъв наклон са /дали не може да се монтира там един резервоар и гравитачно да се спуска водата/
gorogeorgiev - напреднал
Благодаря на всички, ще помисля още малко и ще пиша какви съм ги свършил. :)
Владиславов - напреднал
Здравейте,в къщата която живея налягането на водата е много слабо/около 1 атм./Ако сложа хидрофор ще се оправи ли положението,защото водата като мине през бойлера,налягането спада и тече като "ракия".Ще имам ли спънки с ВиК-то? Какви са законите?
Владиславов - напреднал
Ако си направя сам хидрофор,какъв разширителен съд да си сложа?Мисля,че стоманеният ще пуска ръжда.Има ле други варианти?
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: