От мобилни телефони до цифрови камери
MrMurdjo - майстор
Той да се моли китайците да не вземат да му харесат патента :)
Начин за идентификация, както се вижда, има. Също така има и за фалшификация. Въпросът е кой у нас ще се загрижи за нарушените авторски, патентни и прочие права ...
bulhomes2 - майстор
Този, който има интерес - в случая аз. А иначе от Китай засега мебели не помня да съм срещал.
hidrazin - майстор
Има имааа...Приятелчето внася от там шкафчета за баня.Пък то пак си е мебел. :?
sstefanov - майстор
Цифрово подписана информация на кой си дал масата да я продава + сериен номер се записва в RFID чип. (т.е всеки производител има уникално ID)
После лесно ще се разбере кой е продал патента, ако намериш дублиращи се кодове.

Но и аз не мисля, че това ще те защити от копиране. Дори и да прочетеш от няколко метра RFID кода (например докато се разхождаш в магазина с четец в джоба), после не знам можеш ли да докажеш нещо.
bulhomes2 - майстор
Аз не мисля да се крия с четец в джоба в магазина. Всички, които ще я продават ще знаят, че е защитена и подлежи на проверка по всяко време.
bulhomes2 - майстор
hidrazin написа:
Има имааа...Приятелчето внася от там шкафчета за баня.Пък то пак си е мебел. :?
Ами който иска - нека да ги прави в Китай и да ги внася. Тук имам пълното право да ги изземвам и да правя с тях кавото си поискам. Тъкмо ще ми дойдат по-евтини.
Чаро - Акълия
Бул, малко извън темата, но в общия дух- възможно ли е да споделиш процедурата по патентоването? Такси и цени, срокове, документи...
bulhomes2 - майстор
В моя случай съм патентовал полезен модел. Можеш да патентоваш и изобретение или промишлен дизайн. За моя случай най-добре подхождаше полезния модел, защото с него защитавам модела на сгъване и разгъване и подробности като цветове, размери, материали и прочие не ме интересуват. Можеш да наемеш фирма да ти съдейства за такава защита, но в сайта на патентно ведомство всичко е обяснено подробно, предоставени са нужните документи. При заявката платих 250 лв. 3 месеца те проучват дали всичко е наред - дали отговаряш на изискванията и дали няма вече патентовано нещо такова. Затова е по-добре преди да платиш да идеш в патентна библиотека и да потъсиш дали не е патентовано нещо такова. В моя случай патентите за мебели бяха само 2 дебели папки и в тях само няколко маси, но не и като моята. При получаване на свидетелството по спомени още към 300 лв имаше да плащам. За изобретения и промишлен дизайн таксите са други.
Чаро - Акълия
Благодаря.
Ще разгледам...
marian1 - майстор
Е-е-е ти много ми помогна от към цени. Аз от дни се чудя какво точно да направя - измислил съм няколко пъти по бърза система за ГКартон - окачвач - все се чудя как да го направя - да ходя ли да патентовам, или да се свържа със ригипс или кнауф ... това ме мъчи.....Успех в начинанието - представям си, че това е 50% от продукта - как да го запазиш и да си получиш полагащото ти се!

Тема "Чип за разпознаване на патентовано изделие?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: