Зависи от Ф -то на тръбата ,ще разбереш като я пробваш.Аз бих направил студения щранг с по-дабела тръба  до колектора ,после от колектора до ДС с по-тъка и след ДС отново с по-дебела ,ДС бих поставил над серпентината ,така ще помогна на помпата с  напора .

Като пуснах темата дадох линк към едно клипче,но мисля че малко от тука писалите са го погледнали.Замисълът за тази система е малко по друг,от коментираните схеми.Целта ми не е източване на колектора към Дс ,след спиране на помпата.Когато бойлера загрее до към 90гр.,помпата спира от диференциалния термостат,колектора продължава да вдига температура/от слънцегреенето/,пропиленгликола се разширява ,/започва изпарение-не знам при колко градуса обаче/ и се прехвърля в ДС. Предполагам 100% от него-точно това е показано на клипчето/системата  "Back Box eco"/. Обратния/невъзвратен / клапан ще е монтиран на входа на бойлера.Целта му е да възпрепятства връщене на топлина към ДС,когата бойлера са загрява от водната инсталация на камината /втората серпентина/. По груби сметки вместимоста на системата,без ДС е към 12л.,за това ще сложа 20-30л. съд.
 Като пуснах темата дадох линк към едно клипче,но мисля че малко от тука писалите са го погледнали.Замисълът за тази система е малко по друг,от коментираните схеми.Целта ми не е източване на колектора към Дс ,след спиране на помпата.Когато бойлера загрее до към 90гр.,помпата спира от диференциалния термостат,колектора продължава да вдига температура/от слънцегреенето/,пропиленгликола се разширява ,/започва изпарение-не знам при колко градуса обаче/ и се прехвърля в ДС. Предполагам 100% от него-точно това е показано на клипчето/системата  "Back Box eco"/. Обратния/невъзвратен / клапан ще е монтиран на входа на бойлера.Целта му е да възпрепятства връщене на топлина към ДС,когата бойлера са загрява от водната инсталация на камината /втората серпентина/. По груби сметки вместимоста на системата,без ДС е към 12л.,за това ще сложа 20-30л. съд. Смятам да сложа 10-12 вакуумни тръби,те са с колектор в горната част. Дали ще има проблем ако този колектор се изпразни към ДС и загряващите елементи останат сухи?