• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tarsiaglo - специалист
Здравейте - помогнете със следния въпрос:
Смених ел. инсталацията и на контактите ми пуснаха три жици - фаза, нула и земя. Искам да поставя обикновен контакт. Как се свързва - фазата отделно, а нулата и земята на общата клема ли (заедно) ? Мерси за помощта !
mladkal - майстор
Здравей! по това, което обесняваш явно сградата ти е с трипроводна инсталация - ако е така свързваш си фаза към единия полюс на контакта, нулата към другия, а третия си е земя...просто и ясно е...

ако е двупроводна т.е. само фаза и нула нулата и земното си ги връзваш на едно. ползвай фазомер,за да си сигурен, че третия проводник не е втора фаза

от това, което чета в поста ти стигам до извода, че нулата и заземяването са тиги свързали в един по-следващ етап, а не още при самия контакт. Ползвай фазомер и бъди предпазлив! Ако не си сигурен втова, което правиш по-добре потърси компетентна намеса на специалист, който да го направи!
Желая ти успех!!!
tarsiaglo - специалист
Мерси за отговора - значи като цяло сградата е с двупроводна. Но ми издърпаха от електромера нови жици на няколко места, които са трипроводни /ако така се нарича/ - със сигурност едната е фаза, другата е земя и третата нула. Не са две фази. Така поне ми казаха, но ще ги пробвам с фазомера. Извинявай за тъпия въпрос, но и нулата и земята не светят с фазомера, а се познават по цвета на жиците, нали ? Жълта - земя, синя - нула ? Та при тези три проводника трябва да сложа обикновен контакт ? Ако е български - то тогава фазата е слагам на едното болтче, нулата на другото, а земята на металната пластинка или обратно ? Благодаря предварително !
lyki - специалист
Да са споменавали майсторите които ти птавиха инсталацията за (Дефектно токова защита)?
Trifun - специалист
@tarsiaglo, много правилно се ориентираш !
При контактите тип "Шуко" (със защитната пластина), точно така се прави - фазата на едното болтче, нулата - на другото, а на защитната пластина - земята.
И ... ДА, и при нулата и при земята фазамера не свети.
Жълто-зеленият проводник ВИНАГИ служи за заземяване - така си е по стандарт.
Връзвай смело контакта, без да се притесняваш.

Но преди това изключи тока от предпазителя !
tarsiaglo - специалист
Мерси за помощта !
Май споменаха за такава защита - какво представлява ?
Palawnik - специалист
http://www.schneiderelectric.bg/bgnew/d ... tokovi.pdf
До 9-10 страница е обяснено доста добре.
mladkal - майстор
Виждам, че си получил изчерпателни и точни отговори.Сега остава да споделиш стана ли контакта!? Работи ли всичко нормално!?
tarsiaglo - специалист
Като чета тези неща за дефектнотоковата защита направо се плаша !!!
mladkal - майстор
tarsiaglo написа:
Като чета тези неща за дефектнотоковата защита направо се плаша !!!
Прави като мене -не чети! На празна глава не боли! :)
  • 1
  • 2

Тема "Контакт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: