• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Andri01 написа:
Зимата бойлера като вдигне 90гр.от камината и...топлината ще спре до долния край на горната серпентина,така ли?
Физика майна.
Andri01 написа:
И друго-ако серпентините са "интегрирани"/ знаеш ги ,нали/?
Да, и аз ги знам - ползването им в соларни системи е голяма глупост. Това не са соларни бойлери
Andri01 - майстор
LazarGanev написа:
Andri01 написа:
Зимата бойлера като вдигне 90гр.от камината и...топлината ще спре до долния край на горната серпентина,така ли?
Физика майна.
Andri01 написа:
И друго-ако серпентините са "интегрирани"/ знаеш ги ,нали/?
Да, и аз ги знам - ползването им в соларни системи е голяма глупост. Това не са соларни бойлери
Би ли ми обяснил тази"физика"Майна?Как без клапан или магнет вентил/със съответното управление/ ще спреш топлоносителя да не отида нагоре?И защо интегрираните серпентини не са за соларни системи? Но моля те като техник човек/какъвто си/,не като fbr.
fbr - майстор
Лазар е търпелив човек, но да обяснява физика за 5-ти клас, май и на него ще му дойде в повече.
Не претендирам да съм по-добър техник от fbr, или той по-лош техник от мен :) . Физиката я споменах, защото трудно с горната серпентина ще стоплиш долната половина на бойлера, обратното е съвсем нормално (с долната серпентина да стоплиш целия бойлер :wink: ). А иначе възвратния клапан си е задължителен, макар понякога и той да прави издънки.
А защо бойлер с 2 интегрирани серпентини не е подходящ за соларна система - ами защото изкуствено скъсяваш сезона на ползване на слънчевата енергия - започне ли отоплителния сезон, включиш ли котелната серпентина да подгрява бойлера, не чакай да усвоиш топлина от слънцето. Ако бойлера вдигне 90*С от камината както казваш (в което се съмнявам де, но ти го каза), нали се сещаш, че в панела трябва да стане 95* за да включи помпата :wink: ? Нормалната схема е соларната серпентина да е в долната част на бойлера, потопена в студената постъпваща вода, като по този начин соларната помпа ще включи още на 40* в панела и ще усвои максимално количество слънчева енергия :wink:
MamaMy - майстор
Не съм специалист по темата, ама явно и вие не сте гледали внимателно линковете по другата тема. В този линк на края се виждат три типа ДС. Единия на мен много ми допадна. Съда е вкаран вътре във бойлера така, че върнатата към него гореща вода не се губи. :wink:
Andri01 - майстор
LazarGanev написа:
Не претендирам да съм по-добър техник от fbr, или той по-лош техник от мен :) . Физиката я споменах, защото трудно с горната серпентина ще стоплиш долната половина на бойлера, обратното е съвсем нормално (с долната серпентина да стоплиш целия бойлер :wink: ). А иначе възвратния клапан си е задължителен, макар понякога и той да прави издънки.
А защо бойлер с 2 интегрирани серпентини не е подходящ за соларна система - ами защото изкуствено скъсяваш сезона на ползване на слънчевата енергия - започне ли отоплителния сезон, включиш ли котелната серпентина да подгрява бойлера, не чакай да усвоиш топлина от слънцето. Ако бойлера вдигне 90*С от камината както казваш (в което се съмнявам де, но ти го каза), нали се сещаш, че в панела трябва да стане 95* за да включи помпата :wink: ? Нормалната схема е соларната серпентина да е в долната част на бойлера, потопена в студената постъпваща вода, като по този начин соларната помпа ще включи още на 40* в панела и ще усвои максимално количество слънчева енергия :wink:
Спрях се на този тип серпентини ,защото искам да ги използвам максимално-независимо коя система ми работи,да се загрява целия обем.Но все пак е и въпрос на разбиране,нали?:) В един по горните постове имах и други въпроси ,но ще чакам saranerоn да се включи.
А иначе-бойлера с "мантел" наистина избягва загубата на топлина ,но според мене се губи от обема за водата. В такъв случай сащия трябва да е поне 200л и повече-въпрос на средства и място.
Andri01 написа:
Спрях се на този тип серпентини ,защото искам да ги използвам максимално-независимо коя система ми работи,да се загрява целия обем.Но все пак е и въпрос на разбиране,нали?:)
Разбира се, че е е въпрос на разбиране. Но малко е трудна за разбиране логиката да дадеш една гора пари за соларна инсталация, а след това да не използваш и зимното слънце, защото не ти се дават още 100-200лв за по-голям бойлер, за да работят и двете серпентини (соларна и котелна) заедно и да си помагат без да си пречат. Но изборът си е твой, важното е този избор на бъде информиран, т.е. като печелиш от нещо, да знаеш какво губиш и като губиш - да знаеш какво печелиш
fbr - майстор
MamaMy написа:
Не съм специалист по темата, ама явно и вие не сте гледали внимателно линковете по другата тема. В този линк на края се виждат три типа ДС. Единия на мен много ми допадна. Съда е вкаран вътре във бойлера така, че върнатата към него гореща вода не се губи. :wink:
Ами точно защото сме гледали, съм писал още на на 10 март, че е добре да се ползва бойлер с мантел, за да се ползва обема на мантела за ДС. Защото в противен случай трябва да ти изработят бойлер по поръчка.
Andri01 - майстор
fbr написа:
MamaMy написа:
Ами точно защото сме гледали, съм писал още на на 10 март, че е добре да се ползва бойлер с мантел, за да се ползва обема на мантела за ДС. Защото в противен случай трябва да ти изработят бойлер по поръчка.
Да,може да се използва мантела като ДС,но бойлера трябва да е монтиран до долното ниво на слънчевия колектор.Но това е вече въпрос на място из къщата :).
Andri01 - майстор
LazarGanev написа:
Andri01 написа:
Спрях се на този тип серпентини ,защото искам да ги използвам максимално-независимо коя система ми работи,да се загрява целия обем.Но все пак е и въпрос на разбиране,нали?:)
Разбира се, че е е въпрос на разбиране. Но малко е трудна за разбиране логиката да дадеш една гора пари за соларна инсталация, а след това да не използваш и зимното слънце, защото не ти се дават още 100-200лв за по-голям бойлер, за да работят и двете серпентини (соларна и котелна) заедно и да си помагат без да си пречат. Но изборът си е твой, важното е този избор на бъде информиран, т.е. като печелиш от нещо, да знаеш какво губиш и като губиш - да знаеш какво печелиш[/quote
Как котелната серпентине ще помогне на соларната?Обратното става-соларната да вдигне малко температурата в бойлера.Не виждам къде е пречката ,да не се ползват оптимално двете серпентини?Това,че соларната загрява целия обем,както и другата серпентина!?А доколкото съм се ровил из литературата/ не само в нета/,в повечето места препоръчват соларната серпентина да е горната-така през лятото бойлера се ползва като вид "проточен"-с загряване на мястото ,от където се черпи водата.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Разшеретелен съд или Back Box ?????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: