Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Brave
Напротив, замислял съм се и много добре знам, че за да действа сигурно защитното зануляване при двупроводна система на захранване нулата не трябва никъде да се прекъсва,да няма предпазител и навсякъде трябва да и е осигурен много добър контакт.
Ти как би отговорил на въпроса:"Ами аз не знам на нулата дали има предпазител и не е ли по добре да не занулявам контактите?"
Прав си,че в този случай защитата е 50/50.Но ако няма зануляване защитата е твърда 0 /нула/.
Затова пиша,че е по добре контактите и в този случай да са занулени.
Разбира се,че най добре е инсталацията да бъде изпълнена по съвременните изисквания..- трипроводна схема, защитен проводник, ДТЗ и т.н., но ако не са на лице тези условия поне да има зануляване.
И ти и PCL82/най добре/ сте писали какво трябва да се направи, но моля ви не го карайте този човек да го прави.Преценете,че според въпросите,които задава е извън възможностите и компетенцията му да пипа в главното табло - и то чуждо.
Все пак смятам,че едва ли днес има електромерно табло с предпазител на нулата...
Последна промяна от fikata на ср мар 21, 2012 9:23 pm, променено общо 1 път.
fashion_m - специалист
Brave написа:
Fikata, струва ми се, че не си се замислял, какъв е смисъла на защитното зануляване. Ако инсталацията наистина е с предпазител на нулата, както предположих по-горе, при офазяване на уред - примерно електрическа готварска печка от пробил котлон, имаш 50/50 шанс, кой бушон ще изгори първи - този на нулата, при което уреда ще стане изключително опасен, защото, макар и да спре да работи, ще си остане офазен, или пък в добрия случай - ще изгори предпазителя на фазата, което ще го обезопаси. Не е допустимо да остави предпазителите така, ако случая наистина е такъв. Относно електромера, той няма никаво значение, защото това прекъсване на нулата се извършва в апартаментното табло, до което ЕРП-тата нямат достъп, пък и не им трябва. В тяхното табло, към даденото жилище отиват два кабела и толкова. После какво се случва не им влиза в работата.
Ще ви даде ли повече информация ако ви кажа, че имам три бушона - един за лампите + 1 контакт, един за другите контакти и един за бойлера.
Иначе погледнах главното табло във входа, не изглежда много старо. Електромерите са с електронни дисплеи.
Последна промяна от fashion_m на ср мар 21, 2012 8:38 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
Т.е на нулата нямаш предпазител./Както и предполагах/
Занули си контактите,както е писано по горе. И особено бойлера /ако не е занулен/.
ПП
Относно електромера, той няма никаво значение, защото това прекъсване на нулата се извършва в апартаментното табло, до което ЕРП-тата нямат достъп, пък и не им трябва. В тяхното табло, към даденото жилище отиват два кабела и толкова. После какво се случва не им влиза в работата.
Brave
Ако предположението за толкова стара инсталация и електромер беше вярно, точно около електромера/преди и след/ бяха и предпазителите на нулата. При старата система наречена белгийска, домовете се захранваха с 150V линейно напрежение и имаше предпазители и на двата проводника /двете фази/ Впоследствие при преминаване на монофазно захранване 220V, единият от тези проводници стана нула.
Както и очаквах предположението за такъв предпазител е било грешно.
Последна промяна от fikata на чет мар 22, 2012 11:13 pm, променено общо 1 път.
fashion_m - специалист
То хубаво имам само три бушона, ама май са на нулата, а не на фазата. Защото при свален бушон измерих напрежение 215 V между съответния контакт и водопроводната тръба. А между гнездото на сваления бушон и водопроводната тръба не измерих нищо - нито на резбата, нито на пъпката.
Значи при евентулно пренапрежение и задействане на защитата на surge protectora аз сии представям следния сценарии: surge protectora пренасочва пренапрежението към заземителните пластини (тоест нулата) (нали така работят?), което си е един вид късо съединение, бушона на нулата изгаря и уреда остава с подадена фаза, но неработещ. Въпроса ми е вредно ли е за уреда, който е двупроводен и няма метален корпус, да остане с подадена фаза?
hidrazin - майстор
Ако мериш с цифров уред няма нищо чудно.
Ако е наистина както мислиш че бушоните са на нулата ще разбереш лесно.
Развий бушоните и сложи пробна лампа между нулата на контакта и водопроводната тръба.
Ако тогава светне ...
PCL82 - майстор
Казваш че таблото с електромерите не изглежда старо и електромерите са нови. От енергото сменят дървените табла по старите сгради и електромерите в тях. Възможно е да са разменили фазата и нулата. Ако бойлерът и контактите не са занулени това няма да проличи докато не почнеш да мериш.

fikata, можеш ли да кажеш нещо повече за белгийската система? И аз знам че захранването е било 150В в триъгълник, но се питам дали едната фаза не е била заземена? Все пак системата трябва да е дефинирана спрямо земя, а не да хвърчи във въздуха (освен ако е била IT).

Питането ми е защото гледах остатъците от старото аксиално осветление на София, на ул. Сердика, Корпусите на осветителните тела са свързани към един от трите проводника.

Същите осветителни тела, но захранени само с два проводника има на ул. Иван Вазов и на ул Цар Симеон при Мария Луиза и пак горният от двата проводника е свързан на корпус.
fikata - майстор
fikata, можеш ли да кажеш нещо повече за белгийската система?
За съжаление почти нищо повече в технически аспект.Зная,че първоначално разпределителната мрежа с кварталните трафопостове е била 3кV на 3х150V.Фабриките са имали специално захранване. Подмяната на мрежата с 3х380/220 е започнало през четиридесетте и е приключило през 1964г.
Според мене не е логично старата мрежа да е имала връзка със земята.
Един интересен исторически факт за България:
1914 г.
На българския пазар за първи път се появяват икономичните "осрамови" електрически крушки (жичка от сплав на осмий и волфрам) с цена 2,2 лв/бр., които далеч превъзхождат използваните до тогава крушки с въглена жичка (Едисон - Яблочков) с цена 2 лв.

Тема "При включване на surge protector енергоспест. лампа премигва" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: