• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr - майстор
Andri01 написа:
А доколкото съм се ровил из литературата/ не само в нета/,
Недостатъчно е било. Давай още, и после опитай пак.
Andri01 - майстор
fbr написа:
Andri01 написа:
А доколкото съм се ровил из литературата/ не само в нета/,
Недостатъчно е било. Давай още, и после опитай пак.
Нямам намерение нито до си мерим ...езиците тука,нито до обиждам някого.Ако имаш да кажеш нещо умно и смислено-ок,ако не-по добре не се бъркай!!
LazarGanev - "Велик майстор"
Кои са тия "повечето места" в които се препоръчва соларната серпентина да е отгоре - можеш ли да ми дадеш 1-2 линка или да посочиш някой учебник, ръководство?
Andri01 написа:
Не виждам къде е пречката ,да не се ползват оптимално двете серпентини?Това,че соларната загрява целия обем,както и другата серпентина!?
Пречката се казва "диференциален термостат". Ако котелната серпентина е долу или интегрирана със соларната и загрява целия обем на бойлера, значи соларната серпентина и нейния датчик са потопени в гореща вода - да речем 60-70* или дори 90, както ти каза. За да се черпи топлина от слънцето трябва температурата в панела да надвиши температурата в бойлера, т.е в панела да стане 90-100* (поне няколко градуса над бойлера). Ако соларната е отдолу то тя контактува с постъпващата вода от водопровода, която е някъде към 10*С и я загрява колко позволява слънцето 20-30-40 - все е файда - друго е котелът само да я доподгрее в горната част на бойлера - става бързо и с малко енергия. Миналата зима правих основен ремонт на една соларна инсталация, отстраних сума ти грешки, исках да променя и свързването на серпентините, но клиента отказа, защото и той като тебе не можеше да приеме бойлера да му подгрява само горната серпентина. Тази зима обаче сам ме извика, защото е проумял сам това, което му говорих:
- Първо, че лятото бойлера няколко пъти беше пред прегряване - два панела по 2 квадрата Езинч топлят 100л вода, а водата не стига - лятоска се харчи повече вода.
- Второ през зимата котелът му топли 200л вода и тя изстива без да се ползва :wink:
fbr - майстор
Абе човек, пишеш откровени глупости, и искаш да те опровергаваме. Кажи сега, какво изисква бойлера с мантел да е монтиран до долното ниво на колектора.
А относно помагането на соларната. Получава по следния начин. Тъй като зимното слънце не е достатъчно да загрее достатъчно водата, за да може да се използва, то тогава в долната част на бойлера, където температурата на водопроводната вода е най-ниска, поставяме соларната серпентина, за да усвоим максимум енергия от слънцето. Така нагрятата вода, вследствие на конвекцията се качва в горния край на бойлера, и така с минимум горивна енергия правим водата подходяща за използване. А, че горна серпентина, можеш да я ползваш на проточен принцип, от соларен панел, просто приеми че не става, даже и през горещо лято, трудно ми е да ти го обясня и да ме разбереш.
Andri01 - майстор
"Ако соларната е отдолу то тя контактува с постъпващата вода от водопровода, която е някъде към 10*С и я загрява колко позволява слънцето 20-30-40 - все е файда - друго е котелът само да я доподгрее в горната част на бойлера - става бързо и с малко енергия."
Ако през деня ,при слънчево време /но зимата,студено/ ти работи котела,не мислиш ли,че той няма да има превес в затоплянето на водата в бойлера/в целият и обем?/.И тогава СК остава бездействен. Друг е случая,ако не работи котела,тогава водата ще се подгрее от СК ,пък било то и в горната част,а след това-и от работещия котел. сега тъкмо търся ,това което ти казах-за соларната в горната част/май беше тука/ . А иначе-виж един линк/може да го знаеш/: http://www.termoelit.com/files/12151565 ... latori.pdf.
Andri01 - майстор
fbr написа:
Абе човек, пишеш откровени глупости, и искаш да те опровергаваме. Кажи сега, какво изисква бойлера с мантел да е монтиран до долното ниво на колектора.
А относно помагането на соларната. Получава по следния начин. Тъй като зимното слънце не е достатъчно да загрее достатъчно водата, за да може да се използва, то тогава в долната част на бойлера, където температурата на водопроводната вода е най-ниска, поставяме соларната серпентина, за да усвоим максимум енергия от слънцето. Така нагрятата вода, вследствие на конвекцията се качва в горния край на бойлера, и така с минимум горивна енергия правим водата подходяща за използване. А, че горна серпентина, можеш да я ползваш на проточен принцип, от соларен панел, просто приеми че не става, даже и през горещо лято, трудно ми е да ти го обясня и да ме разбереш.
Цитираш Лазар Ганев ,а?Е, и това е по-доро от глупави нападки :).Виж какво и писал saraneron за положението на ДС ,а и клипчето виж ,ако се ползва мантела като ДС.
fbr - майстор
Горна серпентина нагрява само частта от обема на бойлера, от която започва серпентината до горния край на бойлера. Долната част от бойлера под серпентината не се нагрява от серпентината.
saraneron написа:
Нарисувай схемичка, че немога да разбера каде искаш да го поставиш този клапан ,а ДС може да се монтира кадето си пожелаеш ,но на ниво над помпата ,НО от мястото му зависи каква помпа ще се наложи да ползваш ,колкото е по-високо толкова по-маломощна помпа и обратното!
Това е последния ми пост в тази тема.
Последна промяна от fbr на пет мар 23, 2012 7:07 pm, променено общо 1 път.
Andri01 написа:
А иначе-виж един линк/може да го знаеш/: http://www.termoelit.com/files/12151565 ... latori.pdf.
Ами погледни в твоя линк на 23 стр. :)
Andri01 - майстор
LazarGanev написа:
Andri01 написа:
А иначе-виж един линк/може да го знаеш/: http://www.termoelit.com/files/12151565 ... latori.pdf.
Ами погледни в твоя линк на 23 стр. :)
Да това го видях-SORRY :). но още се пъна да намеря една схемичка,дето дават акъла,че ако е горе СС ,бойлера става като "проточен" през лятото,когато трябва по-бързо загряване с по-ниски градуси.Но,карай-пиша го: прав си!Да сипвам ли сливовата? :) А пропо-като реша проблема с ремонта на покрива,почвам и тази прословута инсталация. Оправих си днес газовите горелки,поръчах медните тръби.А,да имаш инфо случайно,къде могат да ми направят една медна серпентина,по мои чертежи? В "Ерато"-Хасково ми отказаха вече."Св. Шишков" не ми отговори също и "Елдом Инвест" Варна.
Andri01 написа:
А,да имаш инфо случайно,къде могат да ми направят една медна серпентина,по мои чертежи? В "Ерато"-Хасково ми отказаха вече."Св. Шишков" не ми отговори също и "Елдом Инвест" Варна.
Това го може всеки Бай Мангау! А на тебе какво ти пречи, щом имаш горелки? Пък за сливовата
- сипи :drinkers:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Разшеретелен съд или Back Box ?????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: