• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sez_djebel - специалист
Първо инфо за лампата : Дросел - 1 х 36 Вата - ELECTROSTART - EEI=C
Лампи - 2 бр. х 18 Вата - Филипс - TL-D 18 W
Стартери - 2 бр. - Тунгсрам - IS-2/III - NR4I - 4-22 W

Какво съм пробвал : - 1. Смених пурите с нови ! - не светна !
2. Смених стартерите с нови - Филипс 4-65 W - S-10 ( само такива намерих ) - не светна !
3. На допир дросела е студен ( при включена лампа ) - смених и него с нов - ЕЛЕКТРОСТАРТ - 2Х 18 W - EEI=B2 ( само такъв намерих в нашия град !)

Как да проверя дали дросела работи ?
Как да проверя дали стартера работи ? Става въпрос , когато ги купувам нови в магазина (на място ) ?
Предполагам , че без оригиналните части няма да светне тази лампа , но все пак - някакви идеи ?
tripioo - специалист
провери си връзките и дали стартера дава добър контакт (чукни го при включена лампа) ...
пс лампите които съм разглабял са били с дросел за пура , и няка как да не проработят ... правил съм "нова" лампа от 3 стари и тръгна .....
друмчо - специалист
Как са свързани лампите и стартерите към дросела? Ако можеш да я снимаш.
shotik - майстор
Мисля ,че не са подходящи тези стартери,с това "S",би трябвало да са за серийно свързани лампи,а не за една.
Намери стартер на който няма "S" или надпис "SERIES",да бъде за лампи 18-22 вата,вържи го последователно на обикновена лампа 60 вата /220 волта и включи,ако е здрав ,лампата трябва да мига.
След това сложи стартера на място ,сложи и лампата на място и включи в контакта/или ключа/,би трябвало да светне,ако не светне почваш да търсиш къде е прекъсната веригата.Ако имаш уред,провери и веригата на дросела.
След това с другия стартер и лампа по същия начин.

След като прочетох мнението на rettere ,виждам ,че неправилно съм разбрал питането и съм писал като за две отделни лампи ,всяка с дросел и стартер,,съгласен съм съм с него за осветително тяло с един дросел,две лампи и два стартера !

Все пак за този тип лампи,трябва елементите използвани за направата на осветителното тяло да се заменят с такива ,каквито са били,да се гледа за надписите и за мощността на лампите и стартерите за тях,както и дросела.
Последна промяна от shotik на чет мар 22, 2012 9:38 am, променено общо 1 път.
vvventsi - специалист
Както каза колегата преди мен провери си връзките и второ тези лампи по трудно се нагаждат защото са две пури по следователно вързани и не знаеш коя прави контакт коя не,най лесно става изключваш захранването вземаш един веригопроверител може с мултицет на омер или с крушка и батерийка, допираш в двата края към проводниците дето отиват във държачите от някъде трябва да бръкнеш виш къде отиват кабелите и от там ако може ,въртиш пурата докато даде верига така разбираш кога е направила контакт със пластините на държача,правиш същото и с другия държач после и на другата пура ако всичко е наред с връзките ,дросела и стартерите трябва да светни като пусниш тока!
tripioo - специалист
абе може и всичко да е наред и пак да не бачка :Д като си сглабях лампите се оказа че са се изметнали и не дават добър контакт (не светят) усуках ги малко и заспа
sez_djebel - специалист
Значи свързването не съм го пипал - оригинално си е - фабрично свързване ! Ще опитам да проследя за прекъсване по веригата ! А дросела ,защо е студен при допир ? На други лампи дросела е доста топъл !?
tripioo - специалист
sez_djebel написа:
Значи свързването не съм го пипал - оригинално си е - фабрично свързване ! Ще опитам да проследя за прекъсване по веригата ! А дросела ,защо е студен при допир ? На други лампи дросела е доста топъл !?
май е време да го провериш ...
vvventsi - специалист
sez_djebel написа:
ами дросела е студен щото не светят лампите,като не тече ток през него няма как да грее!
sez_djebel - специалист
tripioo написа:
sez_djebel написа:
май е време да го провериш ...
Съгласен съм с теб ! Казвай какво да правя ? Аз съм добър по електроинсталации по сгради ! А дросел как се проверява - идея си нямам ! Ако беше обикновен трансформатор 220V - 12 V - ясно !
  • 1
  • 2

Тема "Лампа с две луминесцентни пури - Не Свети !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: