• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kolcho - специалист
Tsilkov написа:
kolcho написа:
stenmark написа:
Пример:основи,колони,греди и настилка максимум 40куб.бетон цена х 110 с пушката.
40 куб.м. бетон за едноетажна къща 85 кв без мазе?
На първо четене е звееерски много :sad: ,ама като няма проекта само гадаем :? .Щото примерно dido72 ако е искал "едноетажната му къща" отгоре да е с плоча та да има за децата,внуците и техните братовчеди да пристроява то 40 кубика са си съвсем в реда на нещата да не кажа с лек недостиг :lol:
Ако човек е решил да си направи противоатомен бункер в мазето - наистина можем да говорим за 40 куб. Само че къщата няма мазе....
Що се отнася до основите, дори в случай на крайно преоразамеряване да се надминат 20 куб. м. , при добра геология, е на практика невероятно. Една втора плоча върху всичко това би качила сметката най-много с 10 куб и то пак при очевидно разхищение на материал.

Както и да е - без проекта наистина само си чешем езиците :wink:
kolcho - специалист
stenmark написа:
Колчо защо не рабиеш тия 30-34000лв да видим как си достигнал до тази сума.Аз също бих реагитал така :shock: Дидо ако си наемеш майстори от Смолянско както сега има доста без работа,ще бъдеш страшно изненадан как работят т.е. цени и срокове.За квартири не са претенциозни.
Нямам навика да правя разбивки без наличен проект. Иначе сумата съм пресметнал съвършено елементарно - по мои практически наблюдения, към днешна дата ГС на къща с посочените дименсии, при посочената добра геология и без мазе, излиза около 400лв./кв.м. Тази условна стойност умножена по 85 кв дава точно 34 000. Добър проект, който оптимизира и разходите+строител, готов да намали офертната си цена с около 5%, могат да смъкнат тази сметка с около 10-12%. Затова съм посочил долна граница от 30 000. Това, според мен, е минималната цена, на която подобна къща може да се построи при изпълнение на всички изисквания за качество на материали и труд.
Разбира се, ако човек направи компромис с материалите и купува само най-евтиното, ако е склонен да извива ръцете на полугладни строители от провинцията, може да слезе с 5-6-7 000 под тази сума. Моето мнение е, че това е неразумно: къща се строи минимум за столетие напред и подобни икономии винаги излизат през носа, аз лично никога не бих живял в къща, чиято арматура е недокат, тухлите са правени в някой цигански цех, а работниците са строили през куп за грош, понеже са били платени на абсолютния минимум.
Това, обаче, е само лично мнение!
Лек ден на всички колеги :)
Tsilkov - майстор
kolcho написа:
Една втора плоча върху всичко това би качила сметката най-много с 10 куб и то пак при очевидно разхищение на материал.
Еееее айде пак "Ловно-рибраския се хвали с евтино строителство" :lol: Това на шега ,но 85 квадрата - 10 кубика бетон - става плоча дебела 11 и малко сантиметра.Обикновенно етажните плочи са 12-14 см. Под тях има и греди да ги държат - още бетон(мързи ме да смятам колко).После вертикалните пояси стават колони.После понеже ствава етажно цъфват и две минимални противоземетръсни шайби(може и без тях с усилване на армировка - ма то то трън та на глог).Да не отварям дума ,че на стоманобетонна плоча ще и трябва и стоманобетонна стълба и .......

Иначе подкрепям напълно второто ти мнение.
stenmark - специалист
kolcho написа:
stenmark написа:
Колчо защо не рабиеш тия 30-34000лв да видим как си достигнал до тази сума.Аз също бих реагитал така :shock: Дидо ако си наемеш майстори от Смолянско както сега има доста без работа,ще бъдеш страшно изненадан как работят т.е. цени и срокове.За квартири не са претенциозни.

Разбира се, ако човек направи компромис с материалите и купува само най-евтиното, ако е склонен да извива ръцете на полугладни строители от провинцията, може да слезе с 5-6-7 000 под тази сума.
С това изказване обиди доста хора.Значи майстори има само в столицата,а ние в провинцията ядем доматите с колците.Ако наистина имаш някаква предства от строителство никога не би направил изказване за някой който не познаваш.Tsilkov ти направи уточнението за плочата, а тия 400лв от коя година са и тези изтъркани фрази за материалите са убеждаване на някой който никога не се сблъсквал с тази материя.Пример прехвалините тухли на Винербергер "Форати" са най-глоемия буклук и са десет пъти по зле от българските.Как ще работят зле работниците като след това се плаща или ти взимаш предварително за дадена услуга?Общо взето бла,бла само шаблони и тривиални неща а можеше да пример как се получава например 400лв/кв.
Tsilkov - майстор
stenmark написа:
Значи майстори има само в столицата,а ние в провинцията ядем доматите с колците.
В този му смисъл не приемам мнението му (щото горе писах ,че приемам напълно :lol: ).Според мен идеята му беше ,че с "извиване на ръце" после майсторите "ти слагат шапка"-волно или неволно.
Стефко - специалист
Tsilkov написа:
Според мен идеята му беше ,че с "извиване на ръце" после майсторите "ти слагат шапка"-волно или неволно.
Добрите майстори никога не работят скъпо, и не слагат шапка. Затова винаги имат работа, и не са изгладнели. Почти никога не пускат обяви за работа във вестници и интернет.

Нещо повече. Никога не съм чувал лоша дума за майсторите от Смолянско. Разбирайте ме както искате.

ПП. Tsilkov,
Относно твоята молба под подписа ти най ми хареса сайта. От проекта нищо не разбрах. Не разбирам и защо трябва да гласувам за него?
kolcho - специалист
stenmark написа:

Разбира се, ако човек направи компромис с материалите и купува само най-евтиното, ако е склонен да извива ръцете на полугладни строители от провинцията, може да слезе с 5-6-7 000 под тази сума.
С това изказване обиди доста хора.Значи майстори има само в столицата,а ние в провинцията ядем доматите с колците.
Ако някой се е почувствал обиден от това мое изказване - нека приеме извиненията ми, нямах никакво намерение да обиждам когото и да било, камо ли да противопоставям столица на провинция. Свестни хора има навсякъде.
Толкова от мен по темата!
dido72 - помощник
Благодаря на всички.Опитах се да кача проекта,т.е.конструктивната част,но нещо не стана.Май ще трябва да намаля размера.Днес пак говорихме,минимума е32000-33000лв.Сега ще давам на други.
Tsilkov - майстор
dido72 написа:
Опитах се да кача проекта,т.е.конструктивната част,но нещо не стана.
Ако не става да го качиш поне кажи тавана стоманобетонна плоча ли ти е ,или гредоред?В тия кубици влизат ли пояси/колони на стените на етажа.
ArturDent - Почти Безобиден
К'во сте се запънали с тия кубици бетон - 10 кубика отгоре са най-много 1500 лв.
Обзалагам се че цената на кофража, труда по него и декофрирането са неколкократно повече.
Ако плочата е с 5 см по-тънка, к'во ще спести? 500 лв. я има, я няма, и то при условие че не се наложи да се слага повече желязо....
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14

Тема "Цена на груб строеж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: